Internasjonalt forum Trøndelag
Et samarbeidsorgan mellom offentlige og private institusjoner og virksomheter som arbeider med å fremme internasjonalisering i Trøndelag. Forumet har til formål å arbeide for økt internasjonalisering i regionen og skal bidra til å understøtte medlemmenes internasjonale aktiviteter. Trøndelag fylkeskommune er fra 01.01.18 sekretariat for forumet.
Europapolitisk forum
Møteplass for departementer, fylkeskommuner, kommuner og Sametinget. Formålet med forumet er utveksling av informasjon, synspunkter og erfaringer med europolitiske saker og problemstillinger. Dagsorden tar opp aktuelle og viktig tema for lokalt og regionalt nivå. Møtene ledes av statssekretærene fra Utenriksdepartementet og Kommunal- og moderniseringsdepartementet.
Nordsjøkommisjonen
Politisk samarbeid mellom de regionale myndighetene rundt Nordsjøen. Formålet med organisasjonen er å fremme regionalt samarbeid for å på beste mulige måte møte de utfordringene og mulighetene som finnes i Nordsjøregionen som helhet. Gjennom dialog og partnerskap søker kommisjonen å promotere fellesinteresser, spesielt inn mot EU-institusjonene, nasjonale myndigheter og andre organisasjoner som er aktuelle for regionen. Samarbeidet har fem fokusområder: Marine ressurser, transport, energi og klimaforandringer, økonomisk utvikling og kultur og turisme. Trøndelag deltar i to av faggruppene, marine ressurser og transport.
Midtnordenkomiteen
Politisk basert samarbeid med lang historie (etablert i 1979). Det favner de midtre regionene av både Norge, Sverige og Finland. Et overordnet mål for Midt-Norden-samarbeidet er å styrke øst-vest-kontaktene, med særlig vekt på øst-vestlige kommunikasjoner og kultursamarbeid.
Trøndelags Europakontor
Fylkeskommunen er medeier i Trøndelags Europakontor (Mid-Norway European Office) i Brussel. Trøndelags Europakontor skal skape vekst og utvikling i Trøndelag gjennom internasjonalisering, kompetansedeling, nettverksbygging og de mulighetene som ligger i Norges avtaler med andre land i Europa.
Les mer om Trøndelags Europakontor.
Naboer AB
Naboer AB er en organisasjon som arbeider med å operasjonalisere ideer og realisere felles prosjekter i regionen, gjerne gjennom interregprogram (Østersjøprogrammet, Interreg Sverige-Norge). Naboer AB har offentlige eiere i Trøndelag og Jämtland, og fylkeskommunen er en av eierne.
Nordisk Atlantsamarbejde NORA
NORA er en grenseregional komité under Nordisk ministerråds regionalpolitiske samarbeidsprogram som fungerer som et mellomstatlig samarbeid.
NORA-regionen består av Grønland, Island, Færøyene og Kyst-Norge (ni norske kystfylker fra Finnmark i nord til Rogaland i sør). NORA-land er forbundet med geografisk plassering, felles kjennetegn, felles utfordringer og historiske, institusjonelle og kulturelle bånd.
NORA skal bidra til å styrke samarbeidet i regionen for å gjøre Nord-Atlanteren til en kraftfull nordisk region, kjennetegnet av en sterk, bærekraftig økonomisk utvikling. Dette gjøres ved å styrke samarbeidet mellom bedrifter og FoU-organisasjoner på tvers av landegrensene.
NORAs virksomhet deles i tre deler:
- Det prosjektstøttende NORA som etter søknadsprosedyrer støtter samarbeidsprosjekter mellom aktører i Nord-Atlanteren og Arktis.
- Det agendasettende NORA tar initiativ til på forskjellig vis å sette vedkommende temaer fra for eksempel NORAs prosjektvirksomhet samt komitéens egne temaer på den politiske agendaen i Nord-Atlanteren og Arktis.
- Det allianseskapende NORA søker samarbeid og synergi med andre aktører og organisasjoner som er aktive i det nordatlantiske området, for på den måten å styrke felles innsatser.
NORA-strategien 2021-2024:
NORA er en liten organisasjon med et stort nedslagsfelt. I perioden vil NORA arbeide for et tettere samarbeid på områder som er viktige for regionens utvikling. Oppsummert skal NORA i perioden jobbe for fire hovedmål:
- Å bidra til regionens generelle utvikling.
- Å bidra til å diversifisere regionens økonomier med nye og innovative løsninger.
- Å bidra til en grønn, konkurransedyktig og sosialt bærekraftig utvikling i Nord-Atlanteren på prioriterte innsatsområder.
- Arbeide for tettere samarbeid med Nordens naboer mot vest, spesielt Skottland.
NORA har en prosjektfinansieringsordning og prioriterer søknader innenfor følgende sektorer:
- Bioøkonomi
- Bærekraftig turisme
- Sirkulær økonomi
- Transport
- Energi
- Lokalsamfunn
Koordinator er Nordland fylkeskommune ved Eilen Zakariassen.