Samlet engasjert ungdom på Stiklestad

Over 100 ungdommer tok turen til Stiklestad og Ungdommens fylkesting(UFT)forrige helg for å dele erfaringer og vedta morgendagens politikk for Trøndelag.

Tekst og foto: Jenny Westrum-Rein 

Fylkesvaraordfører Tomas Iver Hallem sto for den offisielle åpningen av UFT lørdag morgen, mens fylkesdirektør for kultur og folkehelse, Karen Espelund, rundet av det hele søndag ettermiddag. Hallem roste deltakerne for at de velger å engasjere seg.

– Det at dere er her på Stiklestad i dag viser at dere er mer engasjert enn gjennomsnittet. Dette er en kjempearena å være med i, som dere kommer til å få bruk for resten av livet, sa Hallem under åpningen.

Han fortalte ungdommene om da han selv ble engasjert politisk, under EU-kampen i 1993. 

– Da brant det i meg. På ett eller annet tidspunkt vil dere også brenne for noe. Dere vil kjenne på urett. Gå etter det. Bruk den energien til å gjøre noe, sa Hallem. 

Han rådet ungdommene til å la saken de brenner for være drivkraften i deres engasjement. 

– Tenk på hva du vil endre. Kjenn på urett. Det å gå etter de sakene er det som gir deg en drivkraft for å utvikle deg som menneske, og for å utvikle demokratiet vårt.

Det fineste engasjementet

UFT er en møteplass og årlig samling for ungdom i Trøndelag. Hver kommune har mulighet til å sende to delegater og to observatører fra sitt ungdomsråd, som skal tale deres kommunes sak i tinget. Til sammen deltok 110 ungdommer fra 32 kommuner på årets UFT. I løpet av helga deltok ungdommene på et fullpakket program. De ble blant annet kurset i tale- og debatteknikk, fikk gi sine innspill til ny kulturstrategi for Trøndelag og hørte ulike foredrag. Randi Ness startet selv ut som ungdomsrepresentant i kommunestyret i Lierne, og var en av flere foredragsholdere som fenget ungdommene i løpet av helga. 

– Det at dere tør å være her, og at dere tør å engasjere dere er så bra. Det handler om gleden man får av å gjøre noe som er større enn deg selv. Dette er det fineste engasjementet man kan ha, sa Ness til deltagerne.
– Den jobben dere gjør her er så utrolig viktig for ungdom i hele Trøndelag. Det er også en enormt meningsfull oppgave, som dere skal være enormt stolte av.

Nytt arbeidsprogram

Det er andre året på rad at Trøndelag arrangerer et felles Ungdommens fylkesting. Under UFT diskuterte deltagerne hva som er viktig for dem, og hva Ungdommens fylkesutvalg (UFU) skal arbeide med det neste året. I løpet av helga ble det vedtatt et arbeidsprogram. Arbeidsprogrammet består av de punktene ungdommene mener det er viktig UFU har fokus på det kommende året. Her fikk deltagerne fortelle hva som var viktigst for dem og deres kommune gjennom blant annet gruppearbeid og åpen talerstol.

– De satsningsområdene vi har vedtatt nå er jeg veldig fornøyd med. De forteller oss jo hva ungdommen mener at vi skal arbeide med i UFU det neste året, sier Kennet Tømmermo Reitan fra Røyrvik. Han er én av 17 i det nyvalgte UFU, som skal tale trøndelagsungdommens sak det neste året. 

– Og som røyrviking må jeg jo si at bedre oppfølging av hybelboerne på de ulike videregående skolene er en veldig viktig sak for meg.

Nyvalgt nestleder i UFU, Marcus Strøm Høston stemmer i.

– Ja, det var veldig viktig at det ble vedtatt, sier han.
– Og folk er virkelig engasjerte. Vi opplever at vi blir hørt. Vi ser at det vi tok opp og vedtok på UFT i 2017 har blitt tatt med videre, og at vi får resultater.

Ungdommens talerør

UFU er ungdom i Trøndelags høyeste valgte organ, og skal være ungdommens stemme opp mot fylkeskommunen. Fylkesutvalget består av 17 valgte representanter fra ulike ungdomsråd. Marta Westman fra Oppdal er nyvalgt leder av UFU, og skal lede utvalget fram til neste UFT.