Nummer 2 - 2021

Juni 2/2021 - Digitalt nyhetsblad for planlegging og ressursforvaltning i Trøndelag - Utgitt av Trøndelag fylkeskommune i samarbeid med Statsforvalteren i Trøndelag

Nye veiledere og retningslinjer:

Ny veileder om Kommuneplanens arealdel Veilederen er oppdatert med lov- og forskriftsendringer siden forrige versjon fra 2012.

Miljødirektoratet har nylig ferdigstilt en veileder om planlegging av by- og tettstedsnære naturområder: Marka - Planlegging av by- og tettstedsnære naturområder - Miljødirektoratet (miljodirektoratet.no)

Statlige planretningslinjer for differensiert forvaltning av strandsonen langs sjøen: https://www.regjeringen.no/no/dokumenter/statlige-planretningslinjerfor-differensiert-forvaltning-av-strandsonen-langs-sjoen/id2850282/

Regionale planer og strategier på høring:

Regional plan for arealbruk 2021 - 2030 er sendt ut på høring med frist 1. september 2021. Fremover mot sommeren arrangerer Trøndelag fylkeskommune dialogmøter om Regional plan for arealbruk på Teams med kommuner i ulike regioner (Fosenkommunene, Værnesregionen, Namdalen, Trøndelag sør, Innherred, Orkdalsregionen, Trondheim kommune).

Regional plan for kulturmiljø i Trøndelag 2022 – 2030. Forslaget er planlagt sendt ut på høring fra 20. juni til 1. oktober, og er nå til politisk behandling i fylkeskommunen.

Regional strategi for verdiskaping i Trøndelag 2022 - 2025 er vedtatt sendt på høring. Verdiskapingsstrategien erstatter Forsknings- og utviklingsstrategi for Trøndelag 2016-2020 og Strategi for innovasjon og verdiskaping 2018-2021. Høringsfrist er 22. september.

Kurs og webinarer:

Digitalt nettverksmøte folkehelse 17. juni kl. 10 - 14

Målgrupper: Kommunale folkehelsekoordinatorer og/eller kontaktpersoner for folkehelse i kommunene i Trøndelag samt andre interesserte.

Mål for dagen: Informere om relevante folkehelsesatsinger m.v. i fylket samt utveksle erfaringer.

Program

Påmelding - Du vil etter påmeldingsfristens utløp motta e-post med Teamslenke til nettverksmøtet.

Miljødirektoratet har to relevante webinarer om klima før sommeren:

Klimakrav i kommunale plansaker (8. juni)

Klimameldingen – Hva betyr den for kommunene? (15. juni)

Plannettverket i Trøndelag

Vi trenger nye representanter fra kommunene til å være med i sekretariatet for Plannettverket i Trøndelag

Det er et eget sekretariat for Plannettverket i Trøndelag som står for planlegging og gjennomføring av samlinger i nettverket, og dette sekretariatet består av en person fra Fylkeskommunen, en fra Statsforvalteren og 4 representanter fra kommunene. Det er ønskelig med en viss spredning blant de kommunene som er representert i sekretariatet både geografisk og i størrelse. Meld fra til Per Arne Stavnås på epost: persta@trondelagfylke.no eller telefon 74 17 85 01, hvis du har lyst til å representere kommunene i dette arbeidet. Meld gjerne også inn innspill til tema å ta opp på Plannettverkssamlinger.

Vi satser på å få til en fysisk samling i Plannettverket for Trøndelag i Trondheim 2.-3. november 2021, så hold av datoene.

Regionalt planforum

Møtedatoer for høsten 2021 ligger på fylkeskommunens hjemmeside, https://www.trondelagfylke.no/vare-tjenester/plan-og-areal/kommunalplanlegging/regionalt-planforum/.

Regionalt planforum er i utgangspunktet to ganger i måneden, men på grunn av stor pågang i enkelte perioder er den utvidet med noen ekstra møter.

Det er gjort gode erfaringer med digitalt planforum og det fortsettes derfor med det, men i store komplekse saker og for kommuneplanens arealdel vil det legges opp til fysiske møter (hvis smittesituasjonen tillater det).

Annen info:

Nye hefter fra KS om universell utforming

Samfunnsplanlegging i distriktskommuner (distriktssenteret.no)

Rapport fra NORCE om regionale myndigheters veiledning av distriktskommuner (distriktssenteret.no)

10 råd fra Ungdommens distriktspanel

Fylkeskommunen ønsker flere ut på tur - Trøndelag fylkeskommune (trondelagfylke.no). Hele 61% av befolkningen oppgir at fysisk aktivitet i naturen og nærmiljøet er den formen for fysisk aktivitet de kunne tenke seg å gjøre mer av i fremtiden. Det er derfor satt i gang et femårig prosjekt for å få flere ut på tur.

Innherredsbyen – sammen for attraktivitet og grønne reiser

Målsettingen er å gjøre Innherred til en mer funksjonell og konkurransedyktig bo- og arbeidsmarkedsregion. Bærekraftig arealbruk og bedre koordinering av transporttilbudet skal gi økt attraktivitet og bidra til balansert utvikling i Trøndelag.

Styringsgruppen stilte seg den 18.mai bak dokumentet «Felles areal – og transportstrategi for Innherredsbyen». Prosjektet eies av kommunene Steinkjer, Verdal, Levanger, Inderøy, Snåsa og Frosta og Trøndelag fylkeskommune. Statsforvalteren og transportetatene har deltatt aktivt i arbeidet. Strategien er nå til behandling i de ulike organisasjonene.

Felles areal – og transportstrategi for Innherredsbyen legger grunnlag for en forpliktende samarbeidsavtale og handlingsprogram. For mer informasjon, se www.innherredsbyen.no

Pilot for arealstrategi i småkommuner. Bro mellom kommuneplanens samfunnsdel og arealdel.

Handelshøgskolen Innlandet og Østlandsforskning skal i samarbeid med Universitet i Tromsø (UiT) utvikle, gjennomføre og evaluere en pilot i bruk av arealstrategi i små distriktskommuner. Oppdragsgiver er Kommunal- og moderniseringsdepartementet og fra Trøndelag er Leka, Namsskogan og Holtålen kommuner med. Info om piloten.

Sist oppdatert 28.08.2023