Trøndelag står i en særstilling, med betydelige ressurser og god kompetanse innen næringene innenfor blå og grønn sektor; fiske, havbruk, jordbruk, reindrift og skogbruk.
Verdiskapingspotensiale
For å sikre framtidig verdiskaping og sysselsetting, må naturressursene utnyttes effektivt, og da på en bærekraftig måte. Foredling av restråstoff – materialet som ikke er det primære hovedproduktet når man bearbeider en råvare – vil være viktig for å sikre økt verdiskaping og en videreutvikling av bioøkonomien.
SINTEF-rapporten Muligheter for økt verdiskaping gjennom samarbeid mellom havbruks-, jord- og skognæringene i Trøndelag (2020) pekte på muligheter for verdiskaping på tvers av sektorene, med økt utnyttelse av restråstoff som et av mulighetsrommene.
Kartleggingsstudie
En oppdatert oversikt over forekomst av restråstoff fra blå og grønn sektor (aktører, typer restråstoff; mengder og kvalitet), samt status på aktuelle bruksområder, har derfor blitt utarbeidet for Trøndelag. Dette for å lettere kunne diskutere regionens potensiale for verdiskaping av restråstoff, kartlegge eventuelle symbioser innad og mellom sektorene (sirkulær bioøkonomi), samt tydeliggjøre hvilke utfordringer som er til stede. Kartleggingsarbeidet har blitt utført av EY, NIBIO, Green House og ReSourcer, og rapporten kan leses i sin helhet her:
Rapporten ble lansert i forbindelse med webinaruka til Agritech Cluster, mandag 28. oktober.
Som en del av kartleggingsstudiet har det blitt utviklet et verktøy som gir geografisk oversikt over restråstoffstrømmene i Trøndelag, dagens utnyttelse av restråstoffene, samt estimert verdiskaping.