For elever og foresatte

Hva er karriereveiledning?

Karriereveiledning hjelper folk med å håndtere overganger og ta gode valg om utdanning, læring og jobb. Det gir mulighet til å utforske sin egen situasjon og få støtte til å handle og delta i samfunnet. Karriereveiledning kan skje individuelt eller i grupper, både fysisk og digitalt, og tilbys av kvalifiserte veiledere.

 

  • Elever og lærlinger har rett til rådgivning om utdannings- og yrkesvalg (karriereveiledning) i grunnskolen og videregående opplæring
    • Opplæringsloven § 16-1:

      Kommunen og fylkeskommunen skal sørgje for at elevar i grunnskolen og i den vidaregåande opplæringa får den rådgivinga som dei treng om utdannings- og yrkesval.

      Elevane skal få rådgiving på den skolen dei går på, og individuelt dersom dei ønskjer det.

      Fylkeskommunen skal sørgje for at dei som har læretid i bedrift, har tilgang til rådgiving om utdannings- og yrkesval.

  • Karrieresenteret Trøndelag er et offentlig karrieresenter som gir gratis veiledning knyttet til utdanning og arbeid. Alle over 19 år kan benytte dette tilbudet.

 

  • Nasjonal digital karriereveiledningstjeneste tilbyr gratis veiledning om utdanning og jobb for alle. Her finner du tips og informasjon, og du kan snakke med en karriereveileder på chat og telefon i åpningstiden.

Digitalt informasjonsmøte om videregående opplæring

Foto: Ronny Danielsen
Foto: Ronny Danielsen

Trøndelag fylkeskommune arrangerte et digitalt informasjonsmøte om videregående opplæring for elever og foresatte på 10. trinn 1. oktober 2024.

Dato og tid: 1. oktober kl 18 2024

Lenke til opptak av sendingen følger nederst på siden.  

Møtet ble ledet av Randi Kristin Svarva og Marit Heggeriset. Randi Kristin er koordinator for karriereveiledning i skolen i Trøndelag. Marit jobber med fagopplæring og har lang erfaring med å jobbe med lærlinger, lærekandidater og lærebedrifter. Inger Lise Sortland var gjest i studio. Hun er karriereveileder ved Cissi Klein videregående skole i Trondheim. Det var mulighet for å stille spørsmål, en mulighet som mange benyttet seg av.

Informasjonsmøtet var ett av flere viktige møtepunkt med videregående opplæring for elever og foreldre/foresatte det siste året på ungdomsskolen. Målsettingen med informasjonsmøtet var å gi informasjon som er viktig for elever og foresatte i forbindelse med overgangen mellom ungdomsskolen og videregående opplæring.  

Det ble vist filminnslag fra Trøndelag og direktesending i studio om følgende tema: 

  • Yrkesfag
  • Studieforberedende
  • Å ta valg
  • Å være elev på videregående
  • Skole-hjem-samarbeid

Sendingen varte i ca 40 minutter.

Opptak av sendingen finner du her. Møtet starter fra 7 minutter og 10 sekunder ut i sendingen:  Digitalt informasjonsmøte om videregående opplæring for 10.trinn-20241001_164500-Meeting Recording.mp4

Hospitering på videregående

Elever i vindeltrapp på Heimdal videregående
Fra Heimdal videregående. Foto Ronny Danielsen.png

Hospitering er en fin mulighet for ungdomsskoleelever til å prøve ut og utforske utdanningsprogram i videregående opplæring. Det kan gi både inspirasjon og motivasjon videre til eget utdanningsvalg.

Hospitering for 10. trinn i Trøndelag skjer i hovedsak i uke 45, 46 og 47.

 

Påmelding

I Trøndelag benyttes YOU-portalen for påmelding til hospitering. Elevene får nødvendig informasjon om og hjelp til påmelding av ungdomsskolen. Elevene logger seg inn i YOU-portalen med FEIDE-bruker for å sette opp ønsker http//:You-portalen.no/login 

 

Oppmøtetidspunkt 

Elevene vil få vite hvilket utdanningsprogram de får hospitere på, oppmøtetidspunkt og oppmøtested av ungdomsskolen. I tillegg vil den enkelte videregående skole legge ut informasjon om hospiteringen på sine hjemmesider. 

Åpen skole for elever og foresatte

Fasade Charlottenlund videregående
Fasade Charlottenlund videregående. Foto:Charlottenlund videregående

Åpen skole er en god mulighet for elever og foresatte på 10. trinn til å bli bedre kjent med de videregående skolene. En får mulighet til å møte lærere og elever i skolenes undervisningsrom og verksted. Dette er også en god anledning til stille spørsmål om den enkelte skole og skolens utdanningsprogram.

