Hensikten med bompengeprosjektet Orkdalspakken er å binde sammen bo- og arbeidsregionene i Orkdalsregionen med riksvegnettet. Dette skal gjøres ved å ruste opp viktige fylkesveger for å øke trafikksikkerhet og fremkommelighet alle trafikantgrupper innenfor tilgjengelige rammer.
Orkdalspakken ble initiert av Regionrådet for Orkdalsregionen (før 2015).
Ønsket var å etablere gode kommunikasjons- og samferdselsløsninger for næringslivets fremtidige behov. Samtidig vil bedre veger sannsynligvis trekke til seg enda flere næringsaktører. Fylkesvegene som benevnes som Orkdalspakken er på ca. 178 km.
Skal delvis finansieres av bompenger
En konseptvalgutredning (KVU) for utvalgte fylkesveger i Orkdalsregionen ble ferdigstilt i 2020. Dette er utgangspunktet for utarbeidelse av forprosjektet, der de ulike «flaskehalsene» fra KVU-en vurderes nærmere med tanke på gjennomførbarhet, trafikksikkerhet og kostnader.
Fylkestinget og kommunene på strekningen har vedtatt at en mulig utbedring av vegene i Orkdalspakken delvis skal finansieres av bompenger.
Forprosjektrapport skal behandles våren 2025
Orkdalspakken har blitt utredet i ett forprosjekt, for å se på mulighetene i ett hovedprosjekt. Forprosjektrapporten bygger videre på Statens Vegvesen sin utredning KVU Orkdalsregionen.
De faglige anbefalingene til hva som er mulig å gjennomføre i et hovedprosjekt foreligger i forprosjektrapporten.
Du kan lese denne rapporten her (PDF).
Forprosjektet ble presentert for kommunene via styringsgruppemøtet sent i 2024, og skal politisk behandles våren 2025. I forkant av dette inviteres flere av kommunene til folkemøter. Les mer om dette lenger ned på denne siden samt via informasjonskanaler hos berørte kommuner.
Kommunene bestemmer
Det er kommunene, sammen med fylkeskommunen som eier prosjektet, som er initiert på initiativ fra kommunene. Forprosjektrapporten som nå foreligger er en faglig anbefaling på hva som er mulig å gjennomføre, mens det er politisk nivå i de berørte kommunene som bestemmer om man ønsker å gå videre med prosjektet, og i hvilken form.
Forprosjektet legger opp til forskjellige «pakker» man kan velge mellom, for å prioritere opp og ned enkelte prosjekter, men kommunene kan vedta endringer i pakkene, eller vedta andre pakker enn det som er anbefalt, - så lenge vedtakene i kommunene (og fylkeskommunen) er likelydende. – Altså at de ikke gjennomføres motstridende vedtak.
Forprosjektet for Orkdalspakken har levert forprosjektrapporten sin til styringsgruppen. Kommunene som berøres av prosjektet skal behandle forprosjektrapporten nå, våren 2025. Her skal kommunene enten vedta forprosjektet slik det foreligger med ønske om å gå videre med prosjektet, vedta forprosjektet med ønske om endringer og eventuelt gå videre med deler av prosjektet, eller akseptere forprosjektrapporten, men vedta å ikke gå videre med et bompengeprosjekt.
Folkemøter en rekke steder
For å nå ut til de som berøres av prosjektet har flere av kommunene i styringsgruppen invitert til folkemøter sine kommuner. Både for å nå ut med informasjon om prosjektet, hva det er og hvorfor det er organisert som det er. Men først og fremst for å få tilbakemeldinger fra innbyggerne om hvordan kommunen bør forholde seg videre i prosjektet. Prosjektadministrasjonen og politisk nivå for Trøndelag fylkeskommune i Orkdalspakken er invitert med på folkemøtene for å fortelle om prosjektet. Folkemøtene arrangeres av hver enkelt kommune, for å være sikker på at man er oppdatert på tid og sted på hvert enkelt folkemøte bør en forholde seg til informasjonen om det spesifikke folkemøtet fra den inviterende kommunen.
Tid og sted
Per nå (27. januar 2025) er det følgende møtetidspunkt som gjelder:
4. februar klokka 19:00
Orkland kommune
Lensvik Skole
5. februar klokka 19:00
Orkland kommune
Orkland Rådhus
11. februar klokka 19:30
Rennebu kommune
Hurundstuggu ved Voll Skole
19. februar klokka 18:00
Rindal kommune (sammen med Surnadal kommune)
Rindalshuset
20. februar klokka 18:00
Ørland kommune
Brekstad
Det tas forbehold om eventuelle endringer. Sjekk informasjon fra kommunen for å få bekreftet tid og sted om du ønsker å delta.
