Hva er TBiT?
TBiT står for Trygge Barn i Tannbehandling (TBiT), og er et behandlingstilbud for barn og ungdom mellom 8-18 år som har tannbehandlingsangst og/eller sprøytefobi i den grad at de ikke mestrer ordinær tannbehandling. TBiT er en del av Den offentlige tannhelsetjenesten i Norge og behandlingen er gratis. TBiT startet som et prosjekt i Trøndelag fylke ved Kompetansesenteret Tannhelse Midt (TkMidt) og er nå under etablering i flere fylker i Norge. I TBiT samarbeider tannhelsepersonell og psykologer med å hjelpe barn og ungdommer til å mestre tannbehandling. TBiT er et supplement til eksisterende tannbehandling, og et godt samarbeid med andre aktører i tannhelsetjenesten er derfor svært viktig.
Hvordan er TBiT organisert?
Organiseringen på fylkesnivå skjer via et «Sentralt TBiT-team» og et eller flere «Desentraliserte TBiT team». “Det sentrale TBiT teamet “har det overordnede ansvaret for tilbudet i fylket. “Sentralt TBiT-team" består per i dag av psykolog(er), administrativ ressurs, tannpleier og spesialist i pedodonti. Dette teamet fungerer som henvisningsmottak, opplæringsteam og står for fagutvikling og forskning i samarbeid med de andre nasjonale sentrale teamene. Det er de «Desentraliserte TBiT-teamene» som i hovedsak gjennomfører angstbehandling på de lokale tannklinikkene under månedlig veiledning av psykolog og spesialist fra sentraliserte team. Det desentraliserte teamet består av tannlege, tannpleier og tannhelsesekretær. Behandlingsløpet gjennomføres i sin helhet på lokal offentlig klinikk. Både tannlege, tannpleier og tannhelsesekretær kan drive angstbehandlingen, selvstendig eller i team.
Hva gjør vi i TBiT?
Barn som henvises til TBiT mottar behandling rettet mot barnets angst for tannbehandling. Det kan være flere årsaker til tannbehandlingsangst, og i TBiT jobber vi for å legge til rette for at barnet skal lykkes og oppleve mestring. Dette gjøres i tett samarbeid med barnet og med barnets omsorgsgiver(e). Behandlingen bygger på terapiformen kognitiv atferdsterapi med hovedvekt på eksponering, der det på en trygg og systematisk måte jobbes med det barnet syns er skummelt/vanskelig. På denne måten legges det til rette for at barnet kan oppleve mestring og økt kontroll, samt erfare at tannbehandling ikke er farlig. Et behandlingsforløp i TBiT er i utgangspunktet på cirka fem til ti timer, og noen ganger lengre. Når behandlingen avsluttes i TBiT sendes epikrise til lokal tannklinikk.
Hvor er vi?
Vi har flere Tbit-team i Trøndelag fylke. Psykologene våre er hovedsakelig lokalisert på TkMidt, ved Lerkendal i Trondheim. Psykologene i Tbit tar imot pasienter og veileder/samarbeider med Tbit-teamene i fylket. Vi har Tbit-team bestående av tannpleier, tannhelsesekretær og tannlege ved Melhus tannklinikk, Ranheim tannklinikk, Stjørdal tannklinikk og Grong tannklinikk. Det vil variere litt hvem i Tbit-teamene barna/ungdommene treffer, men alle som jobber i Tbit er gode på angstbehandling og på å skape trygghet for barn og ungdom på tannklinikken.
Hvordan komme i kontakt med oss?
Det er lokal tannklinikk eller tannlege på Barnehuset som henviser til TBiT. Dersom TBiT vurderes som et aktuelt tilbud kan dette drøftes med din lokale tannklinikk.
For mer utfyllende informasjon, se TBITinfo, eller ta kontakt på: tbit@tkmidt.no