Informasjon - ny opplæringslov med forskrift

Opplæringsloven regulerer utdanningen til over 820 000 barn og unge, og er en av landets viktigste lover. Her presenter Trøndelag fylkes kommune informasjon til bedrifter som deltar ved opplæring i bedrift av lærlinger i Trøndelag

Informasjon til opplæringskontor med godkjenning i Trøndelag  

Ny opplæringslov med forskrift gjelder fra 1. august 2024. I ny lov er samarbeidsorgan for lærebedrifter (opplæringskontor) regulert i § 7-12: 

«Lærebedrifter som er tilknytta eit samarbeidsorgan for lærebedrifter, kan avtale at samarbeidsorganet inngår lærekontrakt etter § 7-2 og mottar tilskot etter § 7-8 på vegner av lærebedrifta.» 

Yrkesopplæringsnemnda vedtok i sitt møte 15. august at alle godkjente opplæringskontor gis en betinget godkjenning som samarbeidsorgan for lærebedrifter. Betinget godkjenning gjelder fra 1. august og frem til 1. mai 2025. 

Lenke til sak 29/24 i Yrkesopplæringsnemnda

Godkjenningen forutsetter at samarbeidsorganet (opplæringskontoret) innen 31. oktober søker om godkjenning gjennom digital søknadsportal. For kontrakter inngått etter 31. juli (fra 1. august) må fylkeskommunen ha oversikt over hvilke bedrifter samarbeidsorganet kan inngå kontrakter og motta tilskudd på vegne av, i henhold til Oppll. §§ 7-2 og 7-8. Det blir gitt nærmere informasjon når digital søknadsportal er klar til bruk. For kontrakter som er inngått før 1. august er opplæringskontoret lærebedrift og mottar tilskudd, som før.  

Forskrift til opplæringslova § 6-18 stiller noen formelle krav til samarbeidsorgan for lærebedrifter og søknaden om endelig godkjenning må kompletteres innen 1. mai 2025 med: 

  • Utskrift fra enhetsregisteret som viser styresammensetningen 
  • Vedtekter med et relevant formål 
  • Samarbeidsavtale som regulerer forholdet mellom lærebedriften og samarbeidsorganet  

  

Alle medlemsbedrifter i opplæringskontor gis godkjenning som lærebedrifter, og beholder statusen som lærebedrift forutsatt at kontrakt inngås i perioden 01.08.2024-31.07.2026.  

Digital søknadsportal for samarbeidsorgan vil bli tilgjengelig i god tid før søknadsfrist 31. oktober, og vi vil komme tilbake med informasjon om søknadsportalen når den er klart. 

Informasjon til opplæringskontor om godkjenning som samarbeidsorgan i trøndelag

Med innføring av ny lov og forskrift fikk opplæringskontorene en ny rolle i fagopplæring fra 1. august 2024. Opplæringskontorene vil for nye kontrakter ikke ha status som lærebedrift, men ha status som samarbeidsorgan. Alle godkjente opplæringskontor fikk betinget godkjenning som samarbeidsorgan av Yrkesopplæringsnemnda 15.08.2024, sak 29/24 for å inngå nye kontrakter fra 1. august.      

Forholdet mellom lærebedrifter og samarbeidsorgan   

Lærebedrifter som har inngått avtale med et samarbeidsorgan, kan avtale at samarbeidsorganet inngår lærekontrakt etter opplæringsloven § 7-2 og mottar tilskudd etter opplæringsloven § 7-8 på vegne av lærebedriften. Samarbeidsorganet kan også etter avtale bistå lærebedrifter og fylkeskommunen med andre oppgaver, blant annet med gjennomføring av opplæringen.  Tjenestene samarbeidsorganet tilbyr lærebedriften, reguleres som tidligere av samarbeidsavtalen mellom partene.   

Forholdet mellom lærebedrift og samarbeidsorgan (opplæringskontor) før og etter 1. august   

Dersom en lærekontrakt er inngått med et opplæringskontor før 1. august er opplæringskontoret lærebedrift for den som får opplæring i bedrift ut kontraktstiden. Den nye opplæringsloven vil ellers gjelde også for disse kontraktene. Kontrakten må være signert innen 1. august for at dere skal få status som lærebedrift for den aktuelle kontrakten.  

Krav til samarbeidsorgan for lærebedrifter (Forskrift til opplæringsloven § 6-18)  

For å inngå avtale om lærekontrakt eller tilskudd, eller bistå lærebedrifter med opplæring, må et samarbeidsorgan ha godkjenning fra fylkeskommunen. Fylkeskommunen må mene at samarbeidsorganet bidrar til å sikre kvalitet i opplæringen.    

Lovkravene for godkjenning som samarbeidsorgan er:   

  • Være registrert i enhetsregisteret 
  • Ha vedtekter som minimum må ha definert et relevant formål
  • Ha et styre med minst én representant for arbeidsgivere, minst én representant for arbeidstakerne og minst én representant for elever, lærlinger, praksiskandidater eller lærekandidater  
  • Være vurdert av yrkesopplæringsnemnda som skal ta stilling til om samarbeidsorganet bidrar til å sikre kvaliteten i opplæringen  
  • Rapportere til fylkeskommunen om hvilke lærebedrifter de har avtale med   

Videre prosess for godkjenning som samarbeidsorgan  

Fylkeskommunen har forståelse for at det vil ta noe tid for samarbeidsorganene å få ny dokumentasjon på plass. Det vil også ta litt tid før Yrkesopplæringsnemnda er klar med en anbefaling om hvordan det at et samarbeidsorgan bidrar til å sikre kvalitet i opplæringen skal forstås.   