Datoer skoleåret 2024-2025 

Trondheimsregionen

Tiller vgs

26. november

Strinda vgs

2. desember 2024

Trondheim Katedralskole

3. desember 2024

Charlottenlund vgs

9. desember 2024

Skjetlein vgs

10. desember 2024

Lukas videregående skole

13. januar 2025

Cissi Klein vgs

14. januar 2025

Kristen videregående skole Trøndelag (KVT)

15. januar 2025

Heimdal vgs

20. januar 2025

Thora Storm vgs

21. januar 2025

Byåsen vgs

22. januar 2025

Bybroen vgs

23. januar 2025

Trøndelag Sør 

Melhus vgs

2. oktober 2024 (info.kveld)

Oppdal

15. oktober 2024 (info.kveld)

Røros vgs

19. november 2024

Øya vgs

18. januar 2025

Gauldal vgs

27. januar 2025

Trøndelag Sørvest

Orkdal vgs

30. sept. og 1. okt. 2024

Meldal vgs

2. og 3. oktober 2024

Kyrksæterøra vgs

14. januar 2025

Guri Kunna vgs

 3. desember 2024 (Hitra)

Forskningsdagene h-24 (Frøya)

Fosenregionen

Åfjord vgs

15. oktober 2024

Johan Bojer vgs

13. februar 2025

Fosen vgs

23. januar 2025

Værnesregionen

Ole Vig vgs

7. november 2024 (karrierekveld)

Aglo vgs

14. november 2024

Malvik vgs

25. november 2024

Meråker vgs

29. januar 2025

Selbu vgs

Dato kommer

Innherredsregionen

Levanger vgs

17. september 2024

Verdal vgs

19. november 2024 (Møteplassen)

Steinkjer vgs

23. januar 2025

Mære Landbruksskole

25. januar 2025

Inderøy vgs

1. februar 2025

Namdalsregionen

Val vgs

20. november 2024

Olav Duun vgs

15. oktober 2024

Grong vgs

21. januar 2025

Ytre Namdal vgs

29. januar 2025

Klokkeslett og andre praktiske opplysninger legges ut på skolenes hjemmesider og i sosiale medier.  

Samisk

 

 

Film om samisk språkvalg

I filmen nedenfor får du lære om muligheter og behov for samisk språk- og kulturkunnskap i Trøndelag.

Opplæring på samisk  

Elever med rett til samisk opplæring kan få undervisning ved alle videregående skoler i sørsamisk, lulesamisk eller nordsamisk.

Ved Røros og Grong videregående kan du få stedlig undervisning i sørsamisk. Røros vgs og Grong vgs er ressursskoler for samisk opplæring og har pedagogisk personale som utvikler læremidler, underviser og administrerer kjøp av tjenester, opplæring i samiske fag, som for eksempel fjernundervisning av nordsamisk og lulesamisk. Les mer  om skolene her:

Samisk Røros vgs  

Samisk Grong vgs    

 

Informasjon om utdanningsprogram på sørsamisk 

Informasjon om studieforberedende og yrkesfaglige utdanningsprogram på vilbli.no er oversatt til sørsamisk. Les mer her: Videregående opplæring - vilbli.no

Å være elev på videregående

Alle de videregående skolene i fylket jobber for at alle elevene skal trives og ha det bra på skolen. I filmen får du høre om noen spesifikke områder skolene arbeider med for å skape et godt faglig og sosialt miljø.

Foreldreguiden til videregående

Uansett om du er 35 eller 55 år, så er det mye som er forandret fra da du gikk på videregående. Nå skal ditt eget barn ta et viktig valg og da er det lurt å vite hva ungdommen din egentlig har å velge i og hvordan han/hun gjør det.

Utdanningsprogram: Det du kanskje husker som studieretning. Elevene kan velge mellom 15 ulike utdanningsprogram. 5 studieforberedende og 10 yrkesfaglige.

Programfag: Spesielle fag for hvert enkelt utdanningsprogram.

Pocket ID: Digitalt elevbevis. I Trøndelag bruker elevene det som id ved eksamen, for å få studentrabatter og som bibliotekkort.

Teams for skole: Elever og lærere bruker denne læringsplattformen til alle fag (innhold, oppgaver og innleveringer) og for kommunikasjon dem imellom.

VIS: Nettside der registrert fravær og karakterer står. Foreldre kan logge seg på en egen versjon av systemet hvis eleven er under 18 år.

Ungdomsrett: Rettigheten til tre år med videregående opplæring når eleven er over 15 år og har fullført ungdomsskolen. Den gjelder ut det skoleåret som begynner det året eleven fyller 24 år.

