Storstilt trainee-besøk i Steinkjer

Trainee-besøket på Fylkets hus var en del av Trainee Trøndelags fellessamling på Innherred.

14. juni var 26 traineer på besøk hos Fylkets hus. Her fikk de et innblikk i arbeidshverdagen og fikk høre andre sine erfaringer med å være trainee i fylkeskommunen.

Trainee Trøndelag rekrutterer personer med høy utdanning til bedrifter og kommuner i distriktet, som blir ansatt på én eller flere arbeidsplasser i en periode på to år. Traineene får da ordinær lønn av arbeidsgiverne.   

Trøndelag fylkeskommune bidrar til finansiering av markedsføring, rekruttering, fellessamlinger og kurs i trainee-tiden. Trainee-ordningen er altså ikke bare en rekrutteringskanal, men et tilbud til nyutdannede om å bli kjent med bedrifter, næringsliv og region. Besøket til Fylkets hus i Steinkjer var en del av årets fellessamling på Innherred.   

– Mange som har rekruttert traineer er så fornøyd at de ønsker å ansette nye hvert år. Noen velger studenter fra fagområder de ikke før hadde tenkt var relevant. Studentene på sin side lar seg inspirere av et spennende utvalg bedrifter rundt om i Trøndelag. Mange etablerer seg med både partner og barn, som igjen gir positive ringvirkninger for lokalsamfunnene, sier seniorrådgiver ved seksjon regional i Trøndelag fylkeskommune, Pål Ranes.  

Begynner på mandag 

Blant de besøkende på Steinkjer var Syver Lie Rønningen, som begynner som trainee på seksjon næring førstkommende mandag. Rønningen har god kjennskap til både Trainee Trøndelag og fylkeskommunen fra en deltidsjobb i Blått kompetansesenter. Dette er et innovasjonsselskap som har prosjektlederansvar for Trainee Trøndelag på Hitra og Frøya.  

– Jeg ble veldig glad da jeg fikk komme på intervju og da jeg landet denne stillingen, sier Rønningen.  

23-åringen er spent på hvilke arbeidsoppgaver han kommer til å få i fylkeskommunen og gleder seg til å begynne på seksjon næring.  

– Jeg bruker å si at man ikke er ferdig utdannet før man har jobbet i noen år, så nå gleder jeg meg til å ta i bruk kunnskapen min i praksis. Jeg kommer helt sikkert til å lære masse nytt. Jeg har også fått meg en egen mentor som skal få meg inn i rutinene nå i starten, sier Rønningen.    

Disse traineene er alle ansatt i Trøndelag fylkeskommune. (F.v.) Lill Charlotte Vederhus (38), Rabeya Khatun Kazi (38), Oriana Kammerer Uillar (37) og Syver Lie Rønningen (23).
Disse traineene er alle ansatt i Trøndelag fylkeskommune. (F.v.) Lill Charlotte Vederhus (38), Rabeya Khatun Kazi (38), Oriana Kammerer Uillar (37) og Syver Lie Rønningen (23).

Veien tilbake til arbeidslivet  

Per i dag jobber 36 traineer i ulike bedrifter og kommuner rundt om i Trøndelag, formidlet av Trainee Trøndelag. Det er stor variasjon i hvilken utdanning de har, både naturvitenskapelig, fra økonomi og ledelse, humaniora, samfunnsfag, sykepleie og mer. 

Trøndelag fylkeskommune har selv fire traineer. Tre av disse er rekruttert med bakgrunn i fylkeskommunens målsetting om et likestilt arbeidsliv.   

Stillingene ble utlyst i 2022 og var øremerket til personer med hull i CV, nedsatt funksjonsevne eller minoritetsbakgrunn. Under besøket i Steinkjer fortalte Lill Charlotte Vederhus (38), Oriana Kammerer Uillar (37) og Rabeya Khatun Kazi (38) om sine erfaringer fra trainee-perioden så langt.   

– For meg har dette vært veien tilbake til arbeidslivet. Jeg har vært ufør, men kom inn som trainee gjennom den øremerkede ordningen til fylkeskommunen, som jeg synes er helt genial. Jeg liker jo å jobbe, forteller Vederhus, som har vært trainee på seksjon inntak og eksamen siden 1. september i 2022.   

Rabeya Khatun Kazi har fagbakgrunn innen bærekraft og har en trainee-stilling på seksjon regional.   

– Dette var et veldig bra tilbud for meg fordi jeg alltid har hatt lyst til å jobbe i det offentlige. Fylkeskommunen satser mye på klima- og bærekraftsarbeid, så jeg er  glad for at jeg kan bidra med min utdanning, kompetanse og erfaring, sier Kazi.  

Jobber tverrfaglig  

Oriana Kammerer Uillar synes det er veldig lærrerikt å være trainee hos seksjon IKT og seksjon arkiv.  

– Jeg får vist frem hva jeg kan, og jeg har veldig gode kollegaer som er dyktige i jobben sin. Jeg har arbeidsoppgaver som får meg til å se helheten i fylkeskommunen. Jeg er blant annet en del av ei tverrfaglig arbeidsgruppe som jobber med digitalisering, hvor vi jobber med tema som effektivisering, arbeidsflyt og digitale verktøy, sier Uillar. 

Fristen for å søke Trainee Trøndelag er 1. februar, men traineer kan i praksis bli tatt opp gjennom hele året.     

– Vi lyser ut nye øremerkede stillinger i Trøndelag fylkeskommune i 2024, sier prosjektleder for Likestilt arbeidsliv i Trøndelag fylkeskommune, Marit Moldjord.    

Les mer om Trainee Trøndelag