Nedenfor finner du en oversikt over de første delrapportene fra Helseundersøkelsen i Trøndelag (HUNT).
- Selvopplevd helse, kroppsmasse og risikoatferd blant ungdom
(Helsestatistikk-rapport nummer 1 fra Ung-HUNT4, utgitt 19. mars 2020) - Helse og kronisk sykdom i Trøndelag 2019
(Helsestatistikk-rapport nummer 2 fra HUNT4, utgitt 25. mars 2020)
Du kan også lese om andel som oppgir dårlig selvopplevd helse i kommunene under artikkelserien Faktafredag, som er basert på HUNT4-rapport. - Folkehelse i Trøndelag
(Folkehelsepolitisk rapport med helsestatistikk fra HUNT inkludert tall fra HUNT4 (2017-19), utgitt 30. juni 2019) - Levevaner i Trøndelag
(Helsestatistikk-rapport nummer 3 fra HUNT4, utgitt 10. juni 2020)
- Samfunnsdeltakelse i Trøndelag
(Helsestatistikk-rapport nummer 4 fra HUNT4, utgitt 21. oktober 2020)
Vedlegg - Samfunnsdeltakelse
Du kan også lese om Samfunnsdeltagelse i Trøndelag under artikkelserien Faktafredag, som er basert på rapporten fra HUNT4. - Fritidsaktiviteter og kontakt med venner blant ungdommer i Nord-Trøndelag 2017-19 (Helsestatistikk-rapport nummer 2 fra Ung-HUNT4, utgitt 12. november 2020)
-
Nærmiljø i Trøndelag 2019: trivsel, opplevd trygghet, tilgjengelighet til tjenester og nærmiljøressurser, og støy
(Helsestatistikk-rapport nummer 5 fra HUNT4, utgitt 5. januar 2021)
Vedlegg 1 | Vedlegg 2 -
Psykisk helse i Trøndelag 2019
(Helsestatistikk-rapport nummer 6 fra HUNT4, utgitt 24. mars 2021)
Vedlegg 1 | Vedlegg 2 -
Sosiale relasjoner i Trøndelag 2019
(Helsestatistikk-rapport nummer 7 fra HUNT4, utgitt 11. juni 2021)
Vedlegg - Flersykelighet og egenrapporterte sykdommer i Trøndelag 2019
(Helsestatistikk-rapport nummer 8 fra HUNT4, utgitt 18. november 2021. Korrigert versjon august 2022)
Vedlegg - Deltakelse, helse, og helsedeterminanter i HUNT4 blant trøndere med og uten innvandrerbakgrunn i 2019
(Helsestatistikk-rapport nummer 9 fra HUNT4, utgitt 24. juni 2022)
Vedlegg 1 om helseforhold – nedlastbar tabell i excel
Vedlegg 2 om samfunnsdeltakelse – nedlastbar tabell i excel -
Egenrapportert bruk av helsetjenester og medisiner i Trøndelag 2019
(Helsestatistikk-rapport nummer 10 fra HUNT4, utgitt 20. desember 2022)
Vedlegg - nedlastbar tabell i excel - Overvekt og fedme i Trøndelag 2019
(Helsestatistikk-rapport nummer 11 fra HUNT4, utgitt 5. juni 2023)
Vedlegg - Hverdagsliv og funksjon hos hjemmeboende eldre i Trøndelag i 2019
(Helsestatistikk-rapport nummer 12 fra HUNT4, utgitt 21. desember 2023)
- Helse hos hjemmeboende eldre i Trøndelag i 2019 (pdf)
(Helsestatistikk-rapport nummer 13 fra HUNT4, utgitt 23. april 2024)
Rapportene finnes også ved å gå inn på HUNTs nettside: www.ntnu.no/hunt/rapporter.
- Den første rapporten på lista inneholder helsestatistikk for ungdommer etter datainnsamlingen i Ung-HUNT i tidligere Nord-Trøndelag. Rapporten gir ikke et fullstendig bilde, men tar for seg følgende tre viktige temaer: selvopplevd helse, kroppsmasse og risikoatferd. Den peker på enkelte endringer blant ungdom fra 1990-årene og fram til i dag.
- Den andre rapporten på lista er den første rapporten som presenterer tall fra hele Trøndelag fylke og tar for seg to viktige overordnede helsemål: folks oppfatning av sin egen helse samt spørsmål om langvarig begrensende sykdom.
- Den tredje rapporten på lista ble utgitt sommeren 2019 som innspill til å sette folkehelse og samfunnsmedisinske prioriteringer på dagsorden i de politiske partiene, kommunene og i fylkeskommunen før valget høsten 2019.
