Av den nasjonale rammen for fjellandbruksmidler, er det avsatt 1 million kroner til lokale tiltak som bygger opp under fjellandbrukssatsingen. Disse er fordelt mellom fire fylker, hvorav Trøndelag sin andel utgjør 200.000 kroner per år i perioden 2025-2027. Ta kontakt på et tidlig tidspunkt i prosessen, for å drøfte muligheter for finansiering.
Hvem kan søke: Faglagene i landbruket, organisasjoner, rådgivningsaktører, FoU-institusjoner, kommuner, videregående skoler og foretak som samarbeider om å fremme fellesgoder.
Formålet med fjellandbruksordningen er å bidra til bærekraftig landbruk og til utnyttelse av gårdens ressurser med utgangspunkt i fjellandbrukets muligheter og utfordringer. De fylkesvise fjellandbruksmidlene til Trøndelag, er øremerket tiltak i fjellkommunene Røyrvik, Namsskogan, Lierne, Meråker, Tydal, Holtålen, Røros, Rennebu og Oppdal.
Hvem kan søke?
Faglagene i landbruket, organisasjoner, rådgivningsaktører, FoU-institusjoner, kommuner, videregående skoler og foretak som samarbeider om å fremme fellesgoder.
Hva kan det søkes støtte til?
Forprosjekter, kompetansetiltak, arrangement og møteplasser som direkte eller indirekte bygger grunnlaget for bærekraft og verdiskaping i fjellandbruket.
Det gis ikke støtte til ordinær drift eller fysiske investeringer.
Hvor mye kan det søkes om?
Tilskuddsordningen har i 2025 en ramme på 200.000 kroner, og det kan maksimalt søkes om 50.000 kroner per prosjekt.
Det kan maksimalt gis 50 prosent i tilskudd av godkjent kostnadsoverslag. Resterende finansiering kan være kapital eller arbeidsinnsats fra deltakere.
Når kan det søkes?
Det er åpen søknad med fortløpende behandling.
Støtteordningen er søkbar så lenge det er ledige midler.
Hvordan blir søknaden vurdert?
Søknadene mottas og behandles av administrasjonen i Trøndelag fylkeskommune
Vedtak kan påklages med behandling av Landbruksdirektoratet
Hvilke vilkår stilles?
Tilsagnet er gyldig til avtalt dato for sluttføring, som legges inn i Regionalforvaltning. Det kan søkes om forlengelse.
Innvilget tilskudd kan avkortes eller trekkes tilbake dersom gjennomføring avviker vesentlig fra prosjektplan eller vilkår. Hvis det er behov for å gjøre vesentlige endringer, skal det søkes om godkjenning
Prosjekter kan ikke fullfinansieres basert på samfinansiering fra andre offentlige tilskuddsordninger.
Som annen finansiering godkjennes kapital eller arbeidsinnsats fra deltakerne. Det godkjennes en fast timepris for egeninnsats på kr 700,- per time.
Hvordan foregår søknadsprosessen?
Det søkes digitalt i portalen regionalforvaltning.no. Ordningen ligger under Trøndelag fylkeskommune i søknadsportalen
Søknaden må beskrivelse målet med prosjektet, hva som skal gjøres, budsjett, finansieringsplan, tidspunkt for oppstart og avslutning.
Prosjektbeskrivelse og andre relevante dokumenter kan lastes opp.
Hvordan avslutte et prosjekt?
Når prosjektet er sluttført, skal det søkes om utbetaling i søknadsportalen regionalforvaltning.no.
Søker skal svare på spørsmål som stilles og laste opp prosjektrapport dersom det foreligger.
Det skal lastes opp et prosjektregnskap som viser direkte kostander og timeforbruk for tiltaket. Regnskapet skal være attestert av statsautorisert regnskapsfører eller økonomiansvarlig hos søker.
Det kan ikke utbetales mer i støtte enn betalte utgifter i prosjektet.