Arbeidet med energistrategi for Trøndelag mot 2050.
Les her: framtidsbilder for energisystemet
Hvor mye energi trengs til transport, industri og husholdninger innen 2050? Hvilken rolle spiller solkraft, vindkraft eller bioenergi? Hva må skje for at samfunnets energibruk skal effektiviseres? Hvilken energi vi bruker og hvor mye vi bruker av den avhenger av valg vi tar i dag. Noen av valgene handler om teknologi, andre om økonomi. De fleste valg tas fordi de tar oss i en ønsket retning. Framtidsbilder for energisystemet er laget av forskningsmiljøene ved Institutt for Energiteknikk og NTNU.
Bakgrunn
I juni 2023 vedtok fylkestinget at det skal utarbeides en energistrategi mot 2050 for Trøndelag. Det er utarbeida et kunnskapsgrunnlag som legger det faglige grunnlaget for arbeidet med energistrategien.
Kunnskapsgrunnlag energisystemet
- Kunnskapsgrunnlag energisystemet lang versjon (PDF)
- Kunnskapsgrunnlag energisystemer kort versjon (PDF)
- Begrepsforklaringer energi (PDF)
Kunnskapsgrunnlaget om energisystemet i Trøndelag er utarbeida på bestilling fra fylkeskommunen og i samarbeid med Tensio, Statnett, Statkraft, Statkraft Varme, NTE, Aneo/TrønderEnergi, Renergy og Thema Consulting.
Hva innebærer energiomstilling i Trøndelag?
Denne presentasjonen er laget av UngKlima og UngEnergi, og er en oppsummering av kunnskapsgrunnlaget for energisystemet i Trøndelagaget. UngKlima og UngEnerg er en gruppe ungdommer og studenter som jobber med å spre kunnskap om energi og miljø. Presentasjonen tar for seg status, løsninger og utfordringer knytta til energiomstilling i Trøndelag.
Klimaendringer og tap av naturmangfold er en av de største utfordringene i vår tid. For å nå internasjonale og nasjonale klimamål, må fossile energikilder fases ut, ny fornybar energi bygges og energi brukes mer effektivt. I tillegg må naturmangfold tas vare på, og ressurser brukes sirkulært. For å lykkes må samfunnssamtalen være inkluderende og åpen. Ulike interesser og samfunnshensyn må belyses og en energistrategi kan legge grunnlaget for å beskrive hvilke mål Trøndelagssamfunnet har for energiomstilling.
Etter et tiår med negativ kraftbalanse har Trøndelag etablert et kraftoverskudd fra og med 2020. Utbyggingen av vindkraft på land har bidratt til en positiv kraftbalanse, men har gått på bekostning av samiske interesser, friluftslivsinteresser og inngrepsfri natur. Folkevalgte og lokalsamfunn i Trøndelag har opplevd betydelige konflikter knyttet til utbygging av fornybar kraft. Selv om det er satt konkrete mål om klimakutt innen 2030, viser utslippsstatistikken liten nedgang, og vi mangler virkemidler og verktøy på nasjonalt, regionalt og lokalt nivå for å oppnå målene.
En energistrategi mot 2050 for Trøndelag vil måtte beskrive et fremtidsbilde. Energibehovet mot 2050 er avhengig av hvor mye energi som brukes i industri, til oppvarming eller til transport. En energistrategi bør beskrive hvordan vi sikrer kraft og nett til næring og industri, men også hvordan ressursene skal utnyttes bedre og smartere. Det er i dag knapphet på arealressurser, et stramt arbeidsmarked og anstrengte råvaremarkeder. I tillegg kommer ukjente drivere som kan påvirke hvordan energibehovet utvikler seg. Samfunnsmessige endringer og akselerasjon av teknologiutvikling vil med stor sannsynlighet øke både i omfang og hyppighet fram mot 2050.
Energistrategien må ta hensyn til at energisektoren er gjennomregulert og man er prisgitt nasjonale bestemmelser og rammebetingelser. Ambisjonen er at energistrategien skal sette retning for hvordan framtidens energisystem utvikles i Trøndelag. For å få til dette kreves det en samlet innsats fra fylkeskommunen, kommuner, næringsliv, FoU- og kompetansemiljø og interesseorganisasjoner.
Statistikk og analyse om energisystemet
Trøndelag i knapp positiv kraftbalanse i 2023
Import og eksport av kraft til og fra NO3 (Midt-Norge)
Relevante samarbeid:
RENERGY
Renewable Energy Cluster (RENERGY) er en innovasjonsklynge for fornybar energi og tilhørende teknologier.
NTRANS
Norwegian Centre for Energy Transition Strategies (NTRANS) forsker på utvikling av miljøvennlig energi fra et samfunnsvitenskapelig perspektiv, og i samspill mellom teknologi og samfunn.
FME ZEN
The Research Centre on Zero Emission Neighbourhoods (ZEN) in Smart Cities er et senter for miljøvennlig energi (FME) som ble etablert i 2017 av Norges forskningsråd. Trøndelag fylkeskommune er partner i dette arbeidet.