Trønderne sjarmerte landbruksminister Dale i Berlin

Trønderne var godt vertskap og sjarmerte landbruks- og matminister Jon Georg Dale da han spiste og drakk seg gjennom den trønderske standen, under fredagens åpning av Grüne Woche i Berlin.

Trønderne sjarmerte landbruksminister Dale i Berlin (Foto: Wil Lee-Wright / Oi! Trøndersk Mat og Drikke AS).
Trønderne sjarmerte landbruksminister Dale i Berlin (Foto: Wil Lee-Wright / Oi! Trøndersk Mat og Drikke AS).

Ølentusiasten Dale fikk servert Rodebak sin Saison av brygger Carl Otto Christensen. Dette ølet er lagret på eikefat var en ny og spennende ølopplevelse for ministeren, som sporenstreks oppdaterte øl-appen sin.

Verdensmesteren i bålkaffekoking, Einun Skorem fra Den Gyldne Omvei, serverte ministeren sin spesiallagede Grüne Woche kokekaffe, med bønner fra Brasil, Honduras, Colombia og Peru. Det er første gang at kaffe blir løftet på den trønderske standen, og selv om tyskerne ikke drikker så mye kaffe som nordmenn, faller kaffen fra Øver-Bakken i smak.

Fosen at med kjøttskjærerne Bjørn Erik Vangen og Stig Bjørnar Mandal fikk en fagprat med Dale, som selv også er kjøttskjærer. Vangen og Mandal er glade for å ha en minister som har god kunnskap til næringa og utfordringene som lokale matprodusenter står overfor. I sin åpningstale trakk Dale fram at Grüne Woche er viktig for å gi produsentene den anerkjennelsen man ikke får hjemme.

- Paradokset er at mange ikke blir sett og anerkjent for den jobben de gjør i hverdagen, men får den velfortjente oppmerksomheten først når de er i Berlin, sier Dale. Og dette kjenner Fosen-gründerne seg igjen i.

- Det er vanskelig å holde nyhetens interesse oppe, sier Vangen fra FosenMat. - Og det er viktig å få støtte fra kommune og nye Trøndelag fylke for å gjøre offentlige innkjøpsordninger enklere for lokale matspesialiteter. Det er slike tiltak lokale matprodusenter trenger for å styrke omsetningen og verdiskapinga i denne næringa.

Om Trøndelag på Grüne Woche

Trøndelag er en del av Landbruks- og Matdepartementets paviljong på Grüne Woche, verden største landbruks- og matmesse. Fra Norge er også Fjell Norge og Fjord Norge med som regioner.

Fra Trøndelag er det brukt råvarer fra hele regionen og satt sammen 10 ulike smaksretter, med råvarer fra hav til høgfjell, som skal sette matopplevelsen i sentrum for publikum. Kokkene Lars Erik Vesterdal og Jostein Austli har satt sammen en smakfull meny med blant annet rein, elg, lam, ost, laks, kveite, blåskjell, sild som hovedråvarer.

Et stort utvalg drikke er det også med, 10 sorter øl fra 5 ulike bryggeri, 11 typer akevitt, og drikke av bringebær og tyttebær. Denne totalpakken med mat, drikke og forslag til aktiviteter, skal gi det internasjonale publikumet lyst til å ta turen til matregionen Trøndelag.

7 matdestinasjoner

I forkant av messen har 7 reiselivsdestinasjoner i Trøndelag satt sammen forslag til aktiviteter for mat- og drikkeinteresserte. De promoteres selvsagt på stand i Berlin, se her for brosjyren som Trøndelag deler ut på stand.

Det er fjerde gang Trøndelag står samlet på en del av Landbruks- og Matdepartementets stand på Grüne Woche. Felles for alle deltagerne på stand, er at de snakker tysk, er gode formidlere og kan selge opplevelsesregionen Trøndelag.

Artikkelen er hentet fra oimat.no.