Regionalt planforum er en møteplass mellom kommunene og det regionale nivået for diskusjon, samhandling og avklaring rundt større plansaker, før eller underveis i planprosessen.
Hva er formålet med regionalt planforum?
- Legge til rette for gjensidig informasjon, drøfting og avklaring av planspørsmål og sektorinteressene mellom kommunene og overordnede myndigheter
- Klargjøre og samordne statlige, regionale og kommunale interesser i arbeidet med kommunale og regionale planer
- Tidlig dialog
- Fremme mer effektivt planarbeid
- Forebygge konflikter
- Større forståelse for kommunens ulike utfordinger.
Planforum har ingen vedtaksmyndighet eller formell meklingsfunksjon, og skal ikke avgjøre eller mekle i plansaker.
Planforum er en arena for å drøfte problemstillinger knyttet til planer på ulike nivå, fortrinnsvis tidlig i planprosessen. Aktuelle problemstillinger kan være både av overordnet og mer konkret karakter og berøre en eller flere sektorinteresser.
Kriterier som legges til grunn for saker i planforum
- Er planen i strid med nasjonale og/eller viktige regionale interesser?
- Er planen i strid med overordna planar?
- Reiser planen spørsmål som rører ved flere myndigheter og krev samordning?
- Er planforum den beste egnet arenaen for å sikre avklaring og samordning for den konkrete planen?
Her er en oversikt over de ulike plantypene som kan meldes inn til regionalt planforum:
Arealdelen til kommuneneplanen bør alltid drøftes i regionalt planforum, og gjerne flere ganger i løpet av planprosessen. Det er særlig aktuelt at arealdelen blir tatt opp i planforum når planprogrammet blir utarbeidet, og før planen blir lagt ut på offentlig ettersyn. Kommunedelplaner som berører nasjonale eller vesentlige regionale interesser, bør og drøftes i planforum.
Kommuneplanens arealdel er en stor og omfattende plan. Det er derfor viktig at kommunen er veldig konkret på hva man ønsker tilbakemelding på i planforum.
Ønsker kommunen å melde inn kommuneplanens arealdel oppfordrer vi å ta kontakt i forkant av innmelding for å legge opp møtet på en hensiktsmessig måte slik at kommunen får mest mulig ut av planforum.
Samfunnsdelen i kommuneplanen er eit lokalpolitisk verktøy som setter mål og strategier for utviklingen i kommunesamfunnet og for den kommunale virksomheten.
Kommunene kan bruke regionalt planforum til å drøfte og få innspel til ulike problemstillinger. Dette vil vere særlig aktuelt når samfunnsdelen omfatter langsiktige arealstrategier. Deltakerne i planforum velges ut ut fra spørsmålene kommunen ønsker å ta opp. F.eks kan det være aktuelt å invitere Husbanken, Distriktssenteret etc.
Områdereguleringer kan dekke store areal og inneholde komplekse problemstillinger som det er nyttig å drøfte i planforum.
Detaljreguleringer bør tas opp i planforum hvis de kommer i konflikt med nasjonale og viktige regionale interesser som angår fleire myndigheter. Konkrete problemstillinger knyttet til enklere og lite konfliktfylte reguleringsplanar, bør avklares gjennom direkte kontakt mellom kommunen og de aktuelle myndighetene.
Regionale planer skal legges til grunn for kommunal og statlig planlegging og virksomhet. I regionale planprosesser kan det vere nyttig å bruke regionalt planforum til å diskutere målet og handlingsrommet til planen tidlig i planprosessen. Diskusjoner i planforum kan også bidra til å skape enighet om løsninger i planforslaget, slik at det ikke er behov for å komme med innsigelser. Regionalt planforum kan vere spesielt effektivt når fylkeskommunen ønsker å drøfte regional plan med aktuelle statlige sektormyndigheter samtidig.
Statlig plan har de samme kravene til prosess og medvirkning som enkommunal planprosess. Bestemmelsene om innsigelse og klage gjelder ikke for statlige planar. Regionalt planforum kan likevel være en god samordningsarena for aktuelle kommuner, fylkeskommuner og statlige sektorstyremyndigheter.
Hva hvis vi bare ønsker en generell prat og veiledning om en plan uten å kalle inn hele planforum?
I saker der det er behov for mer generell veiledning som ikke krever samordning fra flere sektormyndigheter oppfordrer vi til å ta kontakt med kommunekontakten i Trøndelag fylkeskommune for å avtale et møte.
