Klimagassutslippene i Trøndelag gikk ned med 6,4 % fra 2022 til 2023.
– Dette er et viktig skritt i riktig retning, sier fylkesordfører Tomas Iver Hallem.
Målsetningen er at Trøndelag innen 2030 skal kutte 50-55% av klimagassutslippene i forhold til nivået i 2009. Utviklingen de siste årene har vist at Trøndelag ikke beveger seg i riktig retning når det gjelder å nå klimamålene frem mot 2030.
Størst nedgang for industri, jordbruk og veitrafikk
Klimagassutslippene i Trøndelag var på ca. 3,1 millioner tonn CO2-ekvivalenter (ekv.) i 2023. Utslippene gikk ned med ca. 210 900 tonn CO2-ekv eller -6,4 % i 2023.
De nyeste utslippstallene fra Miljødirektoratet viser at:
- industrien hadde en nedgang i utslipp på ca. 112 200 tonn CO2-ekv. eller -11,2 % i 2023.
- jordbruket reduserte utslippene med 35 800 tonn CO2-ekv. eller -4,6 % i 2023.
- veitrafikken gikk ned med 29 700 tonn Co2-ekv eller -4,4 % i 2023.
- Oppvarming hadde den største økningen i utslipp sammenlignet med 2022.
På Trøndelag i tall kan du lese mer om klimagassutslippene i Trøndelag.
Lavere produksjon
Nedgangen i utslipp fra industrien kan forklares med lavere aktivitet hos flere industribedrifter i Trøndelag sammenlignet med 2022, spesielt Norfrakalk og Elkem Thamshavn.
– Det er tankevekkende at nedgangen i utslipp i stor grad henger sammen med lavere produksjon fra industrien. For at vi skal opprettholde vår industrielle kapasitet i vår region må vi sikre nok ren elektrisk kraft. Vi trenger også en form for infrastruktur for CO2-fangst og lagring som krever et offentlig/ privat partnerskap for at vi skal lykkes, sier fylkesordfører Tomas Iver Hallem.
– Fremover blir det viktig å øke omstillingstakten og føre en industripolitikk nasjonalt som gir virkemidler for vår felles målsetting om både å utvikle industrien og kutte eller lagre utslipp i fremtiden, slik at vi både kan holde produksjonen oppe og samtidig redusere utslippene i tråd med klimamålene, sier Hallem.
Det er også implementert en rekke effektive tiltak de siste årene. Blant disse tiltakene finner vi økt satsing på fornybar energi, forbedret avfallshåndtering, og en overgang til mer miljøvennlige transportløsninger. Disse tiltakene har bidratt til både å redusere utslippene og gjøre Trøndelag mer konkurransedyktig i møte med strengere klimakrav.
Slik bidrar fylkeskommunen til utslippskutt
Trøndelag fylkeskommune jobber med klimaomstilling på en rekke områder, blant annet:
- Grønt industriløft
- Nullutslippsgården
- Bærekraftige skolebygg
- Nettverk som Klimapartnere Trøndelag og Bærekraftsnettverket
Du kan lese mer om klimatiltak i fylkeskommunens handlings- og økonomiplan.
Samarbeid er nøkkelen
Samarbeid er sentralt i alle grepene som Trøndelag fylkeskommune har innført. Fylkesordføreren mener en av de viktigste faktorene for å lykkes fremover er godt samarbeid mellom offentlige myndigheter, næringslivet og innbyggerne.
– Gjennom felles innsats skal vi implementere tiltak som virkelig gjør en forskjell. Samarbeid vil være avgjørende for å opprettholde den positive trenden og nå de langsiktige klimamålene, sier Hallem.