Over 100 får tilskudd til friluftsliv

Naust og sti ved Hoøya, Steinkjer.
Hoøya i Steinkjer er ett av mange steder som får tilskudd til friluftstiltak. Foto: Tove Helland Pedersen/Trøndelag fylkeskommune.

Rundt 7 millioner kroner er nå fordelt til små og store friluftstiltak i fylket. Mange av tiltakene er knyttet til aktiviteter i Friluftslivets år.

– Målet er å bidra til et aktivt friluftsliv for alle. Det er viktig for folkehelsen, og for å øke forståelsen av hvor verdifull naturen vår er, sier fylkesordfører Tomas Iver Hallem.

Fylkeskommunen fordeler tilskudd på vegne av staten, men har også en egen tilskuddsordning. 

I alt har vi behandlet 142 søknader, og de kommer fra 30 av 38 kommuner i Trøndelag.

Under møtet i Fylkesutvalget den 11.februar ble det bestemt hvem som mottar tilskudd.  

Det er blant annet fordelt tilskudd til nye toalett og avfallsløsninger, oppgradering av parkering, badeplasser og skilting. Det er Orkland, Steinkjer og Ørland som tildeles flest midler i den statlige ordningen til friluftsområder. 

Det var Trondhjems Turistforening, DNT Nord-Trøndelag og Trondheimsregionens friluftsråd som fikk innvilget mest til selve aktiviteten.

I den tredje ordningen er snarvei til Viosen i Snåsa, Vitensti i Kolvereid og parkering i Malvik høyest prioritert. 

Se oversikt over alle som får tilskudd her (blir åpnet som pdf-dokument): 

1. Tilskudd i tiltak i statlig sikrede områder
2. Tilskudd til friluftslivsaktivitet
3. Tilskudd til mindre tilretteleggingstiltak

Tiltak nær der folk bor 

Det er fylkeskommunens oppgave som samfunnsutvikler å bidra til å skape trygge lokalsamfunn og oppvekstmiljø i hele fylket. Et av målene i Trøndelagsplanen er at nærmiljøet og møteplasser er tilrettelagt for opplevelser og aktivitet. 

Tiltak nær der folk bor og oppholder seg har blitt høyt prioritert i vurderingen av søknader til tilskuddsordningen. Dette vil også kunne gi redusert bilkjøring. 

Flere satsinger i Friluftslivets år  

Trøndelag fylkeskommune har flere større friluftslivssatsinger på gang, med Dagsturhytta Trøndelag som den største. Det er også et nasjonalt mål at alle kommuner skal utarbeide en enkel sti- og løypeplan, for «rett sti på rett plass».  

Årets spillemidler vil bli fordelt i hovedutvalgets møte i mai. Her kan større friluftslivsprosjekt som blir forankret i kommunale planer søke. 

Regjeringen har bestemt at 2025 er Friluftslivets år.

Les mer om våre satsninger for friluftslivets år her.