Vil styrke beredskap og matsikkerhet ved Ørland flystasjon

Sittende rundt et bord. Fra venstre: Sjef 132 luftving, oberst Martin Tesli, Petter Harald Kimo, leder av Trøndelag bondelag, Trøndelags fylkesordfører Tomas Iver Hallem (Sp).
Omkranset av tre F-16-fly signerte de intensjonsavtalen om mer lokal og regional mat ved Ørland flystasjon. Fra venstre: Sjef 132 luftving, oberst Martin Tesli, Petter Harald Kimo, leder av Trøndelag bondelag, Trøndelags fylkesordfører Tomas Iver Hallem (Sp). Foto: Ole Andreas Vekve/Forsvaret.

Trøndelag fylkeskommune støtter luftforsvarets grep for å bli mer bærekraftig. 11. mars ble en intensjonsavtale inngått som skal sikre økt bruk av lokal og regional mat ved Ørland flystasjon.

Hensikten med avtalen er å styrke beredskapsvern og matsikkerhet. Intensjonsavtalen er inngått mellom Ørland Flystasjon, Trøndelag fylkeskommune, Statsforvalteren i Trøndelag v/landbruksavdelingen, Ørland kommune og Trøndelag bondelag. Avtalen kommer på plass samtidig som regjeringen legger frem sin stortingsmelding om å øke selvforyningsgraden.

Oppstilt foran et fly. Fra venstre: Audhild Synnøve Slapgård, direktør for landbruksavdelingen hos Statsforvalteren i Trøndelag, sjef 132 luftving, oberst Martin Tesli, Petter Harald Kimo, leder av Trøndelag bondelag, fylkesordfører Tomas Iver Hallem (Sp) og Hallgeir Grøntvedt, ordfører Ørland kommune.
Partene som signerer intensjonsavtale. Her representert ved (fra venstre): Audhild Synnøve Slapgård, direktør for landbruksavdelingen hos Statsforvalteren i Trøndelag, oberst Martin Tesli, sjef 132 luftving, Petter Harald Kimo, leder av Trøndelag bondelag, Tomas Iver Hallem, fylkesordfører og Hallgeir Grøntvedt, ordfører Ørland kommune. Foto: Ole Andreas Vekve/Forsvaret.

Den sikkerhetspolitiske situasjonen i Europa har endret seg markant etter Russland sin invasjon og pågående krigføring i Ukraina. 

– Landbruket er viktig på så mange måter, og spesielt viktig for at vi skal ha en god totalberedskap. Vi må i ulike situasjoner klare å forsyne oss selv med mat. Derfor er det gledelig at flystasjonen på Ørland nå starter dette viktige arbeidet, sier fylkesordfører Tomas Iver Hallem.

Klima- og bærekraftstiltak

I tillegg til det sikkerhetspolitiske aspektet ligger også klima og bærekraft til grunn for intensjonsavtalen. En akselererende global oppvarming er forventet at vil melde seg stadig sterkere, både globalt, nasjonalt og lokalt. Endret klima, kombinert med at vi stadig blir flere mennesker i verden, vil medføre et sterkere press på global matproduksjon.

Nasjonalt og lokalt må vi regne med hyppigere ekstremvær, og dermed hendelser som for eksempel vind, flom, ras og skogbrann. Disse vil kunne utfordre kritiske infrastruktur- og samfunnsfunksjoner over både kortere og lengre perioder.

Konkurransesituasjonen i matsektoren har over tid bidratt til økt transport og sentralisering av matproduksjon og verdiskaping.

– Landbruk i hele landet er avgjørende for å produsere mer mat på egne ressurser. Dette vil kreve at vi opprettholder og forsterker regionale matsystemer. Redusert transport av mat og fôrråvarer og økt andel norskprodusert fôr vil gi robusthet. Samtidig er dette viktige tiltak for å redusere klimautslippene knyttet til dagens matsystemer, sier Hallem.

Trøndelag skal halvere klimautslippene innen 2030. Trøndelag fylkeskommune er en pådriver for klimaomstilling i fylket. Du kan lese mer i vår klimaomstillingsstrategi, «Sånn gjør vi det»

Trøndelag - en viktig matregion

I Trøndelag er det over tid arbeidet systematisk, bredt og målrettet med utvikling av fylket som matregion. Dette med forankring i politiske vedtak. De naturgitte premissene ligger godt til rette for matproduksjon både på land og i hav. Trøndelag har derfor de beste forutsetninger for å ytterligere forsterke posisjonen som Norges mest komplette matproduserende region.

– Trøndelag er landes største, beste og mest komplette matregion. Fra havet, fra vår jord til våre fjell får vi maten. Våre svært dyktige bønder produserer de beste råvarer til befolkningen. I årene framover skal vi også øke produksjonen og produsere mer av den maten vi spiser. Denne intensjonsavtalen er viktig for å skyte fart på en veldig viktig utvikling innen offentlig innkjøp, sier Hallem.


Trøndersk matmanifest har siden 2011 vært et samlingspunkt og en felles plattform for arbeidet med Trøndelag som matregion. Det trønderske matmanifestet har bidratt til å bygge intern stolthet og bevissthet rundt matregionen. I 2022 ble matmanifestet revidert og består nå av åtte løfter:

1. Ta vare på natur, mennesker og dyr i matregionen
2. Jobbe helhetlig med matsystem
3. Trygge matsikkerheten
4. Sikre rekruttering og kunnskap
5. Dyrke mangfold og særpreg
6. Fremme matkultur og matidentitet
7. Skape måltidsglede i hele livsløpet
8. Bruke mat og drikke som attraksjon

Satsingen for Ørland flystasjon er forankret i punkt 2 og 3 i det nye matmanifestet for Trøndelag.

Her kan du lese intensjonsavtalen.