Er det mulig å lage en automatisert tjeneste som kontinuerlig overvåker havneområder og selv varsler redningstjenestene hvis en person ramler uti? Det skal Trondheimsfirmaet Zebop jobbe med å utvikle.
Med støtte fra Regionalt forskningsfond Trøndelag, og i samarbeid med NTNU og Trøndelag brann- og redningstjeneste, skal Zebop bruke resten av året på å utvikle denne tjenesten.
– Vi er nødt til å samle bilder fra alle forskjellige lys- og værforhold. Sannsynlig vil det ende på rundt 124 millioner unike bilder som danner grunnlaget for algoritmene som skal utvikles. Gode og relevante treningsdata er nøkkelen for et system som ikke gir en rekke falske alarmer hos nødetatene.
Det sier Asbjørn Markovic, Lead Designer i Zebop.
I Trondheim har det vært flere drukningsulykker hvor folk har falt fra brygger og elvebredden. Disse ulykkene utløser store og ressurskrevende redningsaksjoner. Jo raskere nødetatene blir varslet om ulykken, jo større er sannsynligheten for at liv kan berges.
Et overvåkningssystem som dette kan også være med i å bidra til å minimere søkeområder ved å fastslå tid og sted for ulykker.
Zebop skal nå utvikle en robust og pålitelig sensorløsning som kan overvåke havneområder i all slags værforhold. På sikt håper de at produktet som dannes vil legge grunnlag for 20-30 nye arbeidsplasser – og ikke minst, bidra til å redde liv.
Adresseavisen skrev en sak om prosjektet den 19. april. Den kan leses her:
Trondheimsfirmaet vil bruke kunstig intelligens til å hindre at folk faller i Nidelva (kun for abonnenter).