Skal fremme ungdoms interesser i Trøndelag

Billigere kollektivtransport, klimatiltak og skolehelsetjenesten var noen av sakene som engasjerte deltagerne på Ungdommens fylkesting forrige helg (UFT).

Tekst og foto: Jenny Westrum- Rein 

Fylkesordfører Tore O. Sandvik sto for den offisielle åpningen av UFT lørdag morgen, mens Jorunn Lilleslett, seksjonsleder i avdeling for kultur og folkehelse, rundet av det hele søndag ettermiddag.

- På den korte stunda jeg har vært her har mange tatt ordet. Ved å ta ordet blir man både sett og hørt. Det er læring i det - både på godt og vondt, sa Lilleslett i oppsummeringen av tinget. 

Demokratiopplæring


UFT er en møteplass og årlig samling for ungdom i Trøndelag. Hver kommune har mulighet til å sende to observatører og to delegater til tinget. Til sammen deltok 92 ungdommer fra 31 ulike kommuner på årets UFT. I løpet av helga deltok ungdommene på et fullpakket program som blant annet innebar tale- og debattrening, klimaomstilling i Trøndelag med klimakoordinator Mari Roald Bern og Kjersti Bjørnevik fra Trøndelag fylkeskommune og programarbeid med fylkestingsrepresentant Kristian Torve.

- Det er noe med å se 90 ungdommer fra hele Trøndelag bruke ei hel helg av sin knappe fritid på å tenke ut hvordan vi skal bygge Trøndelag fremover, sier Kristian Torve etter programarbeidet lørdag.

Han ble selv politisk aktiv etter å ha deltatt på UFT, og vært styremedlem i Ungdommens fylkesting i Sør-Trøndelag.

- UFT er like mye demokratiopplæring som påvirkningsarbeid. Det begynner etterhvert å bli mange politikere som har vært innom UFT i ungdomstida si. Jeg ble politisk aktiv for alvor etter samlingene jeg deltok på, og det gjelder nok for flere.

Nytt arbeidsprogram

Det er det tredje året Trøndelag arrangerer et felles Ungdommens fylkesting. Under UFT diskuterte deltakerne hva som er viktig for dem, og hva Ungdommens fylkesutvalg (UFU) skal arbeide med det neste året. I løpet av helga ble det vedtatt et arbeidsprogram. Dette arbeidsprogrammet består av de punktene ungdommene mener er viktigst, og bestemmer hva UFU skal arbeide med i neste periode. Her fikk deltakerne fortelle hva som var viktigst for dem og deres kommune gjennom blant annet gruppearbeid og åpen talerstol.

Blant sakene som engasjerte ungdommene sto klimaomstilling, kollektivtransport og skolehelsetjenesten. Tinget vedtok blant annet at UFU skal jobbe for at Trøndelag fylke skal få en enda tydeligere miljøprofil det neste året, og at UFU skal jobbe for at de videregående skolene blir et sted hvor ungdommer lærer å leve miljøvennlig. Dette kan, ifølge arbeidsprogrammet, innebære kildesortering på skolene, en miljøvennlig kantine og et fokus på bærekraft i undervisningen.

Ungdommens talerør

UFU er ungdom i Trøndelags høyeste valgte organ, og skal være ungdommens stemme opp mot fylkeskommunen. Fylkesutvalget består av 17 valgte representanter fra ulike ungdomsråd over hele fylket. 17 år gamle Oskar Gåsø fra Trondheim er ny leder av Ungdommens fylkesutvalg, og skal lede utvalget det neste året.

- Personlig er jeg utrolig spent på hva det nye året har å bringe. Jeg er overbevist om at den gjengen som skal sitte i UFU i kommende periode vil gjøre en meget god jobb med å fremme ungdoms interesser i Trøndelag, sier Gåsø. 

- Det viktigste jeg mener vi har fått ned i arbeidsprogrammet vårt er klimaomstilling og skolehelsetjenesten. Det var utrolig mange som gikk opp på talerstolen og snakket om akkurat disse temaene. Vår jobb i det kommende året blir nå å følge opp og jobbe med disse sakene for ungdom i Trøndelag.