Ny hall gir store opplæringsmuligheter

Lill Harriet Sandaune klipper snora.
Lill Harriet Sandaune, leder i hovedutvalg for utdanning fikk æren av å åpne den nye transport- og logistikkhallen ved Charlottenlund videregående skole. Foto:Trøndelag fylkeskommune.

21. januar åpnet en flunkende ny transport- og logistikkhall på Charlottenlund videregående skole. Hallen gir plass til studietilbudet transport- og logistikkfag.

Transport- og logistikkhallen er et tilbygg til Charlottenlund videregående skole. Den nye hallen gir plass til studietilbudet transport og logistikkfag,  og rommer praktiske kjøreopplæring for 45 elever med tilhørende støttefunksjoner. 

Bilde av en transport- og logistikkhall ved Charlottenlund vgs.
Transport- og logistikkhallen. Foto: Trøndelag fylkeskommune

Simulatorer og stort uteområde  

Nybygget har blant annet flere simulatorer samt et stort øvingsareal for gaffeltruckopplæring. Uteområde legger til rette for opplæring på truck, kran og lastsikring. Totalentreprenør er MT-Byggteknikk. 

Rektor Marit Stovner åpnet festen med å bl.a. si at «dette må være den fineste opplæringsarenaen innenfor transport og logistikk.»  

Simulatorrom ved Charlottenlund vgs.
Simulatorrom Foto: Trøndelag fylkeskommune

- Skal levere de beste lærlingene til bransjen 

Lederen for hovedutvalg for utdanning, Lill Harriet Sandaune (Frp), holdt også tale. Hun var opptatt av rekruttering til en bransje som sårt trenger arbeidskraft. 

- Nå skal vi starte den skikkelige jobben med å øke rekrutteringa, og vi skal levere de beste lærlingene til bransjen, sa hun. 
 
Eiendomsdirektør i Trøndelag fylkeskommune, Rune Venås, trondheimsordfører Kent Ranum samt direktøren for kompetanse i Trøndelag fylkeskommune, Vegard Iversen, var også til stede sammen med flere rektorer fra andre videregående skoler, samarbeidspartnere, entreprenør, elever og lærere. 

Et pilotprosjekt 

Hallen på Charlottenlund er Trøndelag fylkeskommunes første pilot for byggeprosjekter innen et forskningsprosjekt som heter «Bærekraftige anskaffelser for de vanlige byggeprosjektene». (Bærekraftige anskaffelser for de vanlige byggeprosjektene | Næringsforeningen i Trondheimsregionen )            

Forskningsprosjektet er et samarbeid mellom Næringsforeningen i Trondheimsregionen, Trondheim kommune, SINTEF, NTNU, Prosjekt Norge, RIF, EBA Trøndelag og Håndverkerforeningen i Trøndelag. Forskningsprosjektet følger enkelte anskaffelser av «vanlige byggeprosjekter» som har høye ambisjoner for miljø. Målet er å bygge gode kriterier og praksiser for bærekraftig bygging i alle byggeprosjekter fremover. Samtidig skal små og mellomstore bedrifter få mulighet til en trygg overgang til bærekraftige anskaffelser. 

Ny praksis for ombruk 

Byggeprosjektet på Charlottenlund oppnår flere av Trøndelag fylkeskommunes vanlige bærekraftsmål for byggeprosjekter. Dette er blant annet svært høy energieffektivitet og lave utslipp av klimagasser fra materialer. Prosjektet er også et eksempel på ny praksis for ombruk av byggematerialer.  

- Entreprenøren har vist en sterk vilje til samarbeid for å nå prosjektets bærekraftsmål og hvor brukerne og skoleledelsen har vært tydelige på må-krav, men fleksible på diskusjonspunkter, sier direktør for eiendom i Trøndelag fylkeskommune, Rune Venås. 

Parkering for truck
Truckparkering Foto: Trøndelag fylkeskommune

26 prosent lærlingeandel 

Venås viser til tilknytning mellom fylkets rolle som byggherre og rolle innen kompetansebygging.  

Han sier de politiske målsetningene om økt andel elever på yrkesfagutdanning krever lærebedrifter som tar inn lærlinger. 

- Som byggherrer bruker vi innkjøpsmakta til å stille kontraktskrav om andel lærlinger i byggeprosjekt. I dette prosjektet har vi oppnådd en lærlingeandel på hele 26 % mot et kontraktskrav på 10 %, det vil si at hver fjerde håndverker har vært lærling, sier han. 

Bilde av utside på transport- og logistikkhall.
Foto:Tandem reklame