Åpning av Drivkraft 2023

Drivkraft ble åpnet med sang av artist Sara Fjeldvær til en fullsatt sal på Scandic Nidelven.

Torsdag gikk startskuddet for kultur- og folkehelsekonferansen Drivkraft, med over 300 publikummere i salen og 50 innslag på programmet.

Drivkraft arrangeres for første gang av Trøndelag fylkeskommune, og er en sammenslåing av fire enkeltstående konferanser innen folkehelse, frivillighet, kunst og kultur, og idrett og friluftsliv. 

Konferansen foregår på Scandic Nidelven i Trondheim fra 5. – 7. oktober. Artist Sara Fjeldvær fra Hitra åpnet konferansen med sang, til et meget lydhørt publikum som ga rungende applaus for hennes opptreden. 

Avtroppende fylkesordfører Tore O. Sandvik innledet Drivkraft med å snakke om hvordan kultur, idrett, frivillighet og folkehelse er limet og oppskriften for et sunt samfunn.

– Det er der vi møtes på tvers av sosial bakgrunn. Det gir fellesskap, og er en viktig del av livene våre, og av et sivilisert samfunn. Og så er det sunt. Det gir god folkehelse, det skal dere høre mer om disse dagene. Dere vet at det fortsatt er mye å gjøre. På integrering, ensomhet, fysisk aktivitet og for å sikre dugnadsånden, sa Sandvik fra scenen.  

Sandvik snakket også om noen av utfordringene vi står overfor som samfunn, blant annet ettervirkningene av pandemien og sosiale mediers påvirkning på våre liv, der store bedrifter tjener penger på at vi er lengst mulig på plattformene, og samler inn store mengder data om oss.  

– Dere er motgiften mot sosial isolasjon. Derfor vil jeg til slutt takke alle som har stått på for å gjøre Drivkraft mulig – og en spesiell takk til Folkehelsealliansen og Frivillig Norge som sammen med fylkeskommunen har laget en svært innholdsrik og spenstig konferanse. Jeg erklærer herved Drivkraft 2023 for åpnet, sa Sandvik. 

Hva skaper en attraktiv kommune? 

Det første innslaget på programmet ble holdt av forsker Bente Irene Løkken fra Nasjonalt kompetansesenter for kultur, helse og omsorg.   

Løkken fullførte nylig sin ph.d.-grad ved NTNU, med avhandlingen «Kulturdeltagelse i et folkehelseperspektiv. Helseundersøkelsen i Trøndelag (HUNT)».  

Temaet for foredraget var hva som skaper en attraktiv kommune, og hvilken rolle kulturlivet spiller for trivsel, bolyst og folkehelse.  

Løkken sin forskning tyder på at de som deltar i kulturelle aktiviteter har lavere dødelighet totalt, og lavere dødelighet av hjerte- og karsykdom, og kreftsykdom. Hun pekte derfor på at økt kulturdeltakelse bør blir lagt til rette for i forebyggende og helsefremmende arbeid.  

I denne artikkelen fra Forskning.no, kan du lese mer om Løkken sine forskningsresultater.  

Hvordan står det til med trøndersk kulturliv?

Kristine Persdatter Miland fra Telemarksforskning kunne presentere en rykende fersk kulturindeks for 2022, med status for Trøndelag. 

Norsk kulturindeks er en årlig oversikt over kulturtilbud og kulturaktivitet i norske kommuner, regioner og fylker. Målet er å beskrive det faktiske kulturtilbudet og den faktiske kulturbruken i en kommune. Indeksen er utviklet av Telemarksforsking i samarbeid med norske kommuner og fylkeskommuner.

Kristine Persdatter Miland fra Telemarksforskning presenterte kulturindeksen for 2022, der Trøndelag troner høyt på lista.

Indeksen for 2022 viser at Trøndelag og Vestland deler plassen som nest beste kulturfylke, og Røros er på andreplass over beste kulturkommuner. Røros skårer spesielt bra på museum og antall kunstnere. 

Samtidig viser statistikken at Trøndelag er best i landet på frivillighet og kultur for barn og unge.  

– Her ser vi at det ikke bare er enkeltkommuner som drar opp snittet, men at det er jevnt høyt i nesten alle kommunene i fylket. Det er særlig kommunene med kulturskole og de som har Den kulturelle skolesekken i fylket som scorer godt, forteller Miland.  

Tallene viser også at kommunene i Trøndelag bruker mindre penger på kultur enn landsgjennomsnittet målt i kroner per innbygger, men at de i snitt prioriterer kultur høyere enn i de fleste andre fylkene. 

Museum er blant kategoriene der Trøndelag «bare» gjør det litt over middels av fylkene.  

– Det kan skyldes at museumbesøkerne ikke har kommet tilbake i like stor grad som i resten av landet, i tillegg til at det ikke er så mange kommuner i fylket som har museum, ifølge Kulturdirektoratets museumsdefinisjon, forteller Miland.  

Størst idrettsaktivitet i landet 

Miland presenterte også utdrag fra idrettsindeksen, som er en oversikt over idrettsaktivitet og idrettsanlegg i Norge. Her kommer det frem at Trøndelag har størst aktivitet av alle fylkene. De største idrettene er fotball (32 000 aktive), ski (24 500 aktive) og håndball (19 899). 

– ­Det er jevnt over høyere aktivtetsandel enn landsgjennomsnittet i de fleste idrettene, forteller Miland.  

Tallene for idrettsanlegg viser at anleggsdekningen samlet er litt under landsgjennomsnittet.  

– Men ser man kommune for kommune har de fleste kommunene bedre anleggsdekning enn landsgjennomsnittet. Fylkene med store byer, for eksempel Trondheim, Bergen og Oslo, har ofte lavere anleggsdekning på grunn av arealmangel, sa Miland.  

Markering av dagsturhytta 

Trøndelag fylkeskommune har vedtatt å sette i gang prosjektet Dagsturhytta Trøndelag, med Sparebank 1 SMN som betydelig bidragsyter. Det betyr at inntil 38 hytter kan bli etablert i fylket de kommende årene. 

Denne nyheten ble markert under Drivkraft av Tore O. Sandvik fra Trøndelag fylkeskommune og leder for samfunnsutbytte i SpareBank1 SMN, Hilde Sem Lykke.  

Tore O. Sandvik fra Trøndelag fylkeskommune og leder for samfunnsutbytte i SpareBank1 SMN, Hilde Sem Lykke, markerte startskuddet for Dagsturhytta Trøndelag.


Her kan du lese mer om prosjektet Dagsturhytta Trøndelag.

NB: Søknadsfristen for kommuner å melde interesse for dagsturhytta er 15. oktober. 

Mye på programmet

Videre under Drivkraft står både foredrag, debatter, sesjoner og befaringer på programmet. Innlederne skal snakke om alt fra frivillighetens rolle i fremtiden, ABC for god psykisk helse, nye aktivitetstrender, suksessfaktorene i dansk og trøndersk kulturliv.

Her kan du se hele programmet.