Ungdommene i Gladgris UB fra Mære Landbruksskole har gjennom fokus på entreprenørskap i skolen, sammen med økonomisk støtte, fått utvikle sin kompetanse og evne til nyskaping.
Fylkeskommunens satsing på entreprenørskap skal bidra til at ungdommer er bedre i stand til å møte framtidas utfordringer i Trøndelag med fokus på anvendbare ferdigheter og innovative og løsningsorienterte holdninger.
Næring og utdanning har en satsing på entreprenørskap gjennom Ungt entreprenørskap sine programmer i videregående skole. En av programmene som gir elevene god trening på entreprenørielle ferdigheter er satsingen på ungdomsbedrifter. For å forsterke effekten har fylkeskommunen satt av 600 000 kr til fylkets ungdomsfond, som har mål om økt læring og trening av entreprenørielle ferdigheter hos ungdom. Samspillet mellom disse to satsingene gir muligheter og ekstra effekt for elevene som har benyttet seg av muligheten.
Bruker ungdomsbedrift aktivt i undervisningen
Mære landbruksskole er en av skolene i fylket som aktivt har brukt ungdomsbedrift i undervisningen. I skoleåret 17/18 har også enkelte ungdomsbedrifter ved skolen benyttet seg av ungdomsfondet «Trønderkassa» for å teste ut og videreutvikle sine produkter. Dette har gitt de muligheter til å ta prosjektet lengre enn de ellers ville ha gjort. Tilskuddet som ble gitt ble blant annet benyttet til prototyputvikling.
Gladgris UB er et godt eksempel. De tilbyr et aktiveringsverktøy for gris som skal redusere atferdsforstyrrelser som halebiting.
De stakk av gårde med 3.plassen i kategorien beste yrkesfaglige bedrift under NM for ungdomsbedrifter tidligere i vår.
Nettverk og samarbeid med næringslivet
De skaffet seg tidlig et nettverk.
- Nettverket vårt har vært stort og vi har vært heldig og fått med oss mange fagfolk fra relevante bedrifter og organisasjoner med på laget. I tillegg har vi hatt verdifullt nettverk bestående av omkring 30 ulike svineprodusenter, forteller Amalie Fossum i Gladgris UB.
Gladgris Ub har hatt nært samarbeid med næringslivet gjennom hele prosessen.
- Nortura, Felleskjøpet og Norsvin har stilt med kompetanse, råd og veiledning til oss, noe som har vært svært verdifullt. Næringa har fattet interesse for vårt produtkt, noe vi er overbeviste om at er fordi vi tar for oss et så samfunnsaktuelt problem som dyrevelferd og kjøttkvalitet, sier Fossum.
Bruk av skolefag og ungdomsfond
Hun forteller at arbeidet med ungdomsbedrift har vært svært tverrfaglig.
- Våre to landbruksfag, produksjon og tjenesteyting og forvaltning og drift, har svært mye å si for arbeidet med ungdomsbedrift. Økonomi og drift og husdyrlære er eksempler på temaer vi lærer om som selvfølgelig er nyttig for oss under driften av en ungdomsbedrift- dette går også den andre vegen.
Tilskuddet fra ungdomsfondet har betydd mye for ungdomsbedriften.
- Det bidro til at vi kunne utvikle vår prototype og sende et eksemplar ut til 30 forskjellige svinebesetninger. Det har bidratt til mye verdifull tilbakemelding og læring for vår del, og også en mulighet for oss til å videreutvikle produktet vårt, som vi holder på med nå.