Faktafredag - SSBs sentralitetsindeks 2020

SSBs Sentralitetsindeks 2020
SSBs Sentralitetsindeks 2020

SSBs sentralitetsindeks gir et mål på hvor «sentrale» ulike kommuner er i forhold til hverandre.

Oslo er den mest sentrale kommunen i landet, mens Trondheim ligger i sentralitetsklasse 2. Indeksen viser at 14 kommuner i Trøndelag er i sentralitetsklasse 6, det vil si blant de minst sentrale kommunene i Norge.

Når man skal forstå og forklare regionale mønstre trengs det analytiske begreper. «Sentralitet» er et slikt begrep. De fleste har en forestilling om hva sentralitet er. Det handler om avstand, hvor lett eller vanskelig tilgangen er til det det meste av det man har bruk for i hverdagen; arbeidsplasser, skole, helsetjenester, butikker, kulturtilbud, naboer etc.

Sentralisering er en utvikling der en stadig større del av befolkning og aktivitet konsentreres til mer sentrale deler av landet, mens de minst sentrale delene av landet sakker akterut. Mange er opptatt av sentraliseringen, og det diskuteres stadig om en politikk er sentraliserende eller ikke. Sentralitetsindeksen kan blant annet brukes til å beskrive og måle sentraliseringen.

Alle er også enige om at Oslo sentrum er det mest sentrale stedet i Norge og at Trondheim er det mest sentrale stedet i Trøndelag, Og de fleste kan være enig i at flere av kommunen i indre del av Namdalen er blant de minst sentrale vi har her i Trøndelag. Mellom de to ytterpunktene er det mange nyanser.

Er Namsos mer sentralt enn Orkland? Er Tydal mer sentralt enn Lierne? Hvor sentral er en liten kommune et stykke fra en av de største byene sammenlignet med en kommune der det ligger en mellomstor by?

Oppbygging av indeksen

Sentralitetsindeksen gir alle kommunene i Norge en indeksverdi forsentralitet som teoretisk går fra 0-1 000 der 1000 indikerer den mest sentrale kommunen i Norge. I 2020 versjonen av sentralitetsindeksen har den minst sentrale kommunen i Norge (Utsira) en indeksverdi på 295.

Indeksen er basert på tilgang til arbeidsplasser og servicefunksjoner fra hver enkelt av landets om lag 13 500 bebodde grunnkretser. Den settes sammen av to delindekser:

  • Hvor mange arbeidsplasser kan de som bor i hver enkelt grunnkrets nå med bil i løpet av 90 minutter.
  • Hvor mange servicefunksjoner kan de som bor i hver enkelt grunnkrets nå med bil i løpet av 90 minutter.

Avstandsmotstand for arbeidsreiser og service reiser er beregnet utifra de nasjonale reisevaneundersøkelsene, slik at nærliggende arbeidsplasser og servicefunksjoner blir vektet høyere enn det som ligger i ytterkanten av de 90 minuttene reisetid som brukes i beregningene. Data på kretsnivå aggregeres så opp til kommunenivå, vektet etter antall innbyggere i kretsene.

Sentralitetsindeksen veier tungt i distriktsindeksen (vektet til 40 %), som brukes bl.a. i fordelingen av de regionalpolitiske tilskuddene i inntektssystemet. Distriktsindeksen er et verktøy for å peke ut distriktskommuner, og er et uttrykk for graden av distriktsutfordringer i en kommune.

Distriksindeksen og oppbyggingen av den er beskrevet i en tidligere faktafradag: https://www.trondelagfylke.no/vare-tjenester/plan-og-areal/kart-statistikk-og-analyse/nyhetsarkiv-kart-og-statistikk/distriktsindeks-2020.-rangering-blant-landets-356-kommuner/

Sentralitetsklasser

Da den nye sentralitetsindeksen ble introdusert, ble det etablert seks klasser av sentralitet. Antall innbyggere i hver gruppe var et viktig kriterium, med flest innbyggere i de midterste gruppene, og tilstrekkelig mange innbyggere i de minst sentrale gruppene til at bruken av sentralitetsgruppe i analyser ikke vil gi usikkerhet på grunn av for små tall. Klassegrensene er satt slik at de nest-største byene –Stavanger, Bergen og Trondheim –ikke kommer i øverste sentralitetsklasse sammen med Oslo.

