Trøndelag er en av de viktigste jordbruksregionene i Norge. Fordi Trøndelag produserer betydelig mer mat enn det fylket selv konsumere er det trønderske jordbruket en betydelig leverandør til resten av landet og spille en viktig rolle for den nasjonale sjølbergingsgraden.
Trøndelag er blant de største produsentene i landet av sentrale landbruksprodukter. I 2018 produserte Trøndelag; 21,1 % av all melk, 18,9 % av alt storfekjøtt, 28,7 % av alt fjørfekjøtt, 23, 5 % av alle egg, 13,2 % av alt korn, og 23,2 % av alt høy i Norge. Til sammenligning bor kun 8,7 % av Norges befolkning i Trøndelag.
Trøndelag den største produsent en i landet av fjørfe, storfe, melk og egg
Siden 2010 har den totale kjøttproduksjonen til det trønderske jordbruket økt med 1 700 tonn eller 2,5 % og det ble produsert 71 100 tonn kjøtt i Trøndelag i 2018. Målt etter vekt så er det fjørfe som utgjør den største delen av kjøtt produksjonen til det Trønderske jordbruket. I 2018 ble det produsert 28 220 tonn fjørfekjøtt i Trøndelag, dette er 28,7 % av den totale fjørfekjøttproduksjonen i Norge. Fjørfe utgjorde 40 % av kjøttproduksjonen i Trøndelag i 2018. Fjørfekjøttproduksjonen i Trøndelag var i 2018 på samme nivå som i 2010, men er over 5 000 tonn lavere enn i topp året 2014. Trøndelag er den største produsenten av Fjørfekjøtt i Norge, tett etterfulgt av Rogaland som produserte 27 600 tonn i 2018.
I tillegg til produksjonen av fjørfekjøtt så ble det i 2018 produsert 14 880 tonn egg i Trøndelag, 23,5 % av egg produksjonen nasjonalt. Trøndelag er den nest største egg produsenten i Norge, Rogaland er størst med en produksjon på 17 340 tonn i 2018.
Etter fjørfe så er det svin som er den nest største typen kjøtt som blir produsert i Trøndelag målt etter vekt, med 33 % av kjøttproduksjonen i Trøndelag. I 2018 så ble det produsert 23 105 tonn svinekjøtt i Trøndelag, noe som er 16,8% av produksjonen i Norge. Siden 2010 har svinekjøtt produksjonen i Trøndelag økt med 1 240 tonn eller 5,7 %. Trøndelag er den nest største produsenten av svinekjøtt i Norge, Rogaland er størst med en produksjon på 39 700 tonn i 2018.
Den tredje store kategorien av kjøtt som blir produsert i Trøndelag er storfekjøtt som står for 24 % av kjøttproduksjonen i Trøndelag. I 2018 ble det produsert 16 895 tonn storfekjøtt i Trøndelag, noe som er 18,9 % av produksjonen i Norge. Produksjonen av storfekjøtt i Trøndelag i 2018 ligger på omtrent samme nivå som i 2010. Trøndelag er den største produsenten av storfekjøtt i landet, Rogaland er nummer to med en produksjon på 14 575 tonn i 2018.
I tillegg til produksjon av storfekjøtt er Trøndelag også den største melkeprodusenten i landet med en produksjon på 325 millioner liter melk i 2018, noe som er 21,1 % av produksjonen i Norge. 325 millioner liter vil si at hver trønder kunne ha drukket 1,9 liter lokalprodusert melk hver dag, hele året.
Det trønderske jordbruket produserte også 172 500 tonn korn i 2017, noe som er 13,2 % av den nasjonale kornproduksjonen. 88 % av det trønderske kornet er bygg. De største kornprodusentene i Norge er Østfold med 296 800 tonn, Oslo og Akershus med 275 200 tonn og Hedmark med 261 300 tonn. Når det kommer til andre avlinger fra jordbruket så ble det i 2018 produsert 40 300 tonn potet i Trøndelag, 12,4% av den nasjonale produskjoen. Det ble også produsert 473 900 tonn høy og 34 900 tonn grønfôr- og silovekstar i Trøndelag, noe som er henholdsvis 23,1 % og 30,2 % av Norges produksjon.
Kilder og metode:
Tallene som er brukt i denne artikkelen kommer fra SSB tabell 03551, 05772 og 04609. I tillegg er det brukt leveranse data fra landbruksdirektorater i forhold til tallene på melk og egg.
Tallene på kjøttproduksjon omfatter kun slakt godkjente til folkemat.
Faktafredag - Fakta om Trøndelag hver fredag
Faktafredag er en artikkelserie som hver fredag kort presentere noen tall og fakta om Trøndelag.