Bygården som brant i Levanger natt til 16. mai, er en av de aller eldste i byen og har derfor svært høye kulturhistoriske verdier. – En tragedie for den verdifulle helhetlige trehusbyen som er et av Norges mest bevaringsverdige kulturmiljøer, sier fylkesantikvar i Trøndelag fylkeskommune Anne Bjørg Evensen Svestad.
– Først og fremst er vi veldig glade for at ikke liv har gått tapt. Men det er svært trist når viktige kulturhistoriske verdier går tapt i brann, slik det gjør nå, sier Svestad.
Vil sikre restverdier
Trøndelag fylkeskommune samarbeider nå med NIKU (Norsk institutt for kulturminneforsking) og har dialog med restverdirednings-tjenesten hos brannvesenet på Steinkjer som har sendt sin beredskapsbil til Levanger for å bistå brannvesenet.
– Vår jobb framover blir å dokumentere de kulturhistoriske restverdiene i bygningen. Dette er et viktig arbeid med tanke på kildeverdien og som grunnlag for mulig istandsetting eller gjenoppbygging av bygningene etter brannen. Vi har allerede dialog med Riksantikvaren om dette, sier Svestad
Nasjonale kulturhistoriske verdier
Levanger sentrum ble fredet som kulturmiljø i 2018.
I 1896 var det en stor bybrann i Levanger da nesten hele byen brant ned. De bygninger som brenner nå er blant de ytterst få som ikke gikk med i brannen den gangen. De er altså to av de eldste bygningene i Levanger sentrum.
Bamberggården ble oppført av Johan Petter Bamberg som drev landhandel i bygget. Hovedbygningen er fra 1878 og det gule uthuset som ble brukt som stall og lager er fra 1877. Disse bygningene brant altså ikke i siste bybrann i 1896 og bygningene er dermed av de eldste i Levanger.
Hovedbygningen har sannsynligvis originalt skifertak mot Kirkegaten, ellers vet vi ikke. På den gule lagerbygningen er det original kledning på deler av gavlveggene.
Under deler av hovedbygningen er det en hvelvkjeller. Vi vet ikke hvor gammel den er.
Trøndelag fylkeskommune har som kulturminnemyndighet ansvar for å følge opp bevaringen av det freda kulturmiljøet i Levanger.
I år har vi tildelt 300 000 til brannsikringstiltak i Levanger. Siden fredningen i 2018 har vi tildelt 11 millioner til istandsetting av bygninger i kulturmiljøet. Midlende er gitt fra Riksantikvarens tilskuddsordninger for fredede bygg i privat eie og for brannverntiltak i tett trehusbebyggelse.