Nasjonalt så er det 6 kommuner (Oslo + 5 nabo kommuner) som ligger i sentralitetsklasse 1, som er de mest sentrale kommunen. Totalt bor det litt over 1 million personer i kommunene. Som ligger sentralitetsklasse 1.

I sentralitetsklasse 2 er det 19 kommuner, hvorav Trondheim er den eneste trønderske kommunen. Det bor totalt ca. 1,3 millioner personer i kommunene i sentralitetsklasse 2. I sentralitetsklasse 3 er det 51 kommuner, hvorav 2 kommuner (Malvik og Stjørdal) ligger i Trøndelag. Det bor totalt ca. 1,4 millioner personer i kommunene i sentralitetsklasse 3. I sentralitetsklasse 4 er det 71 kommuner, hvorav 9 kommuner i Trøndelag. Det bor totalt ca. 900 000 personer i kommunene i sentralitetsklasse 4.

I sentralitetsklasse 5 er det 96 kommuner, hvorav 12 kommuner i Trøndelag. Det bor totalt ca. 500 000 personer i kommunene i sentralitetsklasse 5. I sentralitetsklasse 6, som er de minst sentrale kommune, er det 113 kommuner, hvorav 14 kommuner i Trøndelag. Det bor totalt ca. 24 000 personer i kommunene i sentralitetsklasse 6.

Sentralitet i Trøndelag

SSBs Sentralitetsindeks 2020
SSBs Sentralitetsindeks 2020

Sentralitetsindeksen viser at Trondheim er den mest sentrale kommunen i Trøndelag. Trondheim er ifølge indeksen den 14. mest sentrale kommunen i Norge med en indeksverdi på 891. Bergen ligger på plassen foran Trondheim med en indeksverdi 895 og Stavanger ligger på plassen bak med en indeksverdi på 890. Alle de kommunene i Norge som ifølge indeksen er mer sentral enn Trondheim ligger i Oslo området. 

Etter Trondheim så er det Malvik og Stjørdal som er mest sentrale i Trøndelag med indeksverdier på 811 og 801. Stjørdal er ifølge indeksen den 53. mest sentrale kommunen i Norge, mens Stjørdal er den 59. mest sentrale kommunen i Norge.

Steinkjer har en indeksverdi på 719 på sentralitetsindeksen og der dermed den 107. mest sentrale kommune i Norge. Blant kommunene på Innherred så har både Levanger og Verdal en høyere sentralitet enn Steinkjer.

Den minst sentrale kommunen i Trøndelag er Røyrvik som har en indeksverdi på 383. Røyrvik er den 346. mest sentrale kommunen i Norge, det vil si at kun er 9 kommuner i Norge som ifølge sentralitetsindeksen er mindre sentralt enn Røyrvik. Vi finner flere kommuner i Namdalen blant de minst sentrale i kommunene i landet. Leka er rangert på en 344. plass, Lierne på 341. plass og Namsskogan på en 334. plass.

SSBs sentralitetsindeks. Rangering blant landets 356 kommuner
SSBs sentralitetsindeks. Rangering blant landets 356 kommuner

Kilder og metode

Mer om metoden bak sentralitetsindeksen

https://www.ssb.no/befolkning/artikler-og-publikasjoner/_attachment/413602?_ts=17085d29f50

Faktafredag - Fakta om Trøndelag hver fredag

Faktafredag er en artikkelserie som hver fredag kort presentere noen tall og fakta om Trøndelag.