Faktafredag - Arbeidsledighet i Trøndelag

Arbeidsledighet januar 2020
Arbeidsledighet januar 2020

5 145 personer i Trøndelag var meldt helt ledige hos Nav i januar 2020. Det utgjør 2,1 % av arbeidsstyrken i Trøndelag. Dette er lavere enn den nasjonale arbeidsledigheten på 2,4 % og er den laveste arbeidsledigheten blant fylkene.

Ingen av kommunene i Trøndelag har en spesielt høy arbeidsledighet. Frøya har med 3,2 % den høyest registrerte arbeidsledigheten i Trøndelag per januar 2020. Dette er imidlertid et øyeblikksbilde og arbeidsledigheten vil variere gjennom året. Sesongeffekter kan dessuten påvirke kommunene ulikt. Den registrerte arbeidsledigheten viser heller ikke hele bildet for situasjonen i arbeidsmarkedet i en kommune, og det kan derfor være nyttig og også ta i betraktning andre indikatorer slik som sysselsettingsgraden og andel uføretrygdede.

Faktafredag - Sysselsetting og sysselsettingsvekst i Trøndelag

Faktafredag: Andel uføre i Trøndelag

Et annet element i tolkningen av disse tallene er at selv om en høy arbeidsledighet er ikke noe godt tegn for en kommune, så trenger heller ikke veldig lav arbeidsledighet (under 1 %) å være et utelukkende positivt tegn for kommunen da det kan signalisere en stagnasjon i arbeidslivet.

2,1 % av arbeidsstyrken i Trøndelag meldt helt ledig hos NAV per januar 2020

Det var 5 145 personer i Trøndelag som var meldt helt ledige hos Nav per januar 2020. Dette er 232 færre enn i samme måned i 2019, en nedgang på 4 %. Antall helt ledige i Trøndelag tilsvarer 2,1 % av arbeidsstyrken. Dette er under landsnittet på 2,4 %.

I tillegg til de som var registrert helt ledige så var det 916 arbeidssøkere på tiltak hos Nav i Trøndelag per januar 2020. Det er 380 færre personer på tiltak i Trøndelag sammenlignet med samme måned i 2019. Arbeidssøkere på tiltak utgjorde 0,4 % av arbeidsstyrken i Trøndelag, også her ligger Trøndelag noe under landsnittet som er 0,5 %.

Helt ledige i Trøndelag per januar 2020
Helt ledige i Trøndelag per januar 2020

I Trondheim var 2 278 arbeidssøkere registrert som helt ledige hos Nav i august 2019, noe som er 44,2 % av de registrerte arbeidsledige i Trøndelag. Sammenlignet med januar i 2019 så har det vært en nedgang på 179 arbeidsledige personer i Trondheim. I 18 av 38 kommuner i Trøndelag har det vært en reduksjon i antall registrerte arbeidsledige sammenlignet med januar 2019.

Trøndelag har den laveste arbeidsledigheten blant fylkene

Det er ikke bare i Trøndelag det har vært en nedgang i arbeidsledigheten. På landsbasis har antall arbeidsledige gått ned med 3 098 personer det siste året. Det har vært en nedgang i antall personer som er registrert helt ledige sammenlignet med foregående år i alle fylker unntatt Viken. Vestland fylke har hatt den største nedgangen med en endring på -14 % eller 1 257 færre arbeidsledige sammenlignet med foregående år.

Helt ledige fordelt på fylke per januar 2020
Helt ledige fordelt på fylke per januar 2020

Trøndelag, Nordland og Innlandet er fylkene som har den laveste arbeidsledigheten, alle med 2,1 % per januar 2020. Mens Vestfold og Telemark og Telemark har den høyeste arbeidsledigheten med 2,9 %

Helt ledige og på tiltak per januar 2020 som andel av arbeidsstyrken
Helt ledige og på tiltak per januar 2020 som andel av arbeidsstyrken

Kilder og metode

I denne artikkelen er det den registrerte arbeidsledigheten hos Nav (helt ledige) som er brukt. 

SSB og NAV publiserer begge tall over arbeidsledige i Norge. Tallene fra Nav gjelder dem som er registrert helt arbeidsledige hos NAV. Mens tallene fra SSB kommer fra «arbeidskraftundersøkelsen» (AKU) og viser alle arbeidsledige, også dem som ikke registrerer seg hos NAV. Tallene fra AKU ligger stort sett noe høyere enn den registrerte arbeidsledigheten fra NAV.

Tallene i arbeidskraftundersøkelsen (AKU) samles inn ved hjelp av telefonintervju med et utvalg av befolkningen etter fastsatt metodikk som brukes i flere land (Labour Force Survey – LFS). Tallene fra arbeidskraftundersøkelsen (AKU) er dermed sammenlignbare med internasjonal arbeidsledighetsstatistikk. Fordi arbeidskraftundersøkelsen (AKU) er basert på en spørreundersøkelse og ikke registerbaserte tall er det imidlertid begrensninger i forhold til muligheten for geografisk nedbryting av tallene på et lavere nivå enn landet. Den registrerte arbeidsledigheten fra NAV publiseres hver måned på både fylkes og kommunenivå.

Faktafredag - Fakta om Trøndelag hver fredag

Faktafredag er en artikkelserie som hver fredag kort presentere noen tall og fakta om Trøndelag.