Faktafredag - Fylkestinget i Trøndelag fra sammeslåingen til valget i 2019

Infografik Politiske møter i trøndelag fra sammenslåing og frem til valget
Infografik Politiske møter i trøndelag fra sammenslåing og frem til valget

9. september velges et nytt fylkesting. Siden fylkessammenslåingen i 2018 har Trøndelag avholdt 8 fylkesting, som har behandlet 249 politiske saker, 73 interpellasjoner, 22 spørsmål og mer enn 10 000 sider med saksdokumenter.

Fylkestinget i Trøndelag siden sammenslåingen

Fylkestinget er fylkeskommunens øverste politiske organ. Fylkestinget tar avgjørelser i alle viktige og prinsipielle saker som omhandler fylkeskommunens virksomhet. Flertallet i fylkestinget (partiene i posisjon) velger en fylkesordfører, som er møteleder for fylkestingsmøtene og leder for fylkesutvalget. I tillegg velges en fylkesvaraordfører. Fylkestinget velger også representanter og ledere for fem hovedutvalg, som har delansvar for fylkeskommunens mange ansvarsområder. Siden fylkessammenslåingen som tredde i kraft 1.1 2018 og frem til fylkestingsvalget i 9.9 2019 sitter alle medlemmene i de tidligere fylkestingene (Nord- og Sør-Trøndelag) i fylkestinget i Trøndelag, totalt 78 representanter. Etter valget i 2019 reduseres fylkestinget fra 78 til 59 medlemmer.

Fylkestinget har blitt satt 8 ganger i perioden 1.1.2018 og frem til valget 9.9.2019. Totalt har Fylkestinget behandlet 249 politiske saker. I tillegg så har det kommet 73 interpellasjoner fram fylkestingsresultantene og 22 innsendte spørsmål til fylkesordføreren. Fylkestinget bytter på å avholdes i Trondheim eller Steinkjer. I tillegg avholdes minst et fylkesting i året på en annen lokalitet i Trøndelag. Eksempelvis 12 og 13 juni i 2019 ble det avholdt fylkesting på Oppdal, der det ble behandlet 38 politiske saker, 17 interpellasjoner og 5 spørsmål. Til fylkestinget på Oppdal ble det produsert 1 982 sider med saksdokumenter (inkludert vedlegg), den totale mengden saksdokumenter til fylkestingene i Trøndelag siden sammenslåingen overstiger 10 000 sider.

Fylkesutvalget

Fylkesutvalget i Trøndelag fylkeskommune består av 15 representanter som blir valgt blant medlemmene i fylkestinget. Fylkesutvalget har ansvar for samordning av den fylkeskommunale virksomheten. Ansvaret for planer, økonomi, næringssaker og overordnet næringspolitikk ligger til fylkesutvalget. Alle saker fra de faste utvalgene som gjelder planer og økonomi skal behandles av fylkesutvalget før endelig avgjørelse. Fylkesutvalget tar avgjørelser i saker det har fått delegert myndighet til, og kommer ellers med innstillinger til fylkestinget. Fylkesutvalget blir ledet av fylkesordføreren.

Fylkesutvalget møtes jevnlig vanligvis hver 2 ganger per måned og i perioden 1.1.2018 og frem til valget 9.9.2019 har fylkesutvalget hatt 34 møter. Trondheim og Steinkjer bytter på å være møtested for fylkesutvalget, men noen fylkesutvalg har også blitt avholdt på andre steder i fylket. På de 34 møtene som fylkesutvalget har hatt så har det blitt behandlet 424 politiske saker, det har i tillegg blitt behandlet 101 referatsaker og 83 spørsmål.

Hovedutvalgene

Trøndelag fylkeskommune har 5 hovedutvalg med ansvar for hvert sitt område, Det er hovedutvalg for kultur, næring, Transport, utdanning og veg. Hovedutvalgene skal med utgangspunkt i eget arbeidsområde bidra aktivt til videreutvikling av fylkeskommunens regionale samfunnsutviklingsrolle i Trøndelag. På̊ bakgrunn av fylkestingets vedtak av overordnede strategier og planer utarbeider hovedutvalgene handlingsplaner og konkrete tiltak som bygger opp under fylkestingets vedtak.

Hovedutvalgene fremmer innstilling til fylkesutvalget eller fylkestinget i saker som tilligger det enkelte utvalgets område, når saken kun behandles i ett hovedutvalg. Plan- og økonomisaker, og øvrige saker som vurderes å ha betydning utover det enkelte hovedutvalg sitt område sendes fylkesutvalget. I saker som behandles i flere hovedutvalg er det fylkesrådmannens innstilling som ligger til grunn for fylkesutvalgets behandling, sammen med uttalelser fra hovedutvalgene.

Når det ikke er bestemt at fylkestinget selv eller fylkesutvalget skal fatte vedtak, kan hovedutvalgene i sektorinterne saker fatte vedtak på fylkeskommunens vegne.

De 5 hovedutvalgene har hatt mellom 9 og 11 møter siden fylkessammenslåingen og har behandlet mellom 77 til 169 politiske saker.

Kilder og metode:

I opptellingen av politiske saker er faste poster på sakslisten slik som godkjenning av protokoll og møteinnkalling, orienteringer fra Fylkesrådmann, Fylkesordfører, Komiteleder osv og eventuelt ikke tatt med. 

Faktafredag - Fakta om Trøndelag hver fredag

Faktafredag er en artikkelserie som hver fredag kort presentere noen tall og fakta om Trøndelag.