Vegene i Orkdalspakken er tidvis smale og har flere bratte stigninger og utfordrende kurvatur. Enkelte strekninger er skredutsatt mens andre har redusert bæreevne. Det er også flere smale bruer på strekningen som utgjør «flaskehalser» for næringstransport og andre kjøretøy. Generelt er det delvis liten grøftebredde langs vegen. Dette er både trafikkfarlig og medfører ekstra vedlikeholdskostnader.
De siste ti årene har det skjedd 121 trafikkulykker på strekningene som inngår i bompengeutredningen for Orkdalspakken. De fleste av ulykkene er utforkjøringsulykker.
Etter initiativ fra Sør- Trøndelag Fylkeskommune og Orkdalsregionen, ble det startet et lokalt samarbeid for helhetlig utbedring av vegsystemet i Orkdalsregionen (før 2015). Samferdselsdepartementet gav i brev av 27.06.2017 Statens vegvesen i oppdrag å gjennomføre en konseptvalgutredning (KVU) for vegtransportutfordringer i Orkdalsregionen. Det ble utarbeidet en tilleggsutredning til KVU Orkdalsregionen. Denne omhandler de mest sentrale fylkesvegene i regionen. KVU, inkludert tilleggsutredning, ble ferdigstilt i 2020.
Bakgrunnen for prosjektet var vekst i bl.a. laksenæringen ved kysten samt behovet for en bedre og sikrere infrastruktur langs vegen.
Fylkestinget og kommunene fattet likelydende vedtak høsten 2022. Her ble det vedtatt å gå videre med forprosjekt for Orkdalspakken med vurdering av delstrekninger og tiltak, inndeling i tiltakspakker og innledende bompengeberegninger.
KVU Orkdalsregionen, inkludert delrapport fylkesveger, legges til grunn ved gjennomgangen av vegstrekninger og flaskehalser.
Fremdriftsplan per april 2024 forutsetter behandling av bompengesøknad i kommuner og fylkeskommuner 2026/2027 og tidligst byggestart i 2028.
Det er imidlertid usikkerhet rundt fremdriftsplanen da man på nåværende tidspunkt foreløpig ikke har vedtatt omfanget på hovedprosjektet.
Som grunnlag for en bompengesøknad skal det utarbeides og vedtas reguleringsplaner for de største og viktigste tiltakene på strekningene. I tillegg skal plassering av bompenger og beregning av bompengetakster inngå i søknaden. Bompengesøknaden skal godkjennes av kommunene og fylkeskommunen før oversendelse til Stortinget for endelig behandling.
Bompengeprosjektet ledes av en styringsgruppe. Denne gruppa består av ordførere og kommunedirektører i de fire kommunene samt politikere og vegdirektør i Trøndelag fylkeskommune. I tillegg er ordfører og kommunedirektør i Heim og Ørland Kommune med i styringsgruppen. Leder i Hovedutvalg for veg i fylket, Hallgeir Grøntvedt, er leder av styringsgruppen.
Kontaktpersoner for bompengeprosjektet:
Rådgiver Andreas Øyehaug, tlf. 74179554/92295381, epost andoy@trondelagfylke.no
Prosjektleder Siri Solem, tlf. 74174188/41237267, epost sirsol@trondelagfylke.no
Høsten 2022 vedtok styringsgruppa for prosjektet samt de aktuelle kommunestyrer som blir berørt av bompengeutredningen, at konseptvalgutredning Orkdalsregionen skal vurderes nærmere. Vegstrekninger og flaskehalser skal kvalitetssikres for gjennomføring og kostnadsberegnes. Det skal gjennomføres innledende bompengeberegninger for å vise takstnivået for gjennomføring av tiltak. Tiltakene skal prioriteres og settes sammen i tiltakspakker. Resultatene fra forprosjektet samles i en rapport som skal behandles av styringsgruppa og videre i de ulike kommunestyrene.
Forprosjektrapporten forventes å foreligge høsten 2024.
23. mai, 18. juni og 20. juni, har prosjektet vært ute og orientert kommunestyrene i Surnadal, Rindal, Orkland, Rennebu og Ørland kommuner om Orkdalspakken.
Presentasjonen som ble fremvist finnes her:
Presentasjon til Orienteringer i Kommunestyrene 18-20 juni.pptx
Det ble også utformet ett notat som kortfattet beskriver historikken, og hva som skjer fremover i prosjektet.
Det skal utarbeides og vedtas reguleringsplaner for de største prosjektene i tiltakspakkene. Dette er et krav som må oppfylles for å kunne sende en bompengesøknad til behandling i Stortinget. Arbeidet med reguleringsplaner forventes å starte på nyåret i 2024 og pågå i 1-1,5 år. Oppstart av reguleringsplaner blir annonsert i aviser og på denne prosjektsiden.
Kontaktpersoner planlegging
Forprosjekt: Siri Solem, tlf. 74 17 41 88/41 23 72 67, epost sirsol@trondelagfylke.no
Reguleringsplaner: Anne Elisabeth Katmo 74 17 62 80/95 15 21 10, epost annkat@trondelagfylke.no