Fraværsgrensa: Regelen som går ut på at en elev med mer enn 10 prosent udokumentert fravær i et fag i utgangspunktet ikke får karakter i faget. Denne ordningen ble vedtatt i Stortinget og innført i 2016.

 

Hvordan søker eleven? 

Eleven får vanligvis hjelp til å gjøre dette på skolen (ungdomsskolen). Nettsiden der ungdommen søker heter vigo.no. Du bør følge med på at hen søker innen fristen. 1. mars er ordinær søknadsfrist, 1. februar er søknadsfrist ved fortrinnsrett eller individuell behandling.

Ungdommen kan legge inn forhåndssvar på vigo når hen sender søknaden, noe som er lurt hvis dere er bortreist på ferie eller lignende.

Les mer om søknadsfrister på vilbli.no

Her logger dere inn på vigo

Hvordan foregår inntaket?

Søkeren har rett til ett av de tre utdanningsprogrammene hen har søkt hvis søkeren går i 10. klasse og er folkeregistrert i Trøndelag pr 01.03. Kommer eleven flyttende etter det gjelder egne regler.

Her ser du reglene om inntak ved flytting

I Trøndelag har vi en ordning med karakterbasert inntak i regioner. 

Her finner du informasjon om hvilke skoler ungdommen kan søke på | Videregående opplæring - vilbli.no

Vilbli.no er den viktigste siden å lese på. Her finner du alt du trenger av informasjon, både om fag og søknadsprosessen.

Videregående opplæring - vilbli.no

Hva kan ungdommen velge mellom? 

imageg40ef.png


Her er rett og slett svaret: veldig mange forskjellige muligheter. Det er 15 utdanningsprogram. Fem er studieforberedende utdanningsprogram, ti er yrkesfaglige utdanningsprogram.

Her kan du lese mer om utdanningsprogram og programområder i videregående opplæring

Her leser du mer om yrkeskompetanse 

Hva må dere voksne passe på?

Først og fremst at ungdommen der hjemme svarer når opptaket er klart. Inntaket er klart ca. 10. juli. Da må søkeren gå inn på vigo.no og svare.Svarfristen er cirka en uke. Første inntak er i juli og har eleven oppgitt mobilnummer kommer det SMS-varsling.

Får eleven ja til førsteønsket må han/hun takke ja. Får ungdommen tilbud om andre- eller tredjevalget kan hen velge å takke ja til det så lenge og så stå på venteliste når andre inntak blir gjort. Svarer eleven nei er eleven utenfor inntakssystemet, så det er ikke lurt.

Etter andre inntaksrunde er det hver enkelt skole som fordeler eventuelle ledige skoleplasser. De ringer hvis det blir ledig plass.

Mer informasjon om svar og frister

Hva må være klart før skolestart?

Lærebøker er gratis, men elevene forplikter seg til å ta godt vare på dem for å kunne levere dem tilbake.

Elevene trenger PC. Her i Trøndelag er det bestemt at alle elever skal eie sin egen PC. Det betyr at elevene kan kjøpe en ny PC subsidiert av fylkeskommunen. Egenandelen til PC-en kan elevene betale med utstyrsstipend fra Lånekassen, som er noe alle får om de søker. Elevene kan alternativt ta med seg en PC de har fra før (som må oppfylle noen minstekrav). Fylkeskommunen gir elevene tilgang til programvaren som trengs til undervisningen både ved kjøp av ny PC og om elevene tar med seg PC.

Lånekassen om utstyrsstipend

Ordningen for elev-PC i Trøndelag fylkeskommune

Elevene skal ha digitalt skolebevis. Løsningen heter Pocket ID og alle får tilsendt SMS med påloggingsinformasjon ved skolestart. Beviset er nyttig i flere sammenhenger.

Her leser du om digitale bevis

I Trøndelag er det mange som trenger skoleskyss. Hovedregelen for om du har rett på å få det gratis er rett og slett om det er mer enn 6 kilometer hjemmefra til skolen.

Mer om skoleskyss og søknad om det finner du her

Må du bo på hybel får du stipend fra Lånekassen om avstanden er mer enn 40 kilometer hjemmefra eller hvis reisetiden tar mer enn tre timer.

Les her på Lånekassens nettsider

Andre nyttige lenker:

Reglement om fravær, orden og så videre

Oversikten over alle våre 32 videregående skoler og utdanningstilbudet:

Våre skoler - Trøndelag fylkeskommune

Et år i utlandet? Det er mulig å ta andre året på vidergående i England.

Lenke til fylkeskommunens informasjonsside om vg2 i utlandet.

Informasjon om høyere utdanning

Sist oppdatert 21.02.2025