Januar 2023, nr 1/2023 - Digitalt nyhetsblad for planlegging og ressursforvaltning i Trøndelag - Utgitt av Trøndelag fylkeskommune i samarbeid med Statsforvalteren i Trøndelag.
Kurs, webinarer og konferanser:
Digital temasamling om klimatilpasning – tverrfaglig håndtering av ekstremnedbør og overvann
Nettverk klimatilpasning Trøndelag inviterer til temasamling 1. februar 2023 kl. 09:00-13:30. Samlingen gjennomføres digitalt på Teams. Påmeldings-frist er 27. januar. Målgruppen for samlingen er fagfolk i kommunene som jobber med tema som arealplan, byggesak, kommunalteknikk, klimaendringer, klimatilpasning og de som ønsker å lære mer om klimatilpasning.
NVEs naturfareseminar – flom og skred i kommuneplaner
NVE inviterer til digitalt seminar 9. februar 2023 om flom og skred i kommuneplaner. De vil blant annet vise frem en helt ny kartbasert veileder, og fortelle om veien fra kartlegging av naturfare til plankart og bestemmelser. Seminaret varer fra 12.00 – 14.00, og det blir mulighet for å stille spørsmål underveis. Seminaret blir tatt opp og lagt ut på NVEs nettsider i etterkant.
NGU – Webinar om geologisk mangfold i konsekvensutredning og arealplanlegging
NGU inviterer til gratis webinar om "Geologisk mangfold i konsekvens-utredning og arealplanlegging" via Teams mandag 27.februar.2023 kl 12.00-14.15
Webinar - søknad om å bli Gnist-kommuneHar din kommune en utfordring knyttet til steds- og næringsutvikling? Er dere ute etter kompetanse og metoder for å få til nyskapende og bærekraftige løsninger? Da kan dere søke om å bli med i en ny runde av Gnist-programmet. DOGA (Design og arkitektur Norge) inviterer kommuner i hele landet til å søke om å bli Gnist-kommune. På webinaret 1. februar 2023 fra 0930-12.00 får du vite alt du trenger om programmet og den nye runden som lanseres nå. Det er foreløpig få trønderske kommuner som har meldt seg. Hva er en GNIST-kommune?
Konferansen arrangeres av Forum for kommunal planlegging, og er i år lagt til Gjøvik og omegn 13.-14. februar 2023. På årets konferanse er oppmerksom-heten rettet mot planlegging som verktøy for å møte dagens og morgendagens utfordringer - med særlig vekt på klimaendringer, arealbruk og naturmangfold.
Kunnskapsdeling demografi og folkehelse - webinarer
Som del av arbeidet med regional planstrategi for 2024-2027 jobbes det i fylkeskommunen med kunnskaps- og diskusjonsgrunnlag på ulike tema. Disse skal legges fram for politiske utvalg i fylkeskommunen, og drøftes med kommunene og andre interessenter i løpet av våren. Først ut er temaene demografi og folkehelse. Fylkeskommunen ønsker å invitere til webinarer for planleggere, folkehelsekoordinatorer og andre med interesse for disse temaene i kommunene. Her vil kunnskapsgrunnlaget presenteres, og vi vil svært gjerne ha dialog om og innspill på temaene.
Opptak webinar demografi 28. februar 12.00-13.00
Opptak webinar folkehelse 2. mars 12.00-13.00
Rapporter og kartressurser
Kartlegging og evaluering av etter- og videreutdanning for planleggere
Konsulentselskapet Rambøll har på oppdrag fra KDD gjennomført en kartlegging og evaluering av etter- og videreutdanningstilbudet innen offentlig planlegging, kart og geodata.
Evaluering av lov- og forskriftsendringer i plan- og bygningsloven
Holth & Winge, i samarbeid med Rambøll AS og Henning Larsen, har på oppdrag fra KDD gjennomført en evaluering av lov- og forskriftsendringer knyttet til plan- og bygningsloven som ble gjennomført i 2017/2018.
Færre og bedre – en evaluering av statsforvalterstrukturen
DFØ har på oppdrag fra KDD evaluert den gjeldende strukturen for statsforvalterembetene.
Rapport fra SINTEF om følgeforskning av Veiledningspiloten
«Veiledningspiloten» har vært et samarbeid mellom Distriktssenteret, de tre fylkeskommunene Møre og Romsdal, Troms og Finnmark og Innlandet, og 14 distriktskommuner med hovedmål om å styrke distriktskommunenes arbeid med lokal samfunnsutvikling gjennom tilgang på kompetanse og samarbeid.
Nye kart fra Direktoratet for mineralforvaltning om levetid på aktive uttak
For byggeråstoffene pukk, grus og sand har Direktoratet for mineralforvaltning lansert nye kart som forteller hver enkelt kommune hvor lang levetid deres aktive uttak har.
Annen info
Regjeringa vil styrke rollen til kommunene i planlegging og utbygging av vindkraft på land
Forslaget om endringer i energiloven og plan- og bygningsloven for etablering av vindkraftverk på land er sendt på høring. Høringsnotatet følger opp vedtak fra Stortinget der regjeringen blir bedt om å fremme et forslag om å innlemme planlegging og bygging av vindkraftverk i plan- og bygningsloven. Frist for å uttale seg er 27. februar 2023.
Regionalt planforum
Det er viktig at kommunene fortsetter å melde inn saker til Regionalt planforum. Mer info og møtedatoer for 2023 finner du på fylkeskommunens nettside om Regionalt planforum.