Ny metodikk skal gi økt ombruk

Folk på Trondheim katedralskole. Bilde
Opptatt av ombruk. Denne gjengen mener ombruksmaterialer burde få en mer sentral plass i byggeprosjekter. Her er de på Trondheim katedralskole som nå gjennomgår en større renovering. Fra venstre mot høyre: Håkon Kjensli, Lillian Strand, Heather Mason, Rune Venås og Hege Wik (Foto: Trøndelag fylkeskommune).

Trøndelag fylkeskommune er blant flere aktører i byggebransjen som går foran i arbeidet med å få til økt ombruk av byggematerialer.

I slutten av januar var mer enn 200 påmeldte til et webinar i regi av Kunnskapsarena for ombruk 

Du kan se hele webinaret her
I det halvtimes lange webinaret fikk deltakerne høre mer om hvordan Trøndelag fylkeskommune og Betonmast driver frem nye prosesser i planlegging og prosjektering i Trondheim katedralskole.  

Spiller hverandre gode 

Webinaret het «Kontraktsformer som fremmer ombruk», og nettopp mer ombruk er Trøndelag fylkeskommune svært opptatt av. Her forsøker fylkeskommunen å gå foran og tilrettelegge for godt samarbeid.   

Fylkeskommunen tar et ekstra ansvar her. Det handler kort og godt om å spille hverandre gode. 

Håkon Kjensli fra Betonmast Trøndelag og Tine Granlund fra Codex Advokat ga i webinaret et nyttig foredrag om caset Trondheim katedralskole. Byggeprosjektet tilrettelegger nemlig for mer ombruk av byggematerialer ved å utforske og prøve en ny metodikk som har fått arbeidstittel «trafikklysmetode». 

Blir mer effektive 

Metodikken er under utvikling, men testes ut samtidig som byggherre og entreprenør jobber tett sammen under pågående prosjektering. Det kan beskrives som et sett med kjøreregler innen ombruk.  Kort fortalt handler dette om å få beslutninger inn i et system. Slik blir prosessene mer effektive, noe som gir økt ombruk. 

Ombruk av byggevarer handler til en viss grad om å ta sjanser.  Men uten å ta en viss grad av risiko er det heller ikke mulig å ombruke gamle byggevarer.

Viktig å dele kunnskap  

Kunnskapsarena for ombruk består av arkitekter, rådgivere, forskere, kommuner og forskningsvirksomheter. Partnere i kunnskapsarenaen er ambisiøse aktører fra ulike deler av byggebransjen som vil ha raskere sirkulær omstilling. 

- Dette webinaret var nok en bekreftelse på at godt samarbeid kan hjelpe oss som fylkeskommune med å jobbe videre med innovasjon. Vi kan få til bedre resultater ved å dele kunnskap på tvers av organisasjoner og fag, sier fagleder bærekraftige bygg i Trøndelag fylkeskommune, Heather Mason. 

Kontaktperson:

Heather Louise Mason
Fagleder bærekraftig bygg
74 17 41 08 911 17 569

 

Trondheim katedralskole. Bilde
Ombruk satt i system: Trondheim katedralskole renoveres og i dette arbeidet brukes mange ombruksmaterialer (Foto: Trøndelag fylkeskommune).