Nummer 3-2024

Juni 2024, nr 3/2024 - Digitalt nyhetsblad for planlegging og ressursforvaltning i Trøndelag - Utgitt av Trøndelag fylkeskommune i samarbeid med Statsforvalteren i Trøndelag.

Kurs, webinarer og konferanser

Klimakonferansen 3. og 4. september 2024 - Fra mål til handling – hvordan får vi opp tempoet i klimaarbeidet? Hvordan ivaretar vi både klima og natur?

Statsforvalteren i Trøndelag og Trøndelag fylkeskommune inviterer kommunene i Trøndelag til fagkonferanse om klima 3.-4. september på Scandic Hell. Målet med konferansen er å belyse forventningene til kommunene i arbeidet med klimagassutslipp og klimatilpasning, synliggjøre naturens betydning i dette arbeidet og å presentere verktøy for å håndtere utfordringene. Målgruppen for samlingen er både administrasjonen i kommunene, fra saksbehandlere til kommunedirektør, og politikere.

Les mer i fylkeskommunens kalender

Plannettverkssamling 6. og 7. november 2024

Programmet for samlingen er under utarbeidelse. Noen sentrale temaer er likevel klare, som Nasjonale føringer for planlegging – ved KDD, Planvask, Kunstig intelligens i planarbeid – muligheter og utfordringer, Barn- og unges talsperson i plansaker, Interkommunal planlegging, Forsvaret som sektormyndighet i plansaker, Erfaringer fra kommunene med arbeid med planstrategi og planprosesser, Hvordan kan vi samhandle bedre rundt utforming og høring av arealplaner?, og Trøndelag i tall – relevant informasjon for og om kommunene

Nærmere informasjon om program og påmelding kommer på våre hjemmesider

Folkevalgtopplæring innen areal- og lovforvaltning på landbruksområdet

Landbruksavdelingen hos Statsforvalteren har tidligere gått ut med et tilbud om folkevalgtopplæring innen areal- og lovforvaltning til kommunene på sinhjemmeside.

Statsforvalteren opplever at det særlig er etterspørsel etter opplæring innen jord- og konsesjonslov, og til nå er dette gjennomført for 14 kommuner. Med bakgrunn i årets tildelingsbrev fra Kommunal- og distriktsdepartementet, der det står at Statsforvalteren skal bidra til at det blir orientert om ny jordvernstrategi i opplæringen for nye kommunestyre- og fylkestingsrepresentanter etter valget i 2023, har vi også tilbudt påfyll av slik kompetanse. Til nå er dette gjennomført for 9 kommuner. Kommunene er spesielt interessert i å vite mer om hva som er handlingsrommet deres innenfor ulike regelverk. Også for statsforvalteren er det veldig nyttig å få spørsmål og tilbakemeldinger fra kommunene.

Det er fortsatt mulig å ta kontakt hvis det er interesse for folkevalgtopplæring om areal- og lovforvaltning i din kommune til høsten.

Mer informasjon om temaet og kontaktinformasjon finner du på denne lenken

Norsk Kommunateknisk Forening (NKF) tilbyr ulike kurs

Sjekk ut kurskalenderen til NKF for 2024, her finner du kurs og konferanser innen plan, byggesak, mm. 

NKF sin kurskalender

Veiledere og retningslinjer

Endringer i avfallsforskriften, gjeldende fra 1. januar 2025

Nå er den varslede forskriften om utsortering vedtatt. Det betyr at kommuner får krav til å sortere ut tekstilavfall fra 1. januar 2025. Kravet innebærer minimum en bringeordning.

Les mer om dette på Miljødirektoratet sine sider

Informasjon kan dere også finne hos Samfunnsbedriftene 

Forslag til nye statlige planretningslinjer for energi og klima

Trøndelag fylkeskommune har sendt høringsuttalelse til forslaget til de nye planretningslinjene, som har høringsfrist 12. juni. 

Her kan du lese fylkeskommunens uttalelse

Startpakke for nye planleggere

Planavdelingen i Kommunal- og distriktsdepartementet har laget en oversiktsside rettet mot alle som er nye i jobben som planlegger. Siden samler blant annet det viktigste regelverket, lovpålagte planoppgaver og hvordan utføre dem, og lenker videre til nyttige ressurser. De vil takke de som har hjulpet dem med å teste startpakken og ønsker flere innspill til forbedringer. 

Tilbakemelding kan du gi via dette skjema tilbakemeldingsskjemaStartpakken finner du her: regjeringen.no/nyiplan

Rapporter og stortingsmeldinger

SSB publiserte regionale befolkningsprognoser 5. juni

Trøndelag i tall har oppdatert befolkningsprognosene ut fra nye tall fra SSB. 

Sjekk ut denne lenken for å se tallene for din kommune

Klimatiltak i Norge - kunnsgrunnlag 2024

Miljødirektoratet lanserte 10. april 2024 rapporten "Klimatiltak i Norge - kunnskapsgrunnlag 2024". Rapporten viser tiltak som vil redusere utslipp av klimagasser fra alle sektorer fram mot 2035. 

Rapporten med vedlegg finner du på denne lenken

Rapport om kommunenes rettslige handlingsrom for å fastsette klima- og miljøkrav etter plan- og bygningsloven

Rapporten vurderer hvordan klimahensynet i plan- og bygningsloven kan styrkes. En av observasjonene fra kartleggingen er at kommunenes handlingsrom i enkelte sammenhenger framstår som uklart.

Mer om dette finner du her

Annen info

Undersøkelse: Hvordan gjøre det regionale plansystemet og regionale planer bedre?

Trøndelag fylkeskommune ønsker tilbakemelding på bruk og nytte av regionale planer og strategier og ber om råd for å videreutvikle det regionale plansystemet slik at det blir relevant og nyttig. Vi håper du som har kjennskap til, bruker eller/og har medvirket til å lage regional plan eller strategi har tid og interesse for å svare. Vi ber om svar innen 28. juni.

Spørreskjema for kommunene

Spørreskjema for andre organisasjoner

De regionale planene og strategiene spenner over tema som arealbruk, klima, vann, kulturmiljø, kultur og folkehelse, verdiskaping, integrering, kompetanse, samferdsel og infrastruktur. Vi oppfordrer til å videresende undersøkelsen til relevante fagansvarlige. Det er også mulig å svare for flere planer/strategier hvis dette er mest hensiktsmessig. I tillegg til PLANe-posten vil vi sende undersøkelsen til blant annet aktører som er med i ulike samarbeidsfora for oppfølging av regionale planer og strategier.

Har du spørsmål til undersøkelsen, kan du ta kontakt med eller

Lenke til kapittel 7.1 i utkast til Regional planstrategi for 2024-2027 om plansystemet

Energistrategi for Trøndelag mot 2050

Energistrategien er under arbeid, og våren 2024 er viet til medvirkning. Alle kommunale ungdomsråd har nå mulighet til å komme med innspill. Fristen for det er utvidet, og ny frist er 30. august. 

Nyhet: Ungdom gir innspill til energistrategien

Les mer om Energistrategien og prosessen via denne lenken

Energieffektivisering i kommuner

NVE, KS og NKF har lansert samarbeidet om kompetanseløft for energieffektivisering i norske kommuner. Kick-off for dette arbeidet var 22. mai. Ønsker du å se webinaret?

Trykk på denne lenken

Kommunefordelt energiregnskap

Datoer for regionalt planforum høsten 2024 er på plass

Vi starter opp 11. september, med innmeldingsfrist 21. august. 

Les mer om planforum og høstens datoer

Plannytt fra planavdelingen i Kommunal- og distriktsdepartementet

Alle kan abonnere på Plannytt som kommer flere ganger i året

Abonner på Plannytt

Innspill og tips til PLANe-posten mottas med takk – redaktør Tanja Staldvik Wallervand: 

Neste PLANe-post kommer i begynnelsen på september. 

Sist oppdatert 14.06.2024