Disse studentene har nettopp skapt historie

Utendørsbilde av tre kvinner. Fra venstre: Maja-Kristine Bransfjell, Vanja Tørresdal og Ramona Linnea Viktoria Kappfjell. Studentene har nettopp har fullført sørsamisk grunnskolelærerutdanning ved Nord universitet, og viser frem masteroppgaven sin.
Fra venstre: Maja-Kristine Bransfjell, Vanja Tørresdal og Ramona Linnea Viktoria Kappfjell Sørfjell har nettopp fullført sørsamisk grunnskolelærerutdanning ved Nord universitet. Foto: Privat

Maja-Kristine Bransfjell, Vanja Tørresdal og Ramona Linnea Viktoria Kappfjell Sørfjell er de første i verden som har gjennomført sørsamisk grunnskolelærerutdanning.

– Bransfjell, Tørresdal og Kappfjell Sørfjell har tilegnet seg en kompetanse som det er stor etterspørsel på, og som blir utrolig viktig i årene fremover. Tre nye og dyktige lærere i sørsamisk betyr at flere barn og unge får opplæring i og på sørsamisk, sier koordinator for sørsamisk i Trøndelag fylkeskommune, Arnhild Opdahl.  

Bilde ute i skogen som viser Arnhild Opdahl, som er koordinator for sørsamisk i Trøndelag fylkeskommune.
Arnhild Opdahl jobber som koordinator for sørsamisk i Trøndelag fylkeskommune.


I Trøndelag og sørsamisk område er det et stort behov for lærere med samisk språk- og kulturkompetanse. På grunn av et nytt studietilbud ved Nord universitet er tre studenter nå klare for å gripe fatt på hverdagen som lærere til høsten. To av dem i Røros kommune og én i Snåsa kommune.
   

Unik stipendordning 

Sørsamisk og lulesamisk står på UNESCOs liste over alvorlig truede språk. I tillegg er det stor mangel på både sør- og lulesamiske lærere i Norge.  

I 2018 gikk Trøndelag fylkeskommune, de sørsamiske forvaltningskommunene og Statsforvalteren i Trøndelag sammen om å etablere en stipendordning for studenter som tar sørsamisk lærerutdanning ved Nord universitet.  

Studentene fikk fra da av mulighet til å søke om stipend på inntil 200 000 kroner årlig. De kan søke om 50 000 kroner fra Sametinget, og 150 000 kroner fra spleiselaget mellom Trøndelag fylkeskommune, forvaltningskommunene og Statsforvalteren. 

Les artikkel om stipendordningen

Først i verden 

Trøndelag fylkeskommune har forvaltningsansvar for sørsamisk, mens Nord universitet har ansvar for forsking og utdanning innan lule- og sørsamisk språk og kultur.   

Studietilbudet om master i sørsamisk lærerutdanning fra 1. - 7. -trinn ble startet opp høsten 2019, og er det første av sitt slag. Dette er en utdanning på heltid som er nett- og samlingsbasert. 

– Jeg har veldig stor interesse for samisk språk og kultur, og jeg ønsket å gjøre mitt samiske språk bedre, og gjøre noe bra med det, sier én av studentene som nå er ferdig ved Nord universtitet, Maja-Kristine Bransfjell, i en artikkel på NRK Sápmi.

Neste mulighet for opptak til studiet er ifølge Nord universitet planlagt høsten 2025. 

Mer informasjon om utdanningen

Du kan lese mer om studiet sørsamisk grunnskolelærerutdanning på Nord universitet sin nettside: 

Norduniversitet.no

Informasjon om stipendordningen til Sametinget finner du på deres nettsider: 

Sametinget.no