Nå får Trøndelag dagsturhytter

Dagsturhytta ved Vardetangen i Austrheim kommune, Vestland. Foto: Jan M. Lillebø

Trøndelag fylkeskommune har vedtatt å sette i gang prosjektet Dagsturhytta Trøndelag, med Sparebank 1 SMN som betydelig bidragsyter. Det betyr at inntil 38 hytter kan bli etablert i fylket de kommende årene.

27. september vedtok hovedutvalg for kultur å slutte seg til prosjektet Dagsturhytta Trøndelag. Prosjektet er et samarbeid mellom Trøndelag fylkeskommune, Sparebank 1 SMN og de 38 kommunene i fylket. 

– Det er veldig bra at vi endelig kan få dagsturhytter også i Trøndelag. Vi håper å få alle kommunene i fylket med på laget. Hyttene skal være gode møteplasser og bidra til at flere kommer seg ut på tur. Det er også et pluss at vi får vist frem enda mer av den flotte naturen vår til de som besøker fylket vårt, sier Bente Estil, leder i hovedutvalg for kultur i Trøndelag fylkeskommune.  

Samarbeid med flere aktører 

Den totale kostnaden for å bygge 38 dagsturhytter er 57 millioner kroner, og finansieringen blir delt mellom fire aktører.  

En av forutsetningene for å realisere prosjektet var å få med en ekstern aktør på laget. Nå går SpareBank 1 SMN går inn med 11,4 millioner kroner, som tilsvarer det samme som fylkeskommunen sin totale andel. 

Hyttene vil i tillegg kunne utløse spillemidler, og resterende beløp vil bli dekket av momsrefusjon og kommunale midler. 

– Dagsturhytta er en perfekt match for oss i SpareBank 1 SMN, siden det underbygger flere av FNs bærekraftmål og løfter folkehelsen i lokalsamfunnet. Vår unike eiermodell gjør at 40 prosent av utbyttet går tilbake til lokalsamfunnet i Midt-Norge i form av samfunnsutbytte, til prosjekter som dette. I tillegg er dette et stjerneeksempel på samarbeid mellom det offentlige, private og frivilligheten, sier konsernsjef i SpareBank 1 SMN, Jan-Frode Janson.  

Samarbeid med flere aktører: Konsernsjef i SpareBank 1 SMN, Jan-Frode Janson, Anne Marit Mevassvik, direktør for kultur og folkehelse i Trøndelag fylkeskommune, Bente Estil, leder i hovedutvalg for kultur i Trøndelag fylkeskommune, Ingvill Dalseg, nestleder i hovedutvalg for kultur i Trøndelag Fylkeskommune og daglig leder i Rojo Arkitekter, Sondre Andvik. Foto: Lykt Film og Foto

En hytte for alle 

Dagsturhytter er hytter som ligger på lett tilgjengelige turmål, og som er gratis for alle å bruke året rundt. 

Idéen kom fra Sogn og Fjordane fylkeskommune og Sparebankstiftelsen Sogn og Fjordane i 2016. Hyttene ble først etablert i Sogn og Fjordane, og deretter i hele Vestland fylke. 

Enorme besøkstall og gode erfaringer har ført til at flere har tatt i bruk konseptet, og det er nå rundt 90 dagsturhytter i Norge. 

Dagsturhytte-prosjektet er et viktig bidrag til fylkeskommunens mål om å legge til rette for en aktiv hverdag for alle. Hyttene vil også skape nye møteplasser for ulike aktiviteter i kommunene.  

– Målet er å lage steder der folk kan møtes og få gode opplevelser sammen i naturen. Hyttene skal være tilgjengelig for alle, forteller direktør for kultur og folkehelse i Trøndelag fylkeskommune, Anne Marit Mevassvik. 

Målet er at hyttene skal bli gode møteplasser. Her fra sagsturhytta ved Vardetangen i Austrheim kommune, Vestland. Foto: Jan M. Lillebø

Frivilligheten blir sentral 

For SpareBank 1 SMN har det vært en viktig forutsetning at frivilligheten får en sentral rolle. Frivilligheten, med sin innsats og engasjement, er hjørnesteinen i folkehelsetiltak fordi de er svært tett på folk og lokalsamfunn i hele regionen.   

 – SpareBank 1 SMN har lange tradisjoner med å samarbeide med frivilligheten. Vi tror at lag og foreninger vil være avgjørende for at dagsturhyttene blir tatt i bruk, og at vi i fellesskap lykkes med et skikkelig løft for bærekraft og folkehelse i Trøndelag, sier Janson. 

Bidraget fra SpareBank 1 SMN er en del av bankens satsing på folkehelse frem mot VM i 2025. Gjennom tiltak som blant annet Dagsturhytta vil banken bidra med 100 millioner kroner til folkehelse og folkefest frem til VM på ski i Trondheim. 

10 pilotkommuner  

Fylkeskommunen er i gang med å finne ut hvilke kommuner som er interessert i å få dagsturhytte. 

For å få tildelt hytte må kommunene oppfylle visse krav. De må blant annet hjelpe til med å finne en egnet tomt, og inngå en samarbeidsavtale med en frivillig organisasjon som vil ha roller i forbindelse med drift og vedlikehold. 
 
– Det er allerede flere som har vist interesse og som har sendt inn søknad om å få dagsturhytte i sin kommune, så mye tyder på at dette kan bli et ettertraktet tilbud, sier Mevassvik. 

15. oktober er fristen for å både søke om å bli én av ti pilotkommuner, og for å bli med på prosjektet som helhet. I 2024 vil de første hyttene komme på plass, og prosjektet går til 2026. 

Her finner du mer informasjon om hvilke krav som stilles til hver kommune, og lenke til søknadsskjema. 

Hyttene kan brukes av alle, og vil være et fint sted å varme seg og spise matpakken. Her fra Vardetangen hytte i Vestland. Foto: Jan M. Lillebø

Tegnet i Trondheim 

Det er Rojo Arkitekter som har tegnet dagsturhyttene i Vestland og Rogaland.  

– Tanken var å lage en hytte for å søke ly i, nyte utsikten og varme seg, men også at hytta i seg selv også kunne brukes utvendig, som et slags kunstig «kakaoberg», sier daglig leder i Rojo Arkitekter, Sondre Andvik.  

For å sikre at opplevelsen blir lik uansett hvor man er i landet har Trøndelag valgt å bruke samme konsept og arkitektur. Alle hyttene i fylket vil dermed ha lik farge og utforming, og cirka 15 kvadratmeter gulvareal.   
 
–  Siden vi er et Trondheimsbasert arkitektkontor og jeg selv er en gammel namdaling, er jeg svært glad for å kunne si at hytta nå på mange måter kommer hjem, sier Andvik.