Nummer 2 - 2023

April, nr 2/2023 - Digitalt nyhetsblad for planlegging og ressursforvaltning i Trøndelag - Utgitt av Trøndelag fylkeskommune i samarbeid med Statsforvalteren i Trøndelag

Kurs, webinarer og konferanser:

Årets fysiske samling for Plannettverket i Trøndelag

blir på Quality Airport hotell i Stjørdal sentrum 8.-9. november. Sett av datoene og send gjerne forslag til innhold og foredragsholdere til

Hvordan ivareta sikkerhet mot kvikkleireskred i arealplan og byggesak?    

I dette digitale seminaret arrangert av NVE får du vite mer om hvordan din kommune kan ivareta sikkerhet mot kvikkleireskred i arealplan og byggesak. Arrangeres den 25.mai fra kl.12.00-14.30

Webinar om arealverktøy for kommunene 

Trøndelag fylkeskommune inviterer til et webinar om arealverktøy for kommunene i Trøndelag den 10.mai kl. 09.30-11.30. Fylkeskommunen ønsker å informere om og få tilbakemeldinger på foreløpig kartlegging av næringsinfrastruktur i Trøndelag, og videre arbeid med areal- og naturregnskap. Under informasjon om webinaret kan du også finne info om hvordan sjekke ut kartleggingen av næringsinfrastruktur. I arbeid med kunnskapsgrunnlag til regional planstrategi er det også laget et foreløpig arealregnskap for næringsareal. Dette finnes i drøftingsnotat om klima, natur og areal på nettsiden fylkeskommunen har laget om arbeid med ny regional planstrategi (2024-2027). 

Arbeid med ny regional planstrategi

Webinar om konsultasjonsplikt for kommuner med utgangspunkt i arealsaker

Reindriftsavdelingen hos Statsforvalteren i Trøndelag arrangerer den 27.april fra 10.00-12.00 et webinar om konsultasjonsplikten i alle saker og alle fagområder som berører samiske interesser.

Webinarrekke Leve hele livet 2023

Hvordan arbeide for bærekraftige løsninger på de utfordringene vi står ovenfor? Det regionale støtteapparatet for «Leve hele livet» tilbyr en webinarrekke i 2023 til inspirasjon for hvordan vi sammen kan arbeide for fremtidens gode løsninger. Webinarer 25.april, 8.mai, 25.mai og 7.juni.

Samplan 2023-2024

Søknadsfrist for etter- og videreutdanningskurset i samfunnsplanlegging – Samplan er 15.mai, og samlingene foregår i perioden 10.september 2023 – 7.juni 2024.

Rapporter og utredninger

Kartlegging av bruk av kunnskapsgrunnlaget i konsekvensutredninger og arealplanlegging i sjø

Kartleggingen er gjort av SALT Lofoten på oppdrag fra Kommunal- og distriktsdepartementet.

Arkitektonisk kvalitet i plan- og byggesak

Oslo Economics, Holth & Winge AS og A-lab har på oppdrag fra Kommunal- og distriktsdepartementet utarbeidet rapport om arkitektonisk kvalitet i plan- og byggesak.

Folkehelsemeldinga – Nasjonal strategi for utjevning av sosiale helseforskjeller

Lagt frem og godkjent i statsråd 31.mars 2023. I Folkehelsemeldinga presenterer regjeringa den samlede innsatsen for å fremme bedre folkehelse og god livskvalitet i befolkningen.

Generalistkommunesystemet – Likt ansvar – ulike forutsetninger (NOU)

Utredningen ble avgitt til Kommunal- og distriktsdepartementet den 29.mars 2023. Utvalget har foretatt en helhetlig kartlegging og analyse av generalistkommunesystemet, dets utvikling og virkemåte.

Leve og oppleve – Reisemål for en bærekraftig fremtid (NOU)

Utredningen ble avgitt til Nærings- og fiskeridepartementet 30.mars 2023. Utvalget har sett på handlingsrommet for besøksforvaltning og reisemålsutvikling i norske kommuner.

Annen info

Tilskudd til utarbeidelse av kommunale jordvernstrategier

Landbruksdirektoratet har nylig lyst ut midler til utarbeidelse av kommunale jordvernstrategier, med søknadsfrist 31.mai. Rammen i år er på 1,466 millioner som skal fordeles med tilskudd på om lag 100 000 per innvilgede søknad. I år vil kommuner som har stort utbyggingspress på jordbruksareal eller kommuner som snart skal rullere kommuneplanen prioriteres.

Distriktskommuner kan få tilskudd fra Husbanken til å skaffe flere boliger

Forsøk med nye modeller og virkemidler som reduserer tapsrisikoen for personer som skal bygge eller kjøpe nybygde boliger i distriktene, er blant tiltakene som blir prioritert.

Utslipp av klimagasser fra skog og arealbruk

Tiltaksanalyse for skog- og arealbrukssektoren: Hvordan Norge kan redusere utslipp av klimagasser fra arealbruksendringer innen 2030

Opptak av seminar om utslipp av klimagasser fra skog og arealbruk i forbindelse med fremlegging av tiltaksanalysen (ved direktør for Miljødirektoratet og klima- og miljøminister)

 

Klimapodcast fra Miljødirektoratet om Arealnøytralitet

Kan en kommune gjøre plass til flere innbyggere og arbeidsplasser, uten å bruke mer grønne arealer? Det vil iallfall Nordre Follo kommune.

Kunnskapsdeling tilknyttet arbeidet med ny regional planstrategi

Regional planstrategi er Trøndelagsplanens kortsiktige del. Planstrategien skal si noe om viktige regionale utviklingstrekk og utfordringer, vurdere langsiktige utviklingsmuligheter og -mål, og hvilke spørsmål som skal tas opp av fylkeskommunen gjennom planlegging framover. Som en del av arbeidet med regional planstrategi for 2024-2027 jobbes det i fylkeskommunen med kunnskaps- og diskusjonsgrunnlag på ulike tema. Trykk på lenken over for å finne info om arbeidet med ny regional planstrategi og med linker til blant annet webinarer og diskusjonsnotater.

Innlegg og tips mottas med takk – redaktør:

Sist oppdatert 28.08.2023