August - Nr 3/2023 - Digitalt nyhetsblad for planlegging og ressursforvaltning i Trøndelag - Utgitt av Trøndelag fylkeskommune i samarbeid med Statsforvalteren i Trøndelag
Kurs, webinarer og konferanser
Årets fysiske samling for Plannettverket i Trøndelag blir på Quality Airport hotell i Stjørdal sentrum 8.-9. november.
Endelig program og informasjon om påmelding blir sendt ut i september. Viktige temaer blir nasjonale forventninger til regional og kommunal planlegging, planlegging og utviklingsarbeid i samfunn med forventet folketallsnedgang, erfaringer med bruk av kommunalt planforum, forvaltning av natur for fremtiden, arealregnskapsverktøy, nye sikkerhetsutfordringer for kommunene.
NVE inviterer aktører som enten ønsker lokal konsekvensbasert flomvarsling, eller som selv utvikler metoder og systemer for varsling av flom til et seminar. Målet er å utveksle kunnskap og diskutere muligheter og begrensninger med lokal flomvarsling.
I forbindelse med den nasjonale konferansen 27 september "Sammen for et aldersvennlig Norge" inviteres det til et møte dagen før den 26 september for kommuner i Trøndelag hvor det kan utveksles erfaringer og diskuteres hvordan man kan jobbe mer aldersvennlig fra «Leve Hele Livet» og inn i ny reform «Bo trygt Hjemme», for å skape mer levende lokalsamfunn for alle. Arrangører er: Aldersvennlig Norge, Statsforvalteren i Trøndelag og Trondheim kommune.
Webinarrekke Leve hele livet 2023 - Hvordan arbeide for bærekraftige løsninger på de utfordringene vi står ovenfor?
Webinaret 29. september omhandler "Bo trygt hjemme" reformen og hva den betyr for kommunene. Arrangør er det regionale støtteapparatet for "Leve hele livet"
Webinar 3. oktober om digital transformasjon innenfor plan, bygg og geodata - Hva er det? Gode eksempler.
Hensikten med webinaret er å gi kunnskap om digital transformasjon. Målgruppen for webinaret er fagmiljøene i kommunene som skal jobbe med, eller blir berørt av digital tranformasjon. Opptak av webinaret vil bli tilgjengeliggjort i etterkant.
Drivkraft - stor kultur- og folkehelsekonferanse
Trøndelag fylkeskommune inviterer til stor kultur- og folkehelsekonferanse den 5.-7. oktober 2023. Konferansen har fått navnet Drivkraft og arrangeres på Scandic Nidelven i Trondheim.
Bylivskonferansen 2023: Kulturarv og bærekraftig stedsutvikling
Årets konferanse arrangeres i trehusbyen Levanger i Trøndelag 24.-25. oktober. Konferansen er relevant for alle som jobber med stedsutvikling, enten det er i kommune, øvrig forvaltning, frivillighet, privat næringsliv eller politikk. Målet med konferansen er å dele erfaringer og gode eksempler på vellykkede prosesser, fremtidsplaner og fysiske, arkitektoniske løsninger som bidrar til å styrke stedskvalitet og identitet.
Samling GIS-nettverket 30.-31.oktober på Scandic Hell hotell
GIS-nettverket for kommunene i Trøndelag skal være en felles arena for inspirasjon, kompetansedeling og erfaringsutveksling samt faglig kursing etter kommunenes ønsker og behov. Statsforvalteren, fylkeskommunen, Kartverket og representanter fra kommunene samarbeider om planleggingen og gjennomføringen av arrangementet. Tema for samlingen: Utarbeidelse av plankart til kommuneplanens arealdel. 1 deltager pr. kommune har prioritering. Hvis ledige plasser, er det plass til flere fra kommunen. Påmelding innen 2. oktober.
Veiledere og retningslinjer
Nye nasjonale forventninger til regional og kommunal planlegging
Regjeringen legger hvert fjerde år fram nasjonale forventninger til regional og kommunal planlegging for å fremme en bærekraftig utvikling i hele landet.
Dette er en nettbasert veileder som skal bidra til at små kommuner gjør gode valg og planlegger gode prosesser for kommuneplanleggingen sin.
Minner om veileder om dispensasjonssaker Trøndelag
Statsforvalteren i Trøndelag og Trøndelag fylkeskommune har laget en veileder om dispensasjoner etter kapittel 19 i plan og bygningsloven. Det er hovedsakelig dispensasjon fra arealplaner som er tema. Den erstatter tidligere veiledere. Veileder og skjema ligger på fylkeskommunens hjemmeside og på Statsforvalterens hjemmeside
Lenke til veileder og skjema:
Rapporter og stortingsmeldinger
Fellesskap og meistring - bu trygt heime-reformen
Reformen ble lagt frem av Regjeringen i juni 2023 og skal bidra til et mer aldersvennlig samfunn, at flere eldre kan leve aktive liv lenger og oppleve trygghet ved å bo i eget hjem.