Generelt har diskusjoner i planforum størst nytte tidlig i planprosessen, før det er arbeidet et endelig planforslag. Ved å drøfte plansaker i forkant av politisk behandling eller underveis i planprosessen kan man rydde bort uklarheter og avklare konflikter. Ved at innspill fra planforum kan innarbeides i saken før den legges ut til offentlig ettersyn, kan en unngå unødvendige innsigelser i høringsfasen. Det kan også bidra til å synliggjøre koblings- og samarbeidsmuligheter mellom kommunene og ulike regionale partnere, samt gi faglige innspill og anbefalinger fra disse partene til kommunene. Planforum vil også gi regionale myndigheter bedre forståelse for kommunenes ulike utfordringer.
For mer informasjon se veileder fra kommunal- og moderniseringsdepartementet
Møtene skal gi anledning til tidlig dialog, gjensidig orientering og eventuell veiledning. Møtene kan også være et forum for konkrete avklaringer og mer tydelige tilbakemeldinger.
Når og hvor er møtene?
Forutsatt at der er innmeldt saker avholdes Planforum ca to ganger i måneden, unntatt juli og august. Møtene blir avholdt på Teams. Kjernetid er 10:00-14:00. Vi setter av 1-2 timer per sak, dette avhenger av sakens omfang. Innkalling sendes ca. tre uker før på e-post.
Hvem leder møtene?
Fylkeskommunen er ansvarlig for ledelse og sekretariat jf.plan- og bygningsloven § 5-3, og skriver kortfattede referat fra møtene. Referatene blir sendt ut til gjennomlesing før endelig versjon blir sendt ut.
Hvordan legges møtene opp?
Møtet legges opp med en kort presentasjonsrunde av deltagerne før presentasjon av saken. Videre åpnes det for avklarende spørsmål og tilbakemeldinger fra de ulike sektormyndighetene m.fl. Underveis kan deltagerne skrive seg på «talerlisten» ved digital håndsopprekning. Hvis kommunen ønsker en annen form på møtet kan dette avtales i forkant.
Regionalt planforum er først og fremst en arena for kommunen som planmyndighet og sektormyndighetene. Både kommuner og sektormyndighetene oppfordres derfor til å stille både med et hensiktsmessig antall og relevant kompetanse/ myndighet i forhold til det en søker å oppnå med møtet.
Hvem er planforum for?
Planforum er fortrinnsvis for administrasjonen, men i særskilte tilfeller kan det være aktuelt med politikere. Konsulent og/eller forslagsstiller kan også møte, men som planmyndighet skal bestandig kommunen stille.
Skal tiltakshaver være med?
Regionalt planforum er først og fremst en arena for kommunen som planmyndighet og sektormyndighetene. Tiltakshaver kan være med om kommunen ønsker det, og da kun som tilhører. De kan også bli bedt om å gå ut av møtet om vi eller sektormyndighetene ønsker en friere dialog med kommunen som planmyndighet.
Hvilke statlige og regionale myndigheter deltar?
Følgende regionale og statlige myndigheter får
fast invitasjon og møter i de saker/ møter der det er relevant:
- Fylkeskommunen: Nasjonale og viktige regionale interesser ved utbyggingsmønster og transportsystem, by- og tettstedsutvikling, planfaglige hensyn, nyere og eldre tids kulturminner, næringsliv, akvakultur, friluftsliv, vassdrag, strandsone, landskap, samferdsel, ansvar som vegeier, universell
utforming, folkehelse, barn og unge - Statsforvalteren: Nasjonale og viktige regionale interesser ved utbyggingsmønster og transportsystem, jordvern, reindrift, kystsone, klima, landskap, naturmangfold, friluftsliv, støy, forurensning, samfunnssikkerhet,
beredskap, universell utforming, folkehelse, barn og unge - Statens Vegvesen: Nasjonale og regionale interesser knyttet til samordnet areal- og transportplanlegging, trafikksikkerhet og transport. Vegadministrasjon for riksveger.
- NVE: Flom- og skredfare, inngrep i vassdrag, nasjonale vann- og
energiressurser - Bane NOR: Nasjonale og regionale føringer for jernbane- og transportutvikling.
- Sametinget: Samisk kultur, næringsvirksomhet og samfunn. Kulturminneloven.
