Juni, 2/2022 - - Digitalt nyhetsblad for planlegging og ressursforvaltning i Trøndelag - Utgitt av Trøndelag fylkeskommune i samarbeid med Statsforvalteren i Trøndelag.
Kurs og konferanser:
Webinar om oppheving og endring av arealplaner 14. september 2022
I et samarbeid mellom Statsforvalteren i Trøndelag, Kartverket Trøndelag og Trøndelag fylkeskommune vil det bli arrangert et webinar 14. september om oppheving og endring av arealplaner. Det vil bli lagt vekt på informasjon om juridiske forhold rundt dette, kart- og plantekniske tips/råd, og erfaringer med arbeidet fra ulike kommuner. Det vil også bli erfaringsutveksling i grupper. Invitasjon til arealplanleggere i kommunene i Trøndelag vil bli sendt ut etter sommeren.
Fysisk samling for 2022 i Plannettverket i Trøndelag er ikke fastsatt med dato, men vi tar sikte på at det blir i månedsskiftet oktober/november.
Sekretariatet for Plannettverket ønsker innspill på temaer og foredragsholdere og at disse sendes til
persta@trondelagfylke.no
I november 2022 starter et nytt deltids masteremne for fagfolk og ledere som har eller ønsker å ta en rolle i lokale omstillingsprosjekter. Undervisningen blir samlingsbasert hos Senter for utvikling og miljø ved Universitetet i Oslo. Innholdet er utviklet av forskningssenteret Include og insam, basert på strategien «Omstillingskompetanse for et bærekraftig lavutslippssamfunn» som ble utarbeidet i samarbeid med Asker kommune, KS, CICERO Senter for klimaforskning, Universitetet i Sørøst Norge i 2021. Dette er et tilbud hvor deltakeravgiften dekkes av KS. Søknadsfrist 01.09.2022.
Veiledere og retningslinjer:
Regional plan for arealbruk 2022-2030 og tilhørende handlingsprogram for 2022-2025 ble vedtatt av Fylkestinget 9. mars 2022 og begge dokumentene ligger nå ute på Trøndelag fylkeskommune sine nettsider.
På regjeringen.no er det lagt ut informasjon med oppdatert veiledning om tomteinndeling i reguleringsplaner, og om beregning av grad av utnytting.
Rapporter:
Verktøy for reduksjon av klimagassutslipp i planlegging etter plan- og bygningsloven – status, praktisering, forslag til forbedringer
Rapport utgitt av Kommunal og distriktsdepartementet (KDD) 30.05.2022. KDD har ønsket en gjennomgang og vurdering av virkemidler og verktøy knyttet til plandelen av plan- og bygningsloven som kan bidra til redusert utslipp av klimagasser. Civitas har sett på hvordan dagens verktøy praktiseres, og om de kan forbedres med tanke på å oppnå utslippsreduksjoner.
Info fra Trøndelag fylkeskommune:
På grunn av ferieavvikling må det påregnes lengre saksbehandlingstid hos Trøndelag fylkeskommune for høring av planer fra kommunene i sommer.
Behandling av avkjørselssaker/dispensasjoner etter PBL
Trøndelag fylkeskommune har fram til nå behandlet spørsmål om fradeling/dispensasjon fra KPA uavhengig og parallelt med avkjørselssøknader etter Vegloven. Fylkeskommunen vil fremover kreve at dispensasjonssaken behandles og avklares i kommunen før fylkeskommunen eventuelt behandler avkjørselssaken etter Vegloven. Fylkeskommunen vil fortsatt gi våre vurderinger /innspill til dispensasjonssaken når denne kommer til oss på høring, også når det gjelder adkomst/avkjørsel og trafikale forhold. Er vi negative til ny adkomst i en slik høringsuttalelse i en dispensasjonssak, så kan dette peke mot avslag om vi senere får søknad om avkjørselstillatelse etter Vegloven.
Regionalt planforum – datoer for høsten er klare
Det er en møteplass mellom kommunene og det det regionale nivået for diskusjon, samhandling og avklaring rundt større plansaker, før eller underveis i planprosessen. Planforum er ment som en åpen kommunikasjonsarena. Møtene skal gi anledning til tidlig dialog, gjensidig orientering og eventuell veiledning. Det er også et forum for konkrete avklaringer og mer tydelige tilbakemeldinger.
Forutsatt at det er innmeldte saker, avholdes Planforum to ganger i måneden, unntatt juli og august. Møtene blir avholdt på Teams. Kjernetid er 10:00-14:00. Møteplan finner du på nettsiden til Trøndelag fylkeskommune. Vi setter av 1-2 timer per sak, avhengig av sakens omfang.
Det er mulighet for fysiske møter for store, eller kompliserte saker (f.eks. kommuneplanens arealdel). Dette forutsetter at ikke flere kommuner melder interesse for å delta på samme møte. Det kan imidlertid være aktuelt å finne en annen dato. Vi anbefaler å melde inn ønske om fysisk møte i god tid.
Fysiske møter skal ha en befaring i planområdet som er relevant for flere fagfelt, og møtetiden må holde seg innenfor kjernetiden til planforum. Vi oppfordrer kommunene til å melde inn sakene i en tidlig fase, og helst før den er sendt på høring. Det gir større rom for diskusjon og mulighet til å finne løsninger før planen sendes på høring.
Mer informasjon om regionalt planforum og datoer for høsten finner du på fylkeskommunens hjemmeside.
Annen info:
Husk å sende sosi-fil til Kartverket ved høring av planforslag
Kartverket, Statsforvalteren og Fylkeskommunen minner om at når planer sendes ut på høring skal sosi-fil av planforslaget sendes til Kartverket. Dersom kommunen leverer planforslag via geosynkronisering er dette ikke nødvendig. Oppdatert høringsdata hos Kartverket sørger for en effektiv saksbehandling hos alle berørte parter. Kartverket tilgjengeliggjør planforslaget via wms, slik at planforslaget automatisk havner i den regionale kartportalen GisLink
For mer infoformasjon se Kartverkets hjemmeside:
https://www.kartverket.no/om-kartverket/fylkeskartkontorene/kartverkettrondelag/kvalitetskrav-til-arealplaner
Prosjektet gikk ut på reetablering av Rusasetvatnet på ca. 250 daa og tilrettelegging for fugle- og dyreliv, samt friluftsliv i perioden 2014-2017. I norsk sammenheng er dette et svært stort naturrestaureringsprosjekt, og erfaringene er videreformidlet rundt om i landet. Prosjektet har også skapt internasjonal interesse.
Planlegging.no
På planlegging.no finner du veiledning til plandelen i plan- og bygningsloven, lenker til nyttige ressurser og en innføring i plansystemet på ulike nivå. Du finner også informasjon om forskjellige hensyn og fagtema som er viktig for god planlegging.