Samarbeidsorganet(opplæringskontoret) må innen 31. Oktober 2024 søke om godkjenning gjennom fylkeskommunens søknadsportal. Det skal vedlegges liste over hvilke lærebedrifter de kan inngå lærekontrakt på vegne av, og motta tilskudd for.  

Frist for å levere inn nødvendig dokumentasjon for å få endelig godkjenning settes til 1. mai 2025.    

Lærebedriftene som har vært medlemmer hos dere har gjennom YON-sak 29/24 fått videreført sin godkjenning som lærebedrift. De får eget brev fra oss.   

Til medlemsbedrift i opplæringskontor - om ny godkjenning som lærebedrift 

Fra 1. august ble ny opplæringslov og opplæringsforskrift gjeldende. Dette medfører noen endringer for tidligere medlemsbedrifter i opplæringskontor.  

Hva er nytt? 

Bedrifter som fram til 31. juli 2024 hadde status som medlemsbedrift i opplæringskontor har fra 1. august status som lærebedrift, og det er lærebedriften har ansvaret for lærlingenes opplæring etter ny lov.  

Fram til 31. juli var det opplæringskontorene som hadde formell status som lærebedrift. I ny lov ble dette endret, og opplæringskontorene fikk ny status som samarbeidsorgan i henhold til § 7-12 

Alle medlemsbedrifter i opplæringskontor fikk godkjenning som lærebedrift gjennom sak 29/24 i Yrkesopplæringsnemndas møte 15. august.  

Krav for godkjenning som lærebedrift  

Krav som stilles til lærebedrifter er som tidligere, men ansvaret er flyttet fra opplæringskontor til lærebedrift (ny opplæringslov §§ 7-6, 7-10 og 7-11) 

  • Lærebedriften skal gi opplæring i samsvar med læreplaner i faget.  
  • Lærebedriften skal ha en eller flere faglig kvalifiserte personer som har ansvar for opplæringen, og en eller flere instruktører som gir opplæring. 
  • Lærebedriften skal lage en plan som sikrer at opplæringen er i samsvar med kontraktene til de som har læretid i bedriften.   
  • Lærebedriften skal skape et godt arbeids- og læringsmiljø.   
  • Lærebedrifter som ikke lenger kan gi opplæring i samsvar med kontrakten, skal melde ifra til fylkeskommunen.    
  • Lærebedriften skal ha en internkontroll som sikrer at opplæringen er i samsvar med loven.   
  • Lærebedriftene skal årlig rapportere til fylkeskommunen om opplæringen de gir.  

Forholdet mellom lærebedrift og samarbeidsorgan(opplæringskontor) før og etter 1. august 2024   

For lærebedrifter som er tilknyttet et samarbeidsorgan (opplæringskontor), kan samarbeidsorganet også etter 1. august inngå lærekontrakt etter § 7-2 og motta tilskudd etter § 7-8 på vegne av lærebedriften. 

Lærebedriften kan også avtale at samarbeidsorganet utfører oppgaver for dem, inkludert bistand til gjennomføring av opplæring. Oppgavene samarbeidsorganet utfører for bedriften, reguleres som tidligere av samarbeidsavtalen mellom partene.  Dette betyr at for kontrakter som inngås etter 1. august, får bedriften status som lærebedrift, og opplæringskontoret vil stå oppført som samarbeidsorgan.   

Dersom en lærekontrakt er inngått med et opplæringskontor før 1. august beholder opplæringskontoret sin status som lærebedrift for den som får opplæring i bedrift ut kontraktstiden. Den nye opplæringsloven og forskriften vil utover dette gjelde for både gamle og nye kontrakter. 

Opplæringskontorene dere har vært medlemsbedrifter hos, har fått ny betinget godkjenning som samarbeidsorgan, i sak 29/24.  

Hva er nytt? 

Med innføring av ny lov og forskrift i fagopplæring fra 1. august 2024.

Medlemsbedrift i opplæringskontor

Bedrifter som hadde status som medlemsbedrift i opplæringskontor har status som lærebedrift, og det er lærebedriften har ansvaret for lærlingenes opplæring etter ny lov.  

Opplæringskontor som samarbeidsorgan

Opplæringskontorene vil for nye kontrakter ikke ha status som lærebedrift, men ha status som samarbeidsorgan. Alle godkjente opplæringskontor fikk betinget godkjenning som samarbeidsorgan av Yrkesopplæringsnemnda 15.08.2024.

Delta på vårt webinar 10.oktober 2024, kl.10.00

KLIKK HER    

Hvis tidspunktet ikke passer, kan sendingen sees i opptak på vår hjemmeside:

Informasjon - ny opplæringslov med forskrift

Samarbeidsorgan for lærebedrifter

Et samarbeidsorgan kan etter avtale bistå lærebedrifter. Samarbeidsavtalen med lærebedrift må foreligge før det blir oprettet lærekontrakt i samhandling med samarbeidsorganet.

Se eksempel på samrbeidsavavtale - ekesmplet er ikke utfyllende for alle bedrifter

Eksempel på Samarbeidsavtale.docx
Sist oppdatert 30.03.2020