1000 nye studieplasser ved høyere yrkesfaglig utdanning blir opprettet fra høsten. Trøndelag får flest av alle.
Regjeringen foreslo i revidert nasjonalbudsjett å bruke penger på å øke høyere yrkesfaglig utdanning med 1000 nye studieplasser. For høsten 2020 er den totale tildelingen 36,8 millioner kroner.
Høyere yrkesfaglig utdanning, også kjent som fagskole, er korte, yrkesrettede utdanninger på nivået over videregående opplæring.
Trøndelag er tilskuddsvinner
I tilsagnsbrevet fylkeskommunen har fått får Trøndelag penger til 186 nye studieplasser. Bevilgningen er på 6,8 millioner kroner.
IKT, oppvekstfag, lokalmat, tekniske fag (blant annet utdanninger innen byggenæring og havbruk), samt økonomiske og administrative fag, vil være de utdanningsområdene som vil bli prioritert i Trøndelag.
Det vil bli tildelt plasser til både private fagskoler og den fylkeskommunale Trøndelag høyere yrkesfagskole.
Nyheten blir godt mottatt i fylkeskommunen, der flere fagavdelinger har jobbet sammen om søknaden.
Fylkesdirektør for utdanning, Vegard Iversen:
- I forbindelse med fylkessammenslåingen satte vi oss som mål å forsterke satsingen på høyere yrkesfagutdanning. Årsaken er at vi ser at arbeidslivet har behov for dette utdanningsnivået. Når vi nå får muligheten til å utvide med flere studieplasser, er dette et viktig skritt i retning av å nå målet. Vi håper på enda flere studieplasser i årene som kommer.
Fylkesdirektør for plan og næring, Kirsten Indgjerd Værdal:
- I et fylke med en stor geografi og et mangfoldig næringsliv er satsing på høyere yrkesfagutdanning svært viktig. Det er derfor all grunn til å glede seg over denne tildelingen. I denne prosessen har vi i fylkeskommunen hatt et nært og godt samarbeid med næringsforeninger og næringshager/inkubatorer. Dette har vært viktig for at vi i fellesskap har lyktes.
Bakgrunn for tildelingen
Fylkeskommunene kunne melde inn behov for nye studieplasser til utdanninger ved offentlige og private fagskoler. Studieplassene skal fylkeskommunene kunne tilby fra og med høsten 2020.
Fordelingen er, ifølge Direktoratet for internasjonalisering og kvalitetsutvikling i høgare utdanning, gjort på bakgrunn av:
- Dokumentasjon av behov i arbeidslivet.
- Klar og helhetlig beskrivelse av plan for økning i antall studieplasser i fylket Involvering av arbeidslivet og fagskolene i behovskartleggingen
- Realistisk plan for rekruttering av studenter.
Det står mer om tildelingen her på direktoratets nettsider.
Her leser du mer om høyere yrkesfaglig utdanning i Trøndelag.