Praktisk eksamen Studieforberedende

1. Før eksamen

Læreplaner

Når du forbereder deg til eksamen må du sette deg godt inn i hele fagets gjeldende læreplan som er grunnlaget for vurdering. 

Læremidler

Når du har satt deg inn i læreplanen, må du finne relevant fagstoff. Vær oppmerksom på at en lærebok eller andre læremidler ikke nødvendigvis dekker alle delene av en læreplan. Du kan ta kontakt med en av de videregående skolene for å høre hvilke læremidler (f.eks.bøker) de bruker. 
På NDLA finner du en del digitale læremidler.

Forberedelse

Forberedelsestiden er inntil 24 timer. Det vil si at du enten vil få tema for eksamen 24 timer før eksamen eller samme dag som eksamen gjennomføres. Dersom du har forberedelse 24 timer før eksamen, kan dette være enten ved fysisk oppmøte eller utsendelse av via mail.
For å se hva som gjelder for din praktiske eksamen, må du gå inn i Privatistportalen og se informasjonen om eksamenspartiet ditt.

Spesielle forhold

  • Du må ha kunnskap om fagspesifikk programvare og teknisk utstyr.
  • Du må stille med nødvendig personlig utstyr der det er påkrevd.

2. Eksamensdagen

Dette må du ta med til eksamen

  • Gyldig legitimasjon som pass, norsk ID-kort, norsk førerkort utstedt etter 01.01.1998, norsk digitalt førerkort, norsk bankkort med bilde og fødselsnummer, forsvarets ID-kort, PocketID, ID-kort fra EØS- og EFTA-stater, førerkort fra Danmark, Sverige, Finland og Island, norsk reisebevis for flyktninger eller norsk utlendingspass, NB: dette er ikke godkjent hvis det er utstedt for enkeltreise.
  • Egen datamaskin eller nettbrett dersom du skal bruke det.
  • Skrivesaker.
  • Hjelpemidler.
  • Utstyr du eventuelt har fått beskjed fra skolen om å ta med.

Oppmøte

Se informasjon om oppmøtetid og -sted på Privatistportalen. Møt opp til eksamenslokalet i god tid. Ved for sent oppmøte, ta kontakt med infoskranken/administrasjonen på eksamensstedet så raskt som mulig. Hvis du har kommet så sent at du ikke får avlegge eksamen, er du selv ansvarlig for å melde deg opp til ny eksamen og betale avgiften på nytt i neste oppmeldingsperiode.

Eksamensgjennomføring

Eksamen har en ramme på inntil 5 timer.
Den består av en praktisk del med utgangspunkt i oppgaven, og praktisk del kan etterfølges av en samtale. Sensorene er tilstede på eksamensområdet og kan stille deg spørsmål underveis i eksamen, eventuelt i etterkant av den praktiske gjennomføringen hvis det er naturlig. Du kan prøves i flere relevante deler av læreplanen enn det som kan leses ut av oppgaven. Det er din kompetanse slik den kommer til syne under eksamineringen som skal vurderes. Sensorene skal lete etter den kompetansen du har og ikke etter den kompetansen du ikke har.

Alle hjelpemidler er tillatt, unntatt kommunikasjon. Det gjelder ikke kommunikasjon som er nødvendig for å gjennomføre eksamen. Ved venting til individuell fagsamtale er ingen hjelpemidler tillatt. Til individuell fagsamtale kan du medbringe notater på et A4-ark, det er lov å notere på begge sider.

Sensur

Sensorene oppgir karakter og begrunnelse etter hver kandidat. Du har krav på begrunnelse for din karakter. Karakterer publiseres på Privatistportalen fortløpende etter eksamen.

Sist oppdatert 12.01.2024