- Den fjerde rapporten på lista er den andre delrapporten om folkehelsetilstanden i Trøndelag fylke. Denne rapporten tar for seg levevaner (fysisk aktivitet, tobakk, alkohol og kosthold).
- Den femte rapporten er den tredje delrapporten for Trøndelag fylke. Denne rapporten tar for seg ulike typer samfunnsdeltakelse. Samfunnsdeltakelse er vidt definert og kan være alt fra en kinoopplevelse til det å påvirke samfunnet som man er en del av.
- Den sjette rapporten på lista er andre delrapport med helsestatistikk for ungdommer etter datainnsamlingen i Ung-HUNT4 i tidligere Nord-Trøndelag. Rapporten tar for seg ulike typer samfunnsdeltakelse gjennom fritidsaktiviteter og kontakt med venner. Samfunnsdeltakelse er vidt definert og kan være alt fra en kinoopplevelse til aktiviteter som krever mye tid og involvering.
- Den sjuende rapporten er den fjerde delrapporten for Trøndelag fylke. Tema i denne rapporten er nærmiljø, med vekt på trivsel, trygghet og fysisk nærmiljø i form av tilgjengelighet til ulike tilbud og funksjoner, samt støyplager.
- Den åttende rapporten er den femte delrapporten for Trøndelag fylke. Tema i rapporten er psykisk helse belyst med ulike indikatorer.
- Den niende rapporten er den sjette delrapporten for Trøndelag fylke. Tema for denne rapporten er sosiale relasjoner, belyst med ulike indikatorer som: andelen som bor alene, følelse av ensomhet, manglende støtte fra voksne i oppveksten, vanskelig barndom, samt å ha vært utsatt for psykisk og fysisk vold.
- Den tiende rapporten er den sjuende delrapporten for Trøndelag fylke. Tema for denne rapporten er flersykelighet (multimorbiditet) og egenrapporterte sykdommer. Det fremstilles 2 indikatorer på flersykelighet basert på en liste med 17 spørsmål om sykdom, samt et kombinasjonsmål på flersykelighet og skrøpelighet. I tillegg vises noen enkeltindikatorer på sykdom basert på egenrapporterte svar om: hjerte- og karsykdom, lungesykdom, kreft og kroniske smerter i muskler og ledd.
- Den 11. rapporten er den åttende delrapporten for Trøndelag fylke. Tema for denne rapporten er helse og levekår blant innvandrere, belyst med ulike indikatorer på helse, levekår, samfunnsdeltakelse, og sosiale relasjoner fra spørreskjema. I tillegg er det beskrevet hvordan deltakelsen i HUNT varierer med innvandringsbakgrunn og inntektsnivå. Deltakerne er delt inn i regionkategorier basert på hvilken landbakgrunn den enkelte har. Resultatene vises ikke på kommunenivå, men presenteres samlet for hele fylket.
- Den 12. rapporten er den tiende rapporten for Trøndelag fylke, utgitt i desember 2022. Tema for denne rapporten er bruk av helsetjenester og bruk av reseptpliktige medisiner. I rapporten fremstilles fem indikatorer for bruk av helsetjenester i løpet av det siste året og fire indikatorer om nåværende bruk av reseptpliktige medisiner.
- Den 13. rapporten beskriver forekomsten av overvekt og fedme ved bruk av kroppsmasseindeks (KMI) og abdominal fedme (stort midjemål).
- I den 14. rapporten rettes oppmerksomheten mot eldres dagligliv og funksjon. Rapporten ser på hjemmeboende eldres evne til å utføre små og store hverdagsaktiviteter og eldres bruk av hjelpemidler for å forflytte seg. Ensomhet, støtte i hverdagen og bruk av omsorgstjenester er også fremstilt, samt egenopplevd trivsel og trygghet i nærmiljøet. Til slutt er det sett på i hvilken grad eldre rapporterer at de har førerkort og eventuelt fortsatt kjører bil.
- I den 15. rapporten beskrives helsetilstanden blant hjemmeboende eldre i Trøndelag. Vi ser på deres egenvurderte helse, psykiske helseplager, hvorvidt de føler seg vedvarende trøtte/slitne, egenvurdert hukommelse og selvrapporterte muskel- og skjelettsmerter. Det presenteres videre noen indikatorer på flersykelighet samt flersykelighet kombinert med skrøpelighet. Deretter følger ulike indikatorer på munnhelse blant eldre inkludert bruk av tannhelsetjenester. I et avsnitt om skader og fall presenteres tall på eldres bekymring for å falle, hvorvidt de har falt siste året, og om de har opplevd skade som medførte bruk av lege/tannlege. I et siste avsnitt presenteres ulike indikatorer på søvnproblemer. Resultatene presenteres for fylket i tillegg til at de presenteres for Trondheim kommune separat.