Næringene for film og spill i Trøndelag har kunnet vise til solid vekst gjennom de siste fem årene. Det viser en evaluering Menon Economics har utført på oppdrag for Trøndelag fylkeskommune og Trondheim kommune.
Veksten i Trøndelag har vært den høyeste av samtlige regioner, og derfor også høyere enn næringens nasjonale vekst. Det er både høy etableringstakt i regionen og vekst i verdiskaping som ligger godt over landsgjennomsnittet, ifølge rapporten.
Virkemiddelapparat for det audiovisuelle området i Trøndelag består hovedsakelig av Filminvest og Midtnorsk Filmsenter, og som eiere av selskapene har fylkeskommunen og Trondheim kommune bestilt en gjennomgang av dette apparatet.
Overordnet gode tjenester
Menon slår fast at bransjen i stor grad er tilfreds med virkemiddelapparatet:
Bransjeaktørene vi har vært i kontakt med er i overveiende grad fornøyd med innretningen av det audiovisuelle virkemiddelapparatet i Trøndelag. Overordnet er det også en stor grad av enighet om at kompetansen og tjenestene som leveres av Midtnorsk Filmsenter og Filminvest er god. (Rapporten side 4).
Direktør for kultur og folkehelse, Anne Marit Mevassvik mener rapporten utgjør et viktig grunnlag for videre arbeid på området.
– Rapporten blir et viktig redskap for Trøndelag fylkeskommune i flere prosesser på det audiovisuelle feltet i tiden framover. Blant disse er et pågående arbeid ledet av Kulturdepartementet som ser på innretningen av den regionale filmpolitikken. Rapporten vil også bli sentral i arbeidet med ny regional strategi for film og øvrige audiovisuelle uttrykk, som skal rulleres i 2025, sier Mevassvik.
Rom for forbedring
Rapporten peker på noen punkter der det er forbedringspotensial. Blant annet ønsker bransjen mer tilstedeværelse fra filmsenteret i regionen utenfor Trondheim. Samtidig kommer det fram at det fra film- og tv-bransjens side er et stort ønske om et tilbud for samlokalisering av bedrifter i Trondheim.
Undersøkelsene og rapporten er utført i løpet av sommeren og høsten 2022, og er basert på de senere årenes aktiviteter, samt bransjens egen oppfatning av apparatets innretning og effekt. Den ser også på tilførsel av ressurser til bransjen i Trøndelag via nasjonale midler. I tillegg sammenligner den apparatet i Trøndelag med de andre filmfondene og -sentrene i landet for å se om det er ulikheter i prioriteringer og strategier.