Nytt funn av bergkunst ved Bøla i Stod

Elgfigur i berget ved Bøla i Stod, Steinkjer kommune.
Et av de nye funnene ved Bøla er en elgfigur. Du ser hode og nakke mot høyre og bakende med halestuss til venstre. Buken er synlig, men bena forsvinner inn under Nordlandsbanens jernbanefylling, som sees i forgrunnen. Foto: Helle Vangen Stuedal, Trøndelag fylkeskommune

Bergkunst og jernbane ligger side om side ved Bøla i Stod. Når Bane Nor skulle restaurere Bøla bru holdt NTNU Vitenskapsmuseet og Trøndelag fylkeskommune oppsyn med arbeidet for å sikre nye mulige funn, noe som har gitt resultater. Over 5000 år gamle bergkunstfigurer ble oppdaget i nærheten av de kjente helleristningene av Bølareinen i perioden 5.-8. september.

På grunn av bergkunsten i området handlet vedlikeholdet ved jernbanen både om å restaurere Bøla bru (jernbanebru) og tilrettelegge bergkunstområdet for publikum.  Arbeidet med jernbanen ga samtidig en sjelden mulighet til å undersøke om det var mer bergkunst i området.

Trøndelag fylkeskommune tilrettelegger bergkunsten på Bøla gjennom prosjektet Bergkunstreisen i Trøndelag, hvor blant annet den kjente skiløperfiguren på Bøla skal tilrettelegges for publikum.

Om funnet

 Under arbeidet ble det funnet:

  • en tydelig elgfigur
  • en mindre tydelig elgfigur
  • tre til fire fuglefigurer
  • en menneskefigur
  • fragmenter av flere utydelige helleristninger

Den tydeligste elgfiguren er over en meter lang. Framstillinga er et naturlikt uttrykk hvor nakke, hode, bakende og buk er tydelig. Figurens høyde er ukjent, da beina forsvinner inn under en del av jernbanefyllinga som det ikke er mulig å gjøre inngrep i.

Mange av figurene er vanskelige å se. Det skyldes at bergkunsten ved Bøla er hugget på slette skifrige bergflater av kalkholdig berg. Siden istida har mye av kalken i berget blitt løst opp av regnvann. De øverste millimeterne av bergflaten, der bergkunsten ble hugget inn, er derfor svært sårbar.

Når mange av figurene er nesten helt usynlige, skyldes dette at små og stor biter av berget har løsnet over tid, noe gradvis og noe akutt ved belastning. Planters rotvekst, frostsprengning gjennom 5000 år, kjøring med jernskodde hester og tømmerlass, og til slutt jernbaneanlegget fra 1920-tallet har påvirket figurene.

Hva gjøres med funnet?

Funnet er dokumentert ved foto, avtegning og fotogrammetri (tredimensjonal modell laget på grunnlag av foto) for bruk i framtidig forskning og publikumsformidling.

Den tydeligste elgfiguren og flere av de andre nyoppdagede figurene vil bli dekket av muren og jernbanefyllingen. Fordi figurene ligger helt eller delvis under Nordlandsbanen, vil de ikke bli tilrettelagt for publikum.

Vurdering:

Det nye funnet bekrefter det mange har tenkt om at det kunne være mer bergkunst i dette området, og viser at det var riktig å overvåke arbeidet med muren som settes opp.

Funnet gir oss mer kunnskap om stedet, som kan bli til nytte for framtidig forskning og formidling til publikum.

Samarbeid mellom flere aktører

Bergkunsten ved Bøla er det mest besøkte bergkunststedet i Trøndelag, og er stedet der det vil bli brukt mest ressurser i tilretteleggingen gjennom Bergkunstreisen i Trøndelag. Det samiske museet Saemien Sijte er vertskap på Bøla Kafe’ og er en viktig samarbeidspartner for fylkeskommunen. Det er også Steinkjer kommune, som bidrar i arbeidet med å sikre skjøtsel i området, samt tilrettelegge en god pauseplass ved nettverket av stier som går ut fra Bøla. 

 Kontaktpersoner:

 Seksjonsleder, seksjon kulturminner, Trøndelag fylkeskommune: Anne Bjørg Svestad, telefon: 456 01 694

 Arkeolog og feltleder, NTNU Vitenskapsmuseet: Lene Vestrum Kirkhus, telefon: 41804495