Stipend til ti unge kunstnere

Foto: F.v. May Britt Lagesen, leder hovedutvalg kultur, Helena Wik , Margrethe Aas, Matilde Westavik Gaustad, Tobias Liljedahl, Annee Grøtte Viken, Maria Nordseth Garli Og Lars Ove Stene Fossheim. 

Foto: Espen Solheim
Foto: F.v. May Britt Lagesen, leder hovedutvalg kultur, Helena Wik , Margrethe Aas, Matilde Westavik Gaustad, Tobias Liljedahl, Annee Grøtte Viken, Maria Nordseth Garli Og Lars Ove Stene Fossheim. Foto: Espen Solheim

Ti unge kunstnere fra Trøndelag mottok fylkeskommunens kunst- og kulturstipend for 2019. Her kan du se oversikten

Trøndelag fylkeskommunes kunst- og kulturstipend er for unge kunstnere mellom 20-35 år. Stipendet skal bidra til å gi unge mennesker innenfor kunst og kulturfeltet mulighet til videreutvikling innenfor sine kunstfelt. 

Her kan du se hva årets stipendmottakerne skal bruke stipendet på:

Stipendet vil bli brukt til gjennomføring av studiereise til Berlin med workshop på Teaterhøyskolen Ernst Bursch og danseskolen Tanzfabrik. Målet er å utvikle seg som skuespiller og som skapende scenekunstner.
I tillegg til kursdeltakelse vil Silje se teater ved ulike teaterhus, bli inspirert og lære av forestillinger i Berlin – et mekka for teaterhistorie og samtidskunst. Stipendet vil bidra til å styrke den kunstneriske kompetanse som skuespiller og scenekunstner.

Stipend: 50 000 kr

Hun ønsker å bruke kunst- og kulturstipendet til å reise på en internasjonal workshop i Canada med den anerkjente klovnepedagogen Sue Morrison. Hun er avgangsstudent ved skuespillerutdanningen ved Nord Universitet. I løpet av utdanningen har hun rettet seg mer og mer mot teaterklovnen og utvikler nå eksamensforestilling innenfor den sjangeren.

Workshopen med Sue Morrison vil gi mulighet til å videre spesialisere seg innenfor et felt der hun allerede er forskende og skapende. I tillegg til å gi nye perspektiver vil kurset også være et springbrett inn i et internasjonalt miljø som hun har ambisjoner om å være en del av.

Stipend: 50 000 kr

Stipendet skal brukes til en studiereise til Moskva for kurs i teaterregi og midler til utvikling av et nytt teaterkonsept om Peer Gynt av Henrik Ibsen og Edvard Munchs malerier.

Hun har også plan om et prosjekt om å dykke ned i linken mellom Peer Gynt og Edvard Munch. Prosjektet er et en måneds skriveopphold i Paris for å utvikle prosjektet Peer Gynt møter Munch.

Stipend: 50 000 kr

Bjørn Marius Hegge er kontrabassist og komponist.
Stipendet skal brukes til egenutviklingsprosjekt, hvor målet er et nytt album i 2022. dette er et duoprosjekt som vil involvere flere musikere.
Dette innebærer i hovedsak at han vil ta privattimer med musikere og komponister i Oslo og New York. Dette i kombinasjon med å kunne sette av tid til å jobbe på egen hånd.

Stipend: 50 000 kr

Prosjektet det søkes stipend til er kunstneriskfordyping og -utvikling med hovedvekt på instrumentet sitt, gitar og på sitt virke som komponist. Han søker å finne sitt eget uttrykk og ønsker å skape et unikt uttrykk som binder trådene mellom både populærmusikken og samtidsmusikken. Som komponist ønsker han å studere dette handverket hos komponister som er aktive i dag. Han vil med stipendet kunne frigjøre tid for å ha fullt fokus på fordypning i en lengre periode. Og kunne mulighet til å dekke reise- og kursutgifter i forbindelse med studieopphold.

Stipend: 50 000 kr

Stipendet skal gi mulighet til å arbeide med hovedprosjektet som har arbeidstittelen Slow Simplicity. Slow Simplicity er låter som går og går hvor oppbyggingen er så langsom at det nesten ikke merkes. Repetitive, nesten som små meditasjoner, en slags tvungen stillstand som aldri står helt stille. Prosjektet søker etter veier fra, til og mellom låter og friimprovisasjon, med enkelhet og tid som de viktigste verktøy. Om man vil kan man kalle det en pop-installasjon. Det er like mye en tilstand som det er låter.

Konseptet skal finpusses, tydeliggjøres, rendyrkes. I forlengelsen av alt dette skriver jeg på en bok, hvor jeg forsøker å sette ord på fornemmelsene som er spirene til de kunstneriske idéene, en slags poetikk over betraktninger som blir til musikk.

Stipend: 50 000 kr

Stipendet vil bli brukt til å utvikling av prosjektet: «Jeg er Selbu i tre tablåer» - et kulturelt forskningsprosjekt. Etter mange år i utlandet ser jeg på bygda jeg kommer fra, som mange andre bygder i Norge, med et trist blikk. Å komme tilbake til en liten bygd i Norge er også utfordring, som kunstner føler man seg ofte utenfor, dette prosjektet er derfor viktig av flere grunner: for å finne min plass i bygda, forstå hvor det er jeg kommer fra, hva bygda er og hva det er som gjør den verdifull. Gjennom meg selv og Selbu som eksempel tar jeg også den norske bygda i nærmere øyesyn, og vil bruke ulike hendelser, steder og tradisjoner fra bygda som underlag for kunstnerisk arbeide. Jeg har som mål og bruke mitt hjemsted for å utvikle meg som kunstner og ta tak i bygdas identitet for å skape større forståelse for og ønske om å ta vare på både den immaterielle og materielle kulturarven.


En del av stipendet skal brukes til en reise til Iran, (Persia) for å undersøke sammenhengen mellom kulturelle tablåer og dagens landskap, samle visuelle referanser og observere hvordan historier er kommunisert og tatt vare på.

Stipend: 100 000 kr

Kulturstipend skal brukes til å videreutvikle prosjektet An AI astray, reading Susan Sontag (arbeidstittel). Prosjektet tar utgangspunkt i spørsmålet: Hva er forskjellen på et fotografi tatt av en maskin (f.eks. En industrirobot), og et fotografi produsert med bakgrunn i menneskelig intensjon (f.eks. en person med et kamera)?

Prosjektet tar seg flere ulike uttrykk, hvor det ene er en 2-kanals videoinnstallasjon, som er i produksjon nå. Det produseres en bildeserie knyttet til prosjektet. Konkret skal pengene brukes til to studieturer og frikjøp av tid.

Stipend: 50 000 kr

Stipendet skal gi muligheten til å jobbe fulltid med fordypning i mine kunstneriske prosjekter. Hennes kunstpraksis innebærer håndvevd tekstil og video. Stipendmidlene vil bli brukt til frikjøp av tid til å arbeide sammenhengende i lengre perioder på atelieret og tid til kunstnerisk fordypning, samt reising i forbindelse med prosjekter, samarbeid, utstillinger og kunstneropphold.

Mathilde jobber med håndvevd tekstil og video både som enkeltstående verk og i romlige installasjoner. Som vever blir kroppen en del av en maskin som produserer tekstil, og grensen mellom menneske og teknologi blir porøs. I en beslektet situasjon blir grensen mellom verkene og rommet oppløst når de vises andre steder enn i tradisjonell gallerisetting. Her går verkene i dialog med arkitekturen og interiøret som allerede finnes på stedet.

Stipend: 50 000 kr

Margrethe er forfatter og skal bruke stipendet for å finansiere egen arbeidstid med si tredje diktsamling.

Boka har arbeidstittelen "ur mor atter" og hun har som mål at boka skal bli klar for utgivelse i 2020. Hun har tidligere gitt ut to diktsamlinger på Tiden forslag i 2015 og 2017.

Stipend: 50 000 kr

 

 

 

 

 

Neste mulighet for å søke stipend vil være i 2020, søknadsfrist 1. mars