Materialer og plast

«Bruk og kast» er årsaken til noen av de største miljøproblemene menneskeheten står ovenfor. Dette har bidratt til at jordens tålegrenser er overskredet. Ressurser fra ikke-fornybare kilder står i fare for å bli brukt opp. Dagens avfallshåndteringsprosesser medfører store utslipp og forurensning.

Økt forbruk av plast øker utslippene fra ulike ledd i plastens verdikjede. Dette gjelder utvinning av petroleumsprodukter, frakt, raffinering og forbrenning av plasten når den ikke lengre brukes. Miljøkostnadene knyttet til plast er skader og ødeleggelser på grunn av plast i naturen (spesielt i havet), klimagassutslipp fra forbrenning av plast og helseskader som følge av skadelige stoffer i plasten. Det er rundt 100 000 tonn plastemballasje som havner i norske husholdninger pr år. Av dette blir omlag en tredjedel samlet inn. Av dette igjen, blir 80 prosent sortert ut og sendt til materialgjenvinning i Tyskland (Klimastiftelsen, 2018).

For å konservere grovfôr blir det i dag brukt rundballer som pakkes inn i plastfolie. Mye av plasten som selges til dette formålet, blir ikke samlet inn, men brent eller havner i naturen.

Klimarisiko knyttet til materialer og plast handler i stor grad om sårbarhet knyttet  til lange verdikjeder som kan bli påvirket av ekstremvær og klimaendringer. Overgangsrisiko er forbundet med teknologiske og politiske skifte knyttet til avgifter og forbud mot ulike stoffer og produkter.

 

Landbruk, havbruk og fiskeri, prosessindustri, bygg, anlegg og eiendom er av særlig stor betydning for en sirkulær økonomi. Samarbeid innad og på tvers av verdikjeder og næringer vil være sentralt for å utløse potensialet som ligger her.

Et eksempel på sirkulærøkonomi er videreforedlingen av husdyrgjødsel til biogass som kan brukes både til oppvarming og drivstoff. 

En annen mulighet er å utnytte materialressurser som bygninger, kjøretøy og maskiner gjennom deling, sambruk og flerbruk. En tredje mulighet er utviklingen av nye, bærekraftige emballasjeløsninger til erstatning for plast.

I Trøndelag har vi også eksempler på at plasten kan danne grunnlag for en gjenvinningsindustri.

 

  • Setter miljøkrav i offentlige innkjøp for å redusere materialforbruk og plastfotavtrykk.
  • Innfører kildesortering som omfatter plast i hele fylket.
  • Reduserer bruk av engangsartikler i plast til et minimum.
  • Bidrar til å utvikle og ta i bruk gode emballasjeløsninger for å hindre matsvinn.
  • Utnytter potensialet i treforedlingsindustrien  i Trøndelag for produksjon av råstoff til plastproduksjon samt bidra med materialer som kan være gode alternativer til plast.

Videreutvikler verdikjeder for gjenvinningsindustrien

Sist oppdatert 20.10.2020