Nummer 3 - 2021

Oktober, 3/2021 - Digitalt nyhetsblad for planlegging og ressursforvaltning i Trøndelag - Utgitt av Trøndelag fylkeskommune i samarbeid med Statsforvalteren i Trøndelag

Nye veiledere og retningslinjer

Ny veileder for universell utforming i planlegging

Rundskriv om etablering av ladepunkter og ladestasjoner for elektrisk drevne kjøretøy (elbiler) og fartøy med batterielektrisk fremdrift – forholdet til plan- og bygningsloven mv.

Klimatiltak i landbruket: Ny veileder for kommunene - Miljødirektoratet (miljodirektoratet.no)

Ny handlingsplan fra regjeringen for universell utforming 2021-2025

Regionalt planforum

Regionalt planforum er en møteplass mellom kommunene og det det regionale nivået for diskusjon, samhandling og avklaring rundt større plansaker, før eller underveis i planprosessen. Planforum er ment som en åpen kommunikasjonsarena. Møtene skal gi anledning til tidlig dialog, gjensidig orientering og eventuell veiledning. Det er også et forum for konkrete avklaringer og mer tydelige tilbakemeldinger.

Vi oppfordrer kommunene til å melde inn sakene i en tidlig fase, og helst før den er sendt på høring. Det gir større rom for diskusjon og mulighet til å finne løsninger før planen sendes på høring. Vi kjører i utgangspunktet alle møtene på Teams. Men fysiske møter kan vurderes for store, eller kompliserte saker. Mer informasjon om Regionalt planforum finner du på fylkeskommunens hjemmeside.

Kurs og konferanser:

Plannettverksamling 2.-3. november for areal- og samfunnsplanleggere i kommunene i Trøndelag.

Endelig kan vi samles fysisk på en plannettverksamling igjen! Nå er utkast til program klart og du kan melde deg på ved å klikke her. Samlingen er på Clarion Hotel Trondheim på Brattøra. Påmeldingsfrist 15. oktober.

Kampen om sjøareala - Nasjonal plankonferanse i Molde 26.-27.10

Bylivkonferansen 2021 - Norske arkitekters landsforbund (arkitektur.no). Bylivkonferansen 2021 løfter frem prosesser og steder som kan være til inspirasjon for fremtidsvennlig småbyliv.

DOGA tilbyr et digitalt og gratis kurs i innovativ steds- og næringsutvikling for norske kommuner i alle størrelser.

Påmeldingsfristen er 8. oktober. Kurset er åpent for alle kommuner og fylkeskommuner. De anbefaler deltakelse fra plan og næring, men sier det også kan passe dem som jobber med folkehelse, samferdsel, kultur og frivillighet. Første modul åpner 12. oktober, men deltakerne kan følge kursmodulene når det passer dem best gjennom tre-ukers intervaller. For mer informasjon og påmelding: https://doga.no/aktiviteter/arkitektur/gnist/gnist-kompetanse/

Trøndelag fylkeskommune inviterer til nettverksmøte folkehelse

tirsdag 7. desember 2021 ved Quality Airport Hotel Værnes. Målgrupper er folkehelsekoordinatorer, folkehelsekontakter og andre ansatte fra kommunene i Trøndelag. Målet med nettverksmøtet er å informere om samt diskutere dagsaktuelle problemstillinger og satsinger innen folkehelsefeltet i fylket, utveksle erfaringer og ikke minst kunne treffes! Her kan du melde deg på!

Rapporter:

Mindre byer og regionsentres rolle og funksjon i regioner og regional utvikling - regjeringen.no

By- og regionforskningsinsituttet (NIBR) har utarbeidet en rapport om mindre regionsentrenes rolle og funksjon, samt deres utfordringer og muligheter. Utredningen er utført av NIBR og OsloMET for Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

Bokvalitet og høy tetthet - regjeringen.no

Kommunal- og moderniseringsdepartementet arbeider med å forbedre og effektivisere planprosessene og forenkle regelverket knyttet til fortetting og transformasjon i byer og tettsteder. På oppdrag fra departementet er det i denne rapporten undersøkt hvordan høy utnyttelse, variasjon og bokvalitet i nye boligområder kan kombineres innenfor gjeldende regelverk. Rapporten belyser høy tetthet i en norsk kontekst gjennom ni ferdigstilte prosjekter.

Arealstrategi i småkommuner - Bro mellom kommuneplanens samfunnsdel og arealdel?

Rapport Norce Samfunn nr. 9-2021

Hvert tonn teller – En oppsummering av Klimapanelets sjette hovedrapport

laget av Klimastiftelsen som er en ikke-kommersiell stiftelse som arbeider for et samfunn uten utslipp av menneskeskapte klimagasser. Klimastiftelsen har hovedkontor i Bergen og arbeider bredt innenfor klima- og energifeltet.

Annen info:

Endringer i plan- og bygningsloven m.m. (regional plan, dispensasjon) trådde i kraft 1. juli 2021

Statens vegvesen har sendt brev til kommunene, med kopi til Fylkeskommunen og Statsforvalteren, om at de ønsker at kommunene oversender fortløpende alle saker som omhandler deres sektoransvar både på riksveger (europaveger inkludert), fylkesveger, kommunale veger og private veger. De oppfordrer kommunene heller til å sende flere saker enn færre om det er tvil om sakene skal til Vegvesenet. De vil i alle saker vurdere om saken berører deres ansvarsområde og om de skal gi en vurdering eller merknad. De gjør også oppmerksom på at Statens vegvesen nå har fått én samlet epostadresse og de ber om at man kontrollerer og om nødvendig oppdaterer adressen som brukes i dag. E-postadressen er firmapost@vegvesen.no.

Prosjekt for friluftslivets ferdselsårer fortsetter

I alt 23 kommuner arbeider nå med å utarbeide en plan for friluftslivets ferdselsårer, også kalt sti- og løypeplaner. Det overordnede målet med prosjektet er å få flere ut på tur. For å oppnå dette kreves tilgang til gode og attraktive ferdselsårer for friluftslivet, gjerne nært der folk bor. Det er satt av statlige midler til prosjektet, og kommunene kan søke på 75.000 kroner til arbeidet. Fylkeskommunen organiserer nettverksmøter, og det er god støtte også fra Miljødirektoratet og Kartverket. Det planlegges nytt nettverksmøte for kommuner som har fått tilskudd den 20.januar. For kommuner som ønsker å søke, -ber vi dere ta kontakt med Thor Brandt eller Oddveig Bredesen.

Se mer på www.trondelagfylke.no/ferdselsareprosjektet

Sist oppdatert 28.08.2023