Gode valg for den enkelte innebærer blant annet at man tar valg som fører til arbeid, og som gir den enkelte gode muligheter for å utvikle sin kompetanse gjennom livet. Gode valg for samfunnet innebærer at de menneskelige ressursene forvaltes best mulig, herunder at virksomheter i offentlig og privat sektor får rekruttert personer med relevant kompetanse.
Delmål 1.1: Oppdatert kunnskapsgrunnlag
Oppdatert kunnskapsgrunnlag om tilbud og etterspørsel etter kompetanse skal gi grunnlag for dialog, analyse og planlegging av utdanningstilbud.
Kompetanseforum Trøndelag skal etablere statistikkutvalg som skal ha oversikt over, og ansvar for å utvikle kunnskapsgrunnlaget innen kompetansefeltet i Trøndelag. Statistikken skal gjøres kjent og skal ligge grunn for regionale analyser og diskusjoner. Statistikkutvalg vil også ha en rolle som bestiller av FoU innen kompetansefeltet. Utvalget skal levere statistikkgrunnlag til regionale kompetanseforum og bidra til å analysere trender. Kompetanseforum Trøndelag gir mandat til utvalget.
Hovedaktører:
NAV, Fylkesmannen, Trøndelag fylkeskommune.
Delmål 1.2: Offentlig karriereveiledning
Tilgang til offentlige karriereveiledningstjenester for alle innbyggere i Trøndelag skal gi grunnlag for gode valg for den enkelte.
Spesielt fokus rettes mot kjønnstradisjonelle utdanningsvalg, innvandrernes behov for karriereveiledningstjenester, seniorperspektiv og samiske forhold.
Partnerskap for karriereveiledning ivaretas av Kompetanseforum Trøndelag. Partnerskap for karriereveiledning ivaretas av Kompetanseforum Trøndelag. Partnerskapet skal utarbeide omforente mål for karriereveiledningstjenestene i fylket der ulike sektorers rolle og ansvar er definert. Felles innsats innen karrierefeltet defineres gjennom et toårig prosjekt som beskriver helhetlig system for karriereveiledning i Trøndelag (tiltak 1.2.2) og modell for karriereveiledning i grunnopplæringa (tiltak 1.2.3). Kompetanseforum Trøndelag er prosjekteiere.
Hovedaktør:
NAV, KS, Fylkesmannen, LO, NHO, NTNU, Nord universitet, VOFO, Trøndelag fylkeskommune
Kompetanseforum skal sørge for av Trøndelag utvikler et helhetlig system for karriereveiledning som sikrer offentlig, kvalitetssikret og likeverdig tjenestetilbud i hele fylket.
- Kvalitetsrammeverk for karriereveiledning implementeres i alle sektorer.
- Digitale karriereveiledningsløsninger inngår som supplement til dagens tjenester.
- Trøndelag har mål om å etablere minimum fire digitale karriereveilederstillinger i fylket.
Hovedaktør:
NAV, KS, Fylkesmannen, LO, NHO, NTNU, Nord universitet, VOFO, Karrieresenteret i Trøndelag, Trøndelag fylkeskommune.
(Helhetlig system for karriereveiledning beskrevet i Nasjonal kompetansepolitisk strategi side 16, Kompetansestrategi for Trøndelag side 16)
En helhetlig modell skal sikre alle elever i Trøndelag et likeverdig karriereveiledningstilbud. Dette arbeidet skal bygge på forskningsbasert kunnskap og nasjonalt kvalitetsrammeverk for karriereveiledning.
Hovedaktører:
Skoleeiere (kommuner, fylkeskommune, private, arbeids- og næringsliv, Fylkesmannen.
(En helhetlig modell betyr at det utarbeides et likeverdig tilbud til alle elever og lærlinger i Trøndelag. Samarbeid mellom skoleslagene nedfelles i likelydende avtaler.)