Fylkestinget har gjennom mange år lagt vekt på, og vært opptatt av, at det skal være like muligheter og naturlig for jenter og gutter å ta den utdanningen de ønsker. Vi har derfor en egen satsing for å få flere til å ta en utdanning som er utradisjonell for sitt kjønn.
For jenter gjelder dette studieprogrammene elektrofag (EL), teknologi- og industrifag (TIP) og byggfag (BA). For gutter gjelder dette helse- og oppvekstfag (HO).
Alle yrker har godt av mangfold
Malin Skaug er blikkenslagersvenn i Dahle Blikk. Hun er ikke i tvil om at hennes utradisjonelle valg er det rette for henne.
- Jeg ar alltid likt praktisk arbeid, og da er jo håndverker et perfekt valg.
Hun har valgt utradisjonelt hele veien, og ikke brydd seg så mye om forskjellen på antall jenter og gutter.
Malin er uansett sikker på at alle yrker har godt av mangfold, da det gjør noe med hele dynamikken. Hun har hørt fra flere menn på byggeplassen at de skulle ønske det var en større andel kvinner der for å mykne opp miljøet. Det er Malin enig i.
- Min arbeidshverdag er variert og utfordrende og nesten aldri lik. Jeg blir alltid godt mottatt og gleder meg til flere gode år i mitt yrke, sier Malin.
Flere bransjer har de siste årene hatt et økt fokus på å få, og legge bedre til rette for, flere jenter. Innen karriereveiledning og samarbeid med ungdomstrinnet har også vi et økt fokus på dette.
Synliggjøre gode rollemodeller
- Bransjene ønsker de beste fagarbeiderne for å utvikle bedrift, fag og bransje. For å finne de beste trenger de å rekruttere fra begge kjønn, sier rådgiver Cecilie H. Klungerbo i Trøndelag fylkeskommune.
Kollegaen hennes, Irene Laukholm, er enig:
- Vi trenger rollemodeller for kommende generasjoner som kan vise unge jenter at elektrofag, byggfag og teknologi- og industrifag er valgmuligheter jenter har, og at det finnes mange spennende yrker og bransjer.
Det finnes lite forskning på konkrete tiltak som skoler og lærebedrifter kan gjøre for at flere velger utradisjonelt. Fylkeskommunen har derfor et samarbeid med NTNU hvor studenter skriver masteroppgaver om temaet.
- Nettverk for jenter og utplassering eller lærlingplass for gutter der det er andre menn er tiltak som kan bidra til at flere velger og gjennomfører. Samarbeid med andre aktører, bedrifter, opplæringskontor og frivillige organisasjoner er også viktige tiltak, sier Laukholm.
Masteroppgavene og mer informasjon om satsingen finner du her:
Likestilling på yrkesfag
Et annet utradisjonelt valg
Ingrid er lærling i vei- og anleggsfaget, som grunnarbeider. Hun er også kjempefornøyd med sitt utradisjonelle valg.
- Etter å ha vært lærling her i et halvt år nå, så har jeg et ønske om å gå teknisk fagskole og utdanne meg videre innen faget.
Selv om jobben kan være litt utfordrende, har hun lært at det handler mye om teknikk og ikke styrke.
- Jeg blir heller ikke dømt for å spørre om hjelp dersom det blir utfordrende. Kollegaene mine synes det er stas at jenter vil prøve seg innen yrket og viser interesse for faget.
I videoen nedenfor får du et innblikk i hennes arbeidsdag.