- Kystverket: Nasjonal og regional fiskeripolitikk. Næringsutvikling og miljø.
- Fiskeridirektoratet: Ferdsel og fremkommelighet langs kysten. Navigasjonsinnretninger og farvannsskilt, statlige fiskerihavner (både som forvaltningsmyndighet og anleggseier), akvakultur (forvaltningsmyndighet for stedsplassering av anlegg).
- Mattilsynet: Ivareta drikkevannshensynet i arealforvaltningen.
- Forsvarsbygg: Forvalte eiendommer, bygg og anlegg i forsvarssektoren.
- Statsbygg: Forvalte og bygge ut statlige eiendommer og bygg – tilby gode og funksjonelle lokaler til statlige virksomheter.
- Direktoratet for mineralforvaltning: Forvaltning av mineralressurser. Nasjonale interesser knyttet til massetak og bergverksvirksomhet.
- Kartverket: Teknisk veiledning, kontroll og forvaltning av vektorplaner. Etablering av planregister.
- Landbruksdirektoratet: Reindrift
Ved behov kalles også Nye veier, Avinor, AtB og NTNU Vitenskapsmuseet inn.
Er det andre som skal være med?
I noen saker kan det være aktuelt at nabokommune(r), politiet, reinbeitedistrikt m.fl møter. Dette må i såfall meldes i innmeldingsskjemaet.
Hvordan melde inn saker
Innmelding av sak skjer ved å fylle ut dette skjemaet, senest tre uker før regionalt planforum skal avholdes.
Innmelding sak til Regionalt planforum i Trøndelag
Frister og anbefalinger
Fristen for å melde interesse for å delta på planforum er satt til 3 uker før møtedato. Om kommunen ønsker å få konkrete avklaringer i Planforum må vi få tilsendt nødvendig materiale senest 2 uker før møtet, slik at sektormyndighetene har anledning til å sette seg godt inn i sakene på forhånd. Når det gjelder kommuneplanens arealdel er fristen for å sende inn nødvendig materiale senest 3 uker før møtet, da dette kan være mer omfattende å sette seg inn i. Er det tidlig i prosessen og ikke så stort materiale er fristen 2 uker.
Om kommunen ønsker møte for orientering og dialog er ikke kravene til bakgrunnsmateriale store, men det må være tilstrekkelig til at de ulike sektormyndighetene kan vurdere om de skal delta eller ikke, og om det er spesielle tema de bør forberede seg på i forkant av møtet.
Kl 10.00 – 11.30: Områderegulering nye Sveberg næringsområde, Malvik kommune
Agenda:
- Velkommen
- Presentasjon av saken med utgangspunkt i innsendte problemstillinger
- Runde rundt bordet, mulighet for spørsmål
- Oppsummering og avslutning
-
Bakgrunnsinformasjon:
20250122 Innmeldingsskjema Malvik.docx20250122 Foreløpig notat verdivurdering naturmangfold.pdf20250122 SGS_1224_Glødetap_SvebergV1c.pdf20250122 SGS_SvebergMyr20424FC.pdf20250122 Situasjonsplan - samlet.pdf
Kl. 12.30 – 14.00: To reguleringsendringer: Sveberg-krysset og Hommelvik-krysset, Malvik kommune
Agenda:
- Velkommen
- Presentasjon av saken med utgangspunkt i innsendte problemstillinger
- Runde rundt bordet, mulighet for spørsmål
- Oppsummering og avslutning
Bakgrunnsinformasjon:
Kl 10.00 – 12.00: kommuneplanens arealdel, Ørland kommune
- 10 min: Velkommen
- 30 min: presentasjon av saken med utgangspunkt i innsendte problemstillinger
- 70 min: Runde rundt bordet, mulighet for spørsmål
- 10 min: Oppsummering og avslutning
Bakgrunnsinformasjon
20250205 Innmeldingsskjema Ørland kommune (002).pdf11.12.2024 Hommelvik sjøside øst, Malvik kommune
