Kunnskapsgrunnlag for arealbruk

Kunnskapsgrunnlag for arealbruk

De naturressursbaserte næringene er viktige for Trøndelag. Lokal produksjon av fornybare råvarer, på land og til sjøs, legger grunnlag for komplette verdikjeder. Innenfor industriell biomasseforedling har Trøndelag en ledende rolle nasjonalt. Sektorene representerer en vesentlig andel av regionens sysselsetting, verdiskaping, eksportverdier, og har avgjørende betydning for bosetting i store deler av fylket. Trøndelag har gode forutsetninger for å videreutvikle bioøkonomien, og på denne måten bidra til en grønn omstilling av økonomien.

«Kampen om arealene»

Skal potensialet i bioøkonomien tas ut, fordrer dette, sammen med utvikling av ny teknologi, en bærekraftig forvaltning og oppbygging av biomasseressursene. Tilstrekkelig tilgang på egnede produksjonsarealer, på kort og lang sikt, er derfor en forutsetning for å kunne ta ut potensialet i bioøkonomien.

Samtidig tiltar «kampen om arealene». Produksjonsarealene er under stadig sterkere press. Ulike typer utbygginger og inngrep forbruker stadig mer areal. Utbygging av infrastruktur som industri, boliger, hytter, veibygging og vindkraft er eksempler på dette. Det er konflikter mellom arealbruksinteresser på en rekke ulike nivå, også mellom de ulike biobaserte sektorene. Arealbrukskonflikter mellom jordbruk og reindrift er et eksempel på dette. Det samme gjelder mellom skog og jordbruk. Trøndelag og Norge har gode forutsetninger for produksjon av mat og andre ressurser fra havet, men også her er det knapphet på areal mellom ulike brukerinteresser som f.eks. havbruk, fiskeri, godstransport, skyte- og øvingsfelt m.m. Utbygging av fornybar energi på bekostning av naturmangfold og uberørt natur er en tidsaktuell problemstilling.

I kunnskapsgrunnlaget skal det utarbeides sektorvise arealbruksbeskrivelser for havbruk, fiskeri, reindrift, jordbruk og skogbruk, samt en sammenfattende drøfting hvor de sektorvise beskrivelsene ses i sammenheng.

Sist oppdatert 12.09.2024