Stor satsing på folkehelsearbeid i Trøndelag

Bilde av tre ungdommer i naturen som tar high five med hverandre.
Programmet skal bidra til systematisk folkehelsearbeid som fremmer psykiske helse, livskvalitet og rusforebygging blant barn og unge. Illustrasjonsfoto: Freepik

Trøndelag fylkeskommune har fått 7,72 millioner kroner fra Helsedirektoratet for 2024, for å satse videre på Program for folkehelsearbeid i Trøndelag frem mot 2027.

Program for folkehelsearbeid skal bidra til at kommunene i Trøndelag jobber systematisk og langsiktig med folkehelsearbeid for å fremme psykiske helse, livskvalitet og rusforebygging blant barn og unge. 
 
– Dette er et viktig samarbeid mellom flere aktører i Trøndelag, der vi får tiltak som skal bidra til å styrke barn og unges psykiske helse og livskvalitet. Midlene fra Helsedirektoratet gjør at kommunene kan utvide eller videreutvikle tiltak de allerede har satt i gang, eller lage nye tiltak basert på erfaringene de har gjort seg så langt, sier direktør for kultur og folkehelse i Trøndelag fylkeskommune, Anne Marit Mevassvik. 
 
Program for folkehelsearbeid er et samarbeid mellom Trøndelag fylkeskommune, kommuner, forsknings- og utviklingsmiljøer, frivillige lag og foreninger i Trøndelag, og flere offentlige aktører. Programmet er en del av en nasjonal satsing.

Tiltak på ulike områder

33 kommuner i fylket har vært med i programmet fram til 2023. Nå inviterer vi samtlige kommuner i fylket på nytt til å utvikle tiltak, og til å søke om tilskudd til dette. 
 
Frem til 2023 utviklet kommunene i Trøndelag tiltak innen ulike områder, blant annet styrking av voksenrollen på barnas arena, utvikling av møteplasser for barn og unge, og rusforebygging.  
 
Beskrivelser av tiltak som er blitt gjennomført finner du i denne oversikten på forebygging.no.

Innsatsområder fremover

Innsatsområdene for den kommende perioden bygger på erfaringer og kunnskap fra arbeidet så langt:

  • Kommunene kan søke om å videreutvikle de tiltakene de har gjort, finne nye tiltak eller bruke erfaringene fra tiltaket på nye målgrupper. Hovedmålet står fast; fremme barn og unges psykiske helse og drive rusforebygging.
  • Programledelsen, som ligger hos seksjon folkehelse, idrett og frivillighet i Trøndelag fylkeskommune, skal utvikle et såkalt læringsnettverk for alle kommunene. Målet er å fremme det systematiske og kunnskapsbaserte folkehelsearbeidet gjennom ulike former for kompetanseheving.
  • FOU-aktørene skal bidra i evalueringsarbeidet og formidle resultater fra programmet. 
  • Vi skal utvikle gode arenaer for samhandling, slik at alle sine tiltak eller prosjekter både blir sett og satt i sammenheng.

Webinar i august

I slutten av august inviterer vi til webinar for å informere om den videre satsingen og hvordan du som jobber for og med barn og unge i kommunen kan søke om tilskudd.  
 
Søknadsfristen for tilskudd er satt til 15. oktober 2024.  
 
Hvordan pengene blir fordelt er avhengig av antall søknader fra kommunene. Det vil også bli brukt midler til å evaluere, drive og utvikle læringsnettverk med kompetanseheving for kommunene.  
 
Programledelsen i Trøndelag fylkeskommune har ansvar for å følge opp kommunene, og bistår med veiledning til søknader og prosjektplaner, og kobler kommunene med aktører innen forskning og utvikling.

Kontaktpersoner

Eirin Hermansen
Rådgiver
74 17 94 92 901 86 530
Frida Irene Johanna Hansson
Rådgiver
74 17 74 76 482 66 906