20241211 Referat regionalt planforum Hommelvik.pdf Presentasjon11.12.2024 Planprogram E6 Selli - Asp
20241211 Referat E6 Selli - Asp, Steinkjer kommune 20241211 Presentasjon.pptx
20.11.2024 Detaljplan for Tørsetmarka vest, Rindal kommune
20241120 referat regionalt planforum.PDF
23.10.2024 Detaljregulering Gjøsvikmoen, Røros kommune
23.10.2024 Detaljregulering Melhus skysstasjon
11.09.2024 Områderegulering Husbyåsen - Finnmyra - Remyra, Stjørdal kommune
17.04.2024 Kommuneplanens arealdel, Selbu kommune
03.04.2024 Reguleringsplan Jørrestolen, Orkland kommune
03.04.2024 Reguleringsplan Geitingsvollen, Levanger kommune
20.03.2024 Kommuneplanens arealdel, Namsos kommune
Spørsmål
20.03.2024 Områdeplan Spillum, Namsos kommune
06.03.2024 Kommuneplanens arealdel Trondheim kommune, tilleggshøring
24.02.2024 reguleringsplan Tuvneset - Storheia, Frøya kommune
07.02.2024 Kommuneplanens samfunnsdel, Flatanger kommune
31.01.2024 Kommuneplanens arealdel Snåsa kommune
10.01.2024 Kommuneplanens arealdel Nærøysund kommune
10.01.2024 Reguleringsplan for gangbru over Gaula
15.11.2023 Detaljregulering av Østre Rosten 82, 84, 86, 88 og 90 - Trondheim kommune
18.10.2023 Reguleringsplan Øvre Husby, Leka kommune
18.10.2023 Reguleringsplan Einvika, Leka kommune
18.10.2023 Rosenborg gang- og sykkelbru, Trondheim kommune
04.10.2023 Regional plan for arealbruk og regional planstrategi
Presentasjon utfordringsbilde regional planstrategi
06.09.2023: Kommuneplanens arealdel, Verdal kommune
06.09.2023: Hopla RA, Levanger kommune
06.09.2023: Reguleringsplan for Reinholdthagan, Røros kommune
14.06.2023 Reguleringsplan FV 770 Kolvereid-Nakling
14.06.2023 Regional planstrategi, Trøndelag fylkeskommune
07.06.2023 Klimaplan, Trondheim kommune
Lenke til Trondheim kommune sitt arbeid med planen
07.06.2023 Reguleringsplan Skei havneområde, Leka kommune
Plan for anskaffelse av ferje og hurtigbåt Leka
03.05.2023 Eiktyr Industripark, Orkland kommune
03.05.2023 Kommuneplanens arealdel, Verdal kommune
02.05.2023 Kommuneplanens samfunnsdel - Frosta kommune
18.04.2023 Kommuneplanens samfunnsdel - Leka kommune
15.03.2023 Områdeplan Brekkåsen - Melhus kommune
Presentasjon av Melhus kommune
15.03.2023 Kommuneplanens arealdel og reguleringsplan for Jyssan - Skaun
15.02.2023 Kråmyra og Matmortua næringspark - Nærøysund kommune
Presentasjon av Nærøysund kommune
01.02.2023 Reguleringsplan Lundamovegen 483 - Melhus kommune
Presentasjon av Melhus kommune
18.01.2023 Regional plan for arealbruk
14.12.2022
Reguleringsplaner Verdal kommune
Presentasjon gang- og sykkelveg Vallstad - Lysthaugen
Presentasjon Nestvoldjordet og Bergsmyr
30.11.2022
Områdeplaner i Trondheim sentrum
Referat områdeplaner, Trondheim kommune
Presentasjon fra Trondheim kommune
16.11.2022
Kl 10.00 Indre Fosen, Amborneset
Referat Indre Fosen, Amborneset
Fylkeskommunens uttalelse til oppstartsvarsel
Statsforvalterens uttalelse til oppstartsvarsel
Fylkeskommunens uttalelse til endring av reguleringsplan
Kl 12.00 Steinkjer kommune, Leinsgrenda
Referat Steinkjer kommune, Leinsgrenda
Kart fra kommuneplanens arealdel
02.11.2022
Kl 09.00 Statens vegvesen, E6 Mediå-Nordlandsgrensen
Referat E6 Mediå-Nordlandsgrensen
Oversiktskart E6 Grong-Gartland
Oversiktskart E6 Mellingsmoen-Nordland grense
