Trøndelag er et av Norges største oppdrettsfylker. Foreløpige tall viser at Trønderske oppdrettsanlegg produserte 205 000 tonn med matfisk til en verdi av 10,2 milliarder kr i 2019.
Oppdrettsnæringen i Trøndelag har hatt en eventyrlig vekst og har skapt betydelige næringsverdier langs trøndelagskysten. Det ble produsert 205 460 tonn med matfisk fra trønderske oppdrettsanlegg i 2019. Om alt dette skulle spises i Trøndelag så hadde hver trønder måtte spist over 1,2 kilo oppdrettsfisk hver dag.
Siden 2010 har antall tonn slaktet matfisk fra Trøndelag økt med 14 546 tonn, en økning på 6,3 %. Det har vært god utvikling på lakseprisen noe som har resultert i at verdien på fiske som ble produsert i Trøndelag har økt med 81,2 % eller 4,6 milliarder kr i samme periode. I 2019 var verdien på oppdrettsfisken fra Trøndelag på 10,2 milliarder kr.

Sammenlignet med 2018, som var et veldig bra år, så falt produksjonsverdien av oppdrettsfisk fra Trøndelag med 5,9 milliarder eller 37 %. Hele denne nedgangen kan forklares med av nedgang i produksjonsvolumet.

Fallet i produksjonsvolumet i 2019 sammenlignet med 2018 henger sammen produksjonssyklusene i oppdrettsnæringene. Det var en høy utslakting i 2018, sammen med en lavere utsetting av fisk i sjøen, noe som har påvirker produksjonsvolumet i 2019. I 2019 var utsettingen av fisk høy i Trøndelag og man gikk ut av året med veldig mye fisk i sjøen. Det vil si at man kan forvente høye slaktevolum i 2020.

I forhold til utsetting av fisk og dermed også produksjon så har man en dynamikk, med høy utsetting av fisk hvert andre år i Trøndelag. Dette henger sammen med at man har en dynamikk knyttet til utsettingen av fisk i sørlige del av Trøndelag og nordlige del av Møre og Romsdal. I årene når det blir satt ut mye fisk i Trøndelag blir det satt ut lite fisk i Møre og Romsdal og i årene med lav utsetting i Trøndelag så blir det satt ut mye fisk i Møre og Romsdal.
Nesten all oppdrettsvirksomhet i Trøndelag er knyttet til laks. Av de 205 460 tonnene med produsert matfisk i 2019 var 201 575 tonn laks. I 2019 var det 294 akvakultur tillatelser i drift i Trøndelag. 212 av disse er matfisk tillatelser for laks og regnbueørret, ytterligere 29 er settefisk tillatelser for laks og regnbueørret. Det er også 36 tillatelser for skalldyr og 15 tillatelser for andre arter.
Trøndelag er et av Norges største oppdrettsfylker

Trøndelag var det fylket i Norge hvor det ble produsert mest oppdrettsfisk i 2018. Lavere volum i 2019 gjør at både Nordland og Hordaland hadde større akvakulturproduksjon enn Trøndelag i 2019. Trøndersk oppdrett utgjorde 14,2 % av den norske oppdrettsproduksjonen målt etter volum og 14,1% målt etter verdi i 2019. I 2018 sto den trønderske oppdrettsnæringen for 24,0 % av den norske oppdrettsproduksjon målt etter volum og 23,7 % målt etter verdi.
Kilder og metode
Kilden som er brukt i denne artikkelen er SSB tabell 07326. 09259 og 08967. Tallene for 2019 er foreløpige tall. Reviderte tall vil normalt bli publisert i oktober.
Faktafredag - Fakta om Trøndelag hver fredag
Faktafredag er en artikkelserie som hver fredag kort presentere noen tall og fakta om Trøndelag.