Partier og andre grupper kan stille liste til stortingsvalget. Frist for å levere listeforslag er mandag 31. mars kl. 12.00. Nedenfor har vi samlet informasjon om innlevering og utfylling av listeforslag.
Informasjon om listeforslag
Frist for å levere listeforslag er mandag 31. mars kl. 12.00
Fristen er absolutt, og listeforslagene må ha kommet inn til distriktsvalgstyret (fylkeskommunen) innen denne fristen. Listeforslag kan leveres elektronisk eller på papir.
Valgdirektoratet har utviklet en elektronisk løsning for listeforslag som kan brukes til å opprette listeforslag, samle inn underskrifter og levere listeforslag. Den elektroniske løsningen er opprettet for å gjøre prosessen enklere, men følger samme regelverk og fungerer på tilsvarende måte som papirløsningen.
Ved å bruke løsningen sendes listeforslaget direkte til fylkeskommunen når dere er ferdig med det. Aktuelle vedlegg blir automatisk produsert og sendt til fylkeskommunen når listeforslaget leveres elektronisk. Det er mulig å levere flere ganger, om man ønsker å gjøre endringer etter levering. Vi oppfordrer partier/grupper som ønsker å stille liste til stortingsvalget å bruke løsningen.
Valgdirektoratet har utarbeidet maler for listeforslag og påkrevde vedlegg. Vi anbefaler å bruke malene. Malene finnes lenger ned på denne siden, under punktet "maler og vedlegg". Det er ikke et krav at de som stiller liste bruker denne malen, men den gjør det enkelt å oppfylle valglovens krav til listeforslag. Malene finner du under nederst på denne nettsiden.
Slik leverer du listeforslag på papir
- Fysisk oppmøte
Listeforslagene kan leveres til i ekspedisjonen ved Fylkets hus, enten i Trondheim eller på Steinkjer. - Per e-post
Listeforslagene sendes på e-post til post@trondelagfylke.no. Dersom listeforslaget blir sendt på e-post innen 31. mars kl. 12.00 vil dette være innenfor fristen. Det er en forutsetning at liste med originale underskrifter sendes i posten/leveres uten opphold.
- Med post
Listeforslagene kan sendes med post. Det er da viktig at posten er kommet frem innen fristen. Poststempling innen fristen er ikke tilstrekkelig.
Listeforslag sendes til:
Trøndelag fylkeskommune v/ distriktsvalgstyret
Fylkets hus
Postboks 2560
7735 Steinkjer
Dette må listeforslaget inneholde:
-
Det må stå hvilket valg og hvilket valgdistrikt listen gjelder for. For eksempel "Stortingsvalget 2025 i Nord-Trøndelag valgdistrikt"
-
Overskriften skal være navnet på partiet eller gruppen som leverer forslaget.
- Registrerte partier må ha partiets registrerte navn som overskrift.
- For uregistrerte partier/grupper må overskriften ikke kunne forveksles med navnet på et registrert politisk parti -
Kandidatene som stiller til valg må være ført opp på listeforslaget. Kandidatene kan ikke stille til valg for flere partier eller grupper til samme valg.
-
Fornavn, etternavn og fødselsår på kandidatene må stå på listeforslaget
- Det påkrevde antall underskrifter
Hvor mange underskrifter som kreves er avhengig av om partiet er registrert i Partiregisteret og oppslutningen ved forrige stortingsvalg.
Partier som kun trenger to underskrifter på listeforslaget:
Partier i Partiregisteret, og som ved forrige stortingsvalg fikk en oppslutning på minst 5000 stemmer i hele landet, behøver kun to underskrifter på listeforslaget. Dette gjelder også partier som er blitt registrert i Partiregisteret etter forrige stortingsvalg.
De som skriver under på listeforslaget skal være styremedlemmer i partiets fylkeslag i Trøndelag og ha stemmerett i valgdistriktet listeforslaget gjelder for.
Styremedlemmene som har skrevet under på listeforslaget er listeforslagets tillitsvalgte og vararepresentant. Disse skal ha myndighet til å forhandle med valgstyret om endringer på listeforslaget.
Øvrige forslagsstillere:
For partier/grupper som ikke står i Partiregisteret og partier/grupper som er registrert i Partiregisteret, men fikk færre enn 5000 stemmer totalt i hele landet ved forrige stortingsvalg, har det kommet nye krav til antall underskrifter fra 2025.
Listeforslaget være underskrevet av minst 1 prosent av antall personer som hadde stemmerett i valgdistriktet ved forrige stortingsvalg.
- I Nord-Trøndelag valgdistrikt i 2021 var det 100 649 stemmeberettigede. Listeforslag for Nord-Trøndelag må derfor ha minst 1007 underskrifter.
- I Sør-Trøndelag valgdistrikt i 2021 var det 247 589 stemmeberettigede. Listeforslag for Sør-Trøndelag må derfor ha minst 2476 underskrifter.
Alle som skriver under på listeforslaget til stortingsvalget må ha stemmerett i valgdistriktet listen gjelder for.
Blant de som har skrevet under på listeforslaget må det komme tydelig frem hvem som er tillitsvalgt og vararepresentant. Disse skal ha myndighet til å forhandle med valgstyret om endringer på listeforslaget.
Det er mulig å samle inn signaturer elektronisk via listeforslagsportalen, på papir, eller en kombinasjon av de to.
Ved stortingsvalg skal listeforslaget være utfylt i rekkefølge med navnet på så mange kandidater som det skal velges representanter til Stortinget fra distriktet. Forslaget kan i tillegg inneholde inntil seks andre navn.
I Trøndelag skal det velges inn
- 5 representanter fra Nord-Trøndelag, dvs. listeforslaget skal inneholde mellom 5 og 11 kandidater.
- 10 representanter fra Sør-Trøndelag, dvs. listeforslaget skal inneholde mellom 10 og 16 kandidater.
Dersom dere skal fylle ut listeforslaget på papir oppfordres dere til å benytte utarbeidede maler:
- Registrerte partier – mal listeforslag stortingsvalg 2025
- Uregistrerte partier – mal listeforslag stortingsvalg 2025
Viktig: Malen for uregistrerte partier må være skrevet ut tosidig. Underskriverne påfører sitt navn, fødselsdato, gate- og postadresse samt sin signatur på side 2
I tillegg til listeforslaget (gjelder uansett om det er registrert parti eller uregistrert parti) skal dere levere to vedlegg med kontaktinformasjon til kandidatene og tillitsvalgte. Vedleggene må inneholde kandidatenes navn og fødselsdato, samt fødselsdato og bostedsadresse til de som har skrevet uner på forslaget.
For spørsmål om utfylling eller innlevering av listeforslag ta gjerne kontakt med Siri Houmstuen Ringset (sirhou@trondelagfylke.no) eller Mari Grongstad (marigron@trondelagfylke.no).
Gjelder spørsmålet listeforslagsportalen, kontakt Valgdirektoratet på telefon 33 41 29 40 eller post@valg.no.
Hvem som kan velges til stortingsvalget står i valgloven § 3-1 (lovdata)
Krav til listeforslag står i valgloven kapittel 5.
Retten til å kreve fritak fra valg står i valgloven § 3-4 (1).
Du finner mer informasjon og veiledning til utfylling av listeforslag på valg.no.