Kl 11.00 Trondheim kommune, kommuneplanens arealdel
19.10.2022
07.09.2022
15.06.2022
Områdereguleringsplan skiløyper i Gjevilvassdalen, Oppdal kommune
Klima- og energiplan, Trondheim kommune
Reguleringsplan Ørin, Verdal kommune
08.06.2022
Valsåsmyra 19, Indre Fosen kommune
Lerkendal øst, Trondheim kommune
Kommuneplanens arealdel, Orkland kommune
11.05.2022
Planprogram kommuneplanens arealdel, Namsos kommune
04.05.2022
NTNU campussamling delområde 1 og 2
27.04.2022
Reguleringsplan Fruvollen, Røros kommune
Kommuneplanens samfunnsdel, Trondheim kommune
30.03.2022
Kommuneplanens arealdel, Orkland kommune
16.03.2022
Reguleringsplan Sjøkanten, Steinkjer kommune
02.03.2022
Kommuneplanens arealdel, Frøya kommune
16.02.2022
Reguleringsplan E6, Nedgård - Toset, Rennebu kommune
Lauvåsen pukk, Stormyra næringsområde og Deponi Hell Miljøpark, Stjørdal kommune
09.02.2022
Reguleringsplan Mosøya, Melhus
26.01.2022
Referat Byutviklingsstrategi, Levanger kommune
05.01.2022
Kapasitetsøkende tiltak, Trønderbanen
15.12.2021
Ranemsletta, Overhalla kommune
24.11.21
Orkland kommune: kommuneplanens arealdel
10.11.21
Inderøy kommune: kommuneplanens arealdel
Trondheim kommune: kommunedelplan Sluppen
Presentasjon kommunedelplan Sluppen
20.10.21
Skaun kommune: Furuvika næringsområde
Trondheim kommune: planprogram KPA
06.10.2021
Trondheim kommune: NTNU Campussamling
01.09.2021
Lierne: Mebygda
Åfjord: Stokkøya hytter og parsellhage
16.06.2021
TRFK: Gjennomgang av planforum
Røyrvik: Joma gruver presentasjon
Røyrvik: Joma gruver innspill vannregionmyndighet
Frøya: Næringsområder i kommuneplanens arealdel
Statsbygg/ Trondheim: NTNU Campus referat
Statsbygg/ Trondheim: NTNU Campus presentasjon
02.06.2021
Midtre Gauldal: E6 Skogheim - Fossum
Nærøysund: Kråkøya del 11
Namsos: Sverres gate 33
19.05.2021
Leka: Skei Havneområde
05.05.2021
Kystsoneplan referatog presentasjon
21.04.2021
Lierne: Ulland resort
Jørrestolen
17.03.2021
Oppdal: Gorsetgrensa øvreRennebu: Detaljreguleringsplan for Svarttjønna sør
03.03.2021
Flatanger: Sitter - Lauvsnes
17.02.2021
Ørland: Detaljreguleringsplan for del av Brekstadbukta
03.02.2021
Ørland kommune: Ottersbo deponi og massemottak Verdal kommune: Transportbånd Tromsdalen - Ørin
Rennebu kommune: E6 Nedgård - Toset
20.01.2021
Statsbygg: NTNU CampussamlingTrondheim kommune: Kommunedelplan Klett
Malvik kommune: Hommelvik StasjonsbyOrkland kommune: TverrforbindelseLierne: Eidesmoen hyttefelt
16.12.2020
Regional plan for arealbruk
presentasjon
Røyrvik: Joma Gruver
18.11.2020
Presentasjon Fv. 30 Støren - Røros
Nærøysund: Kommuneplanens samfunnsdel
04.11.2020
Orkland: Åremmen skiferbrudd
30.09.2020
Statsbygg: NTNU Campus presentasjonReferat
16.09.2020
Rennebu: E6 Nergård TosetTrondheim: Gatebruksplan
02.09.2020
Melhus: Fremo og Skjerdingstad
27.05.2020
Orkland kommune: Fossjøen hyttefelt
13.05.2020
Lierne kommune: Reguleringsplan Kvenntangen hyttefelt
22.04.2020
Røyrvik kommune: Kommuneplanens arealdel
25.03.2020
Trondheim kommune: Ocean Space Centre
26.02.2020
Heim og Rennebu kommuner: Stormyra og Klettelva; reguleringsplan Sørånegga
12.02.2020
Namsos: Regulering av Sjøfronten og østre byområde, Namsos sentrum
29.01.2020
Melhus: Jåråkjølen skianlegg, Vassfjellvegen og Brannåsen panorama
15.01.2020
Åfjord: LøaholmenÅfjord: Brennholmen