Tidligere i år vant de Innovasjonsprisen og prisen for Norges beste ungdomsbedrift i 2020. Nå skal Hanna og Astrid videreutvikle det prisvinnende bølgekraftverket.
Sammen med tre andre elever ved Thora Storm videregående dannet Hanna Bjørnstad Hellem og Astrid Berg Larsen ungdomsbedriften Current UB. De fikk hjelp til å lage en pilotutgave av et bølgekraftverk, som har stått på Trondheim havn ei stund og produsert strøm.
Nå skal de to jentene videreutvikle denne pilotutgaven.
– Vi har veldig lyst til å få dette produktet ut på markedet, men først må vi jobbe mer med det for å se hvor mye strøm vi kan produsere, sier Astrid.
Med økonomisk støtte fra Ungdomsfondet Trønderkassa skal de videreutvikle bølgekraftverket og flytte det til Fosen for å se om de kan produsere mer strøm der.
– Med pengene fra Trønderkassa skal vi videreutvikle datamekanismen inne i bølgekraftverket, slik at vi kan fjernavlese den og logge strømproduksjonen kontinuerlig, sier Hanna.
God hjelp å få
I tillegg til økonomisk støtte får de to gründerne god hjelp fra eksperter på feltet. En av dem som har hjulpet til med utviklingen av bølgekraftverket er Bård Lund Johansen i BLJ Engineering.
– Da vi fikk denne ideen sendte vi ut e-poster til mekaniske verksted for å få hjelp til å produsere bølgekraftverket. Bård var rask til å svare og hjalp oss å produsere pilotutgaven. Han har vært en nøkkelperson for oss i dette arbeidet, sier Astrid.
Lund Johansen har hjulpet flere bedrifter med å gjøre en god ide om til et produkt. De ungdomsbedriftene han hjelper, har ofte ikke så mye penger til utvikling, men han synes det er givende å se hva de kan få til likevel.
– Det er kjempeartig å jobbe med ungdom. Jeg kjenner til følelsen av å ville lage noe og begynte selv med det da jeg var 6 -7 år. Nå skal vi videreutvikle bølgekraftverket og forhåpentligvis gi det ordentlig juling. Testing, testing, testing er det som gjelder, sier han.
Håper på mer vær og vind
For nå skal bølgekraftverket flyttes fra Trondheim havn til Fosen, hvor Current UB har et godt samarbeid med FosenKraft Energi. Håpet er at mer vær og vind vil gi flere bølger og enda mer strøm.
– På havna i Trondheim er det mest lange bølger. Nå vil vi se om vi får mer utslag i strømproduksjonen med kortere bølger med mer bevegelse på Fosen, sier Hanna.
I første omgang ønsker de unge gründerne å kunne bidra med et bedre og rimeligere produkt for hytteeiere ved kysten. På sikt kan det skaleres opp og tas i bruk av flere. Bølgekraftverket skal kunne produsere strøm året rundt og være skånsomt mot naturen.
– Mye av dagens vind- og vannkraftverk krever store areal og forstyrrer dyrelivet. Vi ønsker å tilby et produkt til miljøbevisste hytteeiere som vil ha bærekraftig energi, sier Astrid.
«Ren energi for alle»
På entreprenørskapslinja på Thora Storm har jentene en lærer som er opptatt av miljøet og at de må prøve å redde verden. Det er inspirerende, og visjonen til ungdomsbedriften er «ren energi for alle».
– Vi synes alle fortjener en verden med ren energi, hvor vi ikke er avhengige av fossile brennstoff, sier Hanna.
Sammen med professorer fra Institutt for marin teknikk ved NTNU har de fått hjelp til å diskutere utforminga av bølgekraftverket sitt. Teknologien er ikke ny, men måten de plasserer den på gjør den både nyskapende og innovativ.
De får også god veiledning av Ungt Entreprenørskap og er glade for å ha gode kompetansemiljøer rundt seg.
– Fra Ungt Entreprenørskap får vi kurs og veiledning i å drive ungdomsbedrift. De er der alltid for oss når vi har spørsmål og trenger hjelp.
Veien er fortsatt lang å gå, og framtiden for ungdomsbedriften er usikker, men en ting er de to jentene enige om:
– Dagens ungdom er miljøbevisste og opptatt av slikt som dette. Og verden trenger virkelig det grønne skiftet.