Gode bysamfunn med små skilnader
Stortingsmeldinga «Gode bysamfunn med små skilnader» ble lagt frem i august 2023 og skal samle politikken til Regjeringen for å holde ved like og styrke den sosiale bærekraften i norske byer og nabolag, gjennom å legge til rette for gode levekår, høy livskvalitet og gode oppvekst- og nærmiljø.
Ny agenda for kommuneplanens samfunnsdel
Sluttrapport fra KS-FoU prosjekt om kommuneplanens samfunnsdel som lokalpolitisk styringsverktøy.
Utvikling og evaluering av arealstrategiarbeid i åtte distriktskommuner
Høgskolen i Innlandet og Universitet i Tromsø har på oppdrag fra Kommunal- og distriktsdepartementet ledet et pilotprosjekt knyttet til bruk av arealstrategi i kommuneplanens samfunnsdel. I sluttrapporten oppsummeres erfaringer og funn.
Bærekraftsrapporter for Trønderske kommuner
PWC er i gang med å utarbeide bærekraftrapporter for Trønderske kommuner. De første 15 rapportene vil være klare før jul. Så lenge søknaden blir innvilget vil det bli utarbeidet bærekraftrapporter for de øvrige kommuner i Trøndelag innen mars 2024. En stor del av rapporten vil handle om analyse av indikatorer som finnes på «Bærekraftflisa» i Trøndelag i tall
Annen info
Kartverktøy (dashbord) som viser arealregnskap for kommunene i Trøndelag
Trøndelag fylkeskommune jobber med å utvikle et verktøy for arealregnskap etter Agder-modellen. Dette vil bli nærmere presentert på Plannettverksamlingen 8.-9. november, men det finnes allerede en del materiale som er visualisert gjennom en løsning som ligger på fylkeskommunens nettsider.
KS satte i april i år i gang forprosjektet «Areal- og naturregnskap som nyttig verktøy i kommunesektorens arealplanlegging».
NINA og Asplan Viak har fått det faglige ansvaret for å gjennomføre og dokumentere samlingene i forprosjektet. Den siste samlingen i forprosjektet går av stabelen 27. september kl. 8-12. Her vil foreløpige konklusjoner og forslag fra forprosjektet presenteres for deltakerne, som skal diskutere dem og gi tilbakemeldinger gjennom gruppearbeid. Det er svært viktig å få representanter for kommunene som arbeider med kommunal arealplanlegging med på samlingen. De som ønsker å delta kan kontakte turvo@trondelagfylke.no eller frbro@trondelagfylke.no som vil videresende teamslenke til møtet.
Innbyggerundersøkelse i alle trønderske kommuner om bærekraftige levevaner i Trøndelag
Undersøkelsen handler om bærekraftige levevaner i Trøndelag. For å sikre en høy svarprosent og unngå at undersøkelsen blir oppfattet som spam, er det viktig at kommunene i fylket bidrar til å gjøre undersøkelsen kjent blant innbyggere. Formålet med undersøkelsen er å få et kunnskapsgrunnlag om innbyggernes oppfatninger og forventinger til lokal bærekraft, et kunnskapsgrunnlag som kan bidra til gode beslutninger i den enkelte kommune og for fylkeskommunen. Det vil være en fordel om kommunene kan sende ut en SMS til alle sine innbyggere over 18 år og informere om at det gjennomføres en innbyggerundersøkelse i kommunen i september.Alle kommuner vil få denne informasjonen på mail og det vil bli vedlagt et forslag til nettsak og innhold til SMS som kan brukes.
Kartverket ønsker å starte et prosjekt for landsdekkende kartlegging av myr ved hjelp av fjernmåling og maskinlæring.
Ønsket er å kartlegge tilstanden til disse med søkelys på blant annet bufferkapasitet (flom, nedbør) og karbonlagring. De søker nå etter mulig kommunale samarbeidspartnere som kan bidra inn i prosjektet med brukerperspektiv og brukerbehov. Kontaktperson: Elling.Ringdal@kartverket.no
Følg Trøndelag fylkeskommune sitt arbeid med Regional planstrategi
Her finner du blant annet oppsummering av innspill i prosessen og kunnskapsgrunnlag om ulike temaer, inkludert et kunnskapsgrunnlag om energisystemet i Trøndelag som er laget som et ledd i at fylkeskommunen skal lage en regional energistrategi.