Det har lenge vært et ønske fra kjøttbransjen om en utdanning i spekevareproduksjon. Nå lanserer Trøndelag høyere yrkesfagskole et eget studium som er utviklet i samarbeid med store aktører som Nortura og Grilstad.
– En viktig utdanning for oss, sier fabrikksjef Jan Tore Flak hos Grilstad i Trondheim.
Flak sier at behovet for denne utdanningen er stort i kjøttbransjen. Ikke minst fordi man ser at i løpet av den nærmeste ti-årsperioden vil mange av fagarbeiderne gå over i pensjonistenes rekker.
– Vi håper at vi gjennom denne utdanningen skal vi få tilfang på nye potensielle medarbeidere med god kompetanse, sier Flak, som legger til at studiet også vil være relevant for egne ansatte som kan få kompetransepåfyll.
– Vi har mange medarbeidere med god realkompetanse og gjennom dette studiet kan de få kompetansen sin «godkjent på papir». Med andre ord en vinn-vinn-situasjon, sier Flak.
Lektor Anette Dybvik er glad for at Trøndelag høyere yrkesfagskole (THYF) har hatt et godt samarbeid med Grilstad og Nortura i etableringen av dette nye tilbudet.
– Det er bransjen selv som har kompetansen, og dermed er det viktig at bedriftene har bidratt i utviklingen av studieplan og opplegg for gjennomføring, sier Dybvik.
Spesialisert del av bransjen
Produksjon av spekemat er en svært spesialisert del av norsk kjøttbransje. Å lage god spekemat er en komplisert og kostbar øvelse.
– Du må ha både kunnskap og innsikt i kjøttets kjemi, om tilsetnings- og hjelpestoffer og prosessen som foregår i råvarene. Dessuten trenger man kunnskap i å optimalisere produksjonsprosessene og å beherske den teknologien som benyttes i klimastyringen frem til ferdig produkt. Digitalisering og robotisering benyttes også i stadig større grad i produksjonen. Dette krever godt utdannede fagarbeidere, sier Jan Tore Flak.
Her kan